«Κληρονομιά» μέτρων 7 δισ. στην επόμενη κυβέρνηση

Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ληφθεί (αφού συμφωνηθούν με την «τρόικα») μέχρι τον Ιούνιο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μην εξηγεί πώς θα δεχθεί η «τρόικα» να μείνει ακάλυπτη, χωρίς δηλαδή πρόσθετα μέτρα για το 2012, η «τρύπα» άνω των 3 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.

Τη «βόμβα» για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τον διάδοχό του αμέσως μόλις αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών την άφησε ο κ. Βενιζέλος να… σκάσει διακριτικά αργά την Παρασκευή, καταθέτοντας στη Βουλή τους πίνακες με τους δημοσιονομικούς στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου.

Εκεί φαίνεται ότι μένει ένα δημοσιονομικό κενό, όπως λέγεται τεχνικά, 7 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα μέχρι τον Ιούνιο. Αν αυτά δεν ληφθούν, το έλλειμμα θα είναι 4,2% το 2014, δηλαδή τρεις μονάδες του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο (1,1%), όπως φαίνεται στους πίνακες.

Το βράδυ της Παρασκευής, επίσης, αποκαλύφθηκε από το πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση άλλαξε γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το PSI (ανταλλαγή ομολόγων) και πλέον οι όροι που προτείνει για τα νέα ομόλογα οδηγούν σε ένα τεράστιο «κούρεμα» των πιστωτών, που φθάνει το 75% σε όρους παρούσας αξίας των ομολόγων, παρότι ονομαστικά η αξία τους θα μειωθεί κατά 50%, όπως είχε συμφωνηθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, στο ίδιο τηλεγράφημα τονίζεται ότι παρακάμφθηκε πλέον το IIF, του Τσαρλς Νταλάρα, και η κυβέρνηση απευθύνεται ξεχωριστά σε κάθε κάτοχο ομολόγων με τις προτάσεις της για «κούρεμα», κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, παραπέμπει σε διαδικασία υποχρεωτικού και όχι εθελοντικού «κουρέματος», γεγονός που τροφοδότησε φήμες για νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεωθούν οι πιστωτές της μειοψηφίας, που δεν δέχονται την ανταλλαγή, να συμμορφωθούν με τις επιλογές της πλειοψηφίας. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό ότι θα ενεργοποιούσε τα CDS και θα οδηγούσε την Ελλάδα σε διαβάθμιση «χρεοκοπίας» (default) από τους οίκους αξιολόγησης. Πάντως, είναι ενθαρρυντικό το ότι η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της προς τους πιστωτές, καθώς οι αρχικές προτάσεις του IIF ήταν εξοργιστικά επιβαρυντικές για τη χώρα, αφού προέβλεπαν έκδοση νέων ομολόγων με επιτόκιο 8-9%.


Σχολιάστε εδώ