Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θέλει τον Σαμαρά της…

Ενώ δεν υπήρξε σχεδόν κανείς βουλευτής στη Νέα Δημοκρατία που να διαφωνεί με την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει τη δήλωση… νομιμοφροσύνης που του ζητούσαν επίμονα Μέρκελ, Γιούνκερ, Μπαρόζο, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει κατά κεραία τη δανειακή σύμβαση και δεν θα βάλει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης αν κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, εντούτοις το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι προβληματικό. Ακόμη και βουλευτές δεδηλωμένοι Σαμαρικοί είναι χολωμένοι και αυτό φαίνεται από την απουσία τους από τα ΜΜΕ. Αλλά και τη σιωπή τους… Υποστηρίζουν ότι δεν ενημερώνονται για βασικές επιλογές πριν δημοσιοποιηθούν, με αποτέλεσμα να εκτίθενται, έχοντας υποστηρίξει άλλες απόψεις…

Βέβαια η κριτική εκ των υστέρων μπορεί άνετα να γίνεται έχοντας δεδομένο ότι στη μεν περίπτωση της στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου, την παραίτηση του Παπανδρέου και τον καθορισμό ημερομηνίας για προσφυγή σε εκλογές, στη δε κόντρα με την ΕΕ, ότι η 6η δόση θα δοθεί, ξεχνώντας ότι μέχρι την τελευταία στιγμή όλο το… σύμπαν έστηνε τον Σαμαρά στον τοίχο, ότι αυτός θα φταίει αν δεν πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις…

Όμως το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα από μια σειρά εσωκομματικών «συγκρούσεων»:

Πρώτον, από την «υπόγεια αντιπαράθεση» όσων εμφορούνται από τις ιδέες της Λαϊκής Δεξιάς κι εκείνων που εμφανίζονται ως… εκπρόσωποι του Φιλελευθερισμού. Οι πρώτοι στήριξαν τη «σκληρή γραμμή» που είχε αρχικά χαράξει ο κ. Σαμαράς, έδωσαν γιʼ αυτό «μάχες» στα Μέσα Ενημέρωσης. Εύλογα δυσφόρησαν, εξοργίστηκαν για την ακρίβεια, βλέποντας τους «αντιπάλους» τους να… πανηγυρίζουν όταν ο πρόεδρος του κόμματος εμφανίστηκε να αμβλύνει τις θέσεις του κυρίως στο θέμα της συμμετοχής της ΝΔ σε κυβερνητική συνεργασία. Το δεύτερο ζήτημα που προβληματίζει αρκετούς βουλευτές ακούει στο όνομα… Φαήλος Κρανιδιώτης. Οι αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του έχουν αρχίσει να προκαλούν την ενόχληση ακόμη και υποστηρικτών του κ. Σαμαρά. «Ζημιώνει, παρά προσφέρει στο κόμμα» λένε χαρακτηριστικά. Βουλευτές επισημαίνουν ότι «δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να γίνεται κάθε τόσο άνω-κάτω από τις απόψεις ή τις δηλώσεις του κ. Κρανιδιώτη», ενώ στην παρατήρηση ότι καθένας δικαιούται να εκφράζει τις απόψεις του, απαντούν ότι τα λεγόμενά του αποκτούν άλλη βαρύτητα από τη στιγμή που τα Μέσα Ενημέρωσης τον παρουσιάζουν ως στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά. Παράγοντες της Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι σκοπίμως διογκώνονται κάθε φορά οι δηλώσεις του κ. Κρανιδιώτη με απώτερο σκοπό να «πληγεί» ο πρόεδρος της ΝΔ. Χωρίς να το λένε ευθέως, στην προσπάθεια αυτή εντάσσουν και ορισμένους βουλευτές, ιδίως εκείνους (Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη κ.ά.) που κατά καιρούς έχουν «συγκρουστεί» δημόσια με τον κ. Κρανιδιώτη. Γεγονός είναι ότι το «τελεσίγραφο» του κ. Σαμαρά ότι «ο επόμενος που θα ασχοληθεί με ανύπαρκτα θέματα μέσα στη ΝΔ θα βρεθεί αυτόματα έξω από το κόμμα» είχε… αποτελέσματα αμέσως. Ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση θα προκαλούσε θέμα κι ασχολήθηκε με την εκλογική του περιφέρεια, ενώ ο Β. Αντώναρος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν ανήκει σε καμιά ομάδα, διευκρινίζοντας ότι στις όποιες πρωτοβουλίες του δεν υπάρχει… εμπλοκή του Κ. Καραμανλή. Ο τρίτος της «ομάδας», Μ. Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς βγαίνει κερδισμένος από τη στάση που τήρησε όλο το τελευταίο διάστημα! Παρά ταύτα, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι οι «5» θα επανέλθουν με κάποιον τρόπο στο προσκήνιο, αλλά από τη Λ. Συγγρού προειδοποιούν ότι η αντίδραση του κ. Σαμαρά θα είναι άμεση και δυναμική. Βουλευτές του κόμματος λένε ότι οι «5» δεν έχουν πολλά περιθώρια για συγκρούσεις, διότι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ΝΔ και πιθανότατα εκτός πολιτικής σκηνής, καθόσον δεν υπάρχει πολιτικός χώρος όπου θα στεγασθούν και θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Στο μεταξύ αρκετοί βουλευτές στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους γκρινιάζουν για το ότι δεν συνεδριάζουν συχνά τα κομματικά όργανα (Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτική Επιτροπή κ.ά.) ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα κρίσιμα ζητήματα – μια πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου όλοι θα μιλούσαν, χωρίς περιορισμούς, σίγουρα θα εκτόνωνε τη δυσαρέσκεια και τις μουρμούρες… Κι άλλοι ότι δεν έχουν πρόσβαση στον κ. Σαμαρά, ενώ υπάρχουν πολλοί που δυο χρόνια μετά δεν έχουν ακόμη συναντηθεί μαζί του.


Σχολιάστε εδώ