Μήνυσαν την Τράπεζα της Ελλάδος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

Στην αναφορά τους κατηγορούν τη διοίκηση της Τράπεζας για ανεξέλεγκτη διαχείριση, χωρίς καμιά προσοχή κι επιμέλεια σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αρκετών δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του Εθνικού Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (προήλθε από τη συνένωση του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ). Αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης, όπως σημειώνουν, ήταν το Ταμείο να έχει υποστεί τεράστιες απώλειες, το ύψος των οποίων θα προκύψει από την ανάκριση, σε σημείο να υπάρχει κίνδυνος στο κοντινό μέλλον να μην μπορεί να καταβάλει παροχές και συντάξεις.

Η υπόθεση ωστόσο παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις: Στις 25 Οκτωβρίου 2011 ο πρόεδρος του Ταμείου στέλνει επιστολή προς τη διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος ζητώντας να ενημερωθεί σχετικά με τα χρήματα από το αποθεματικό. Στην απαντητική της επιστολή (3 Νοεμβρίου 2011) η Τράπεζα αναφέρει ότι τα αποθεματικά του Ταμείου εντάχθηκαν στο κοινό κεφάλαιο ασφαλιστικών φορέων και επενδύθηκαν υποχρεωτικά (;) σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και γραμμάτια. Προσθέτει μάλιστα ότι αν το Ταμείο δεν μπορεί να καλύψει παροχές και συντάξεις, να… ρευστοποιήσει την περιουσία του! Έπειτα από αυτήν την απάντηση η διοίκηση του Ταμείου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ζητώντας την άμεση, επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος, προκειμένου, όπως τονίζει, «να υποστούν οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) την παραδειγματική τιμωρία για τις αξιόποινες πράξεις» που από τη δικαστική έρευνα ενδεχομένως προκύψει ότι διέπραξαν.

Την αναφορά υπογράφουν: Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μάρτυρες κατηγορίες έχουν κληθεί, μεταξύ των άλλων, οι: Αργ. Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων Επιστημόνων, Δ. Τσοβόλας, δικηγόρος, Γ. Κασιμάτης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επ. Μαριάς, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, δικηγόρος.


Σχολιάστε εδώ