Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

ξ 1989: Μετά πολλές παλινωδίες, σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ, με πρόεδρο τον αείμνηστο Ξενοφώντα Ζολώτα, έναν από τους πλέον επιφανείς και έντιμους Έλληνες του 20ου αιώνα, τον οποίο υπονόμευσαν, συστηματικά, οι εταίροι.
ξ Υπουργός Άμυνας ο Τζ. Τζαννετάκης, αναπληρωτής (ένας) ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ζήτησε γραφείο όσο γίνεται πιο μακριά από αυτό του υπουργού. Πήρε ένα στο βάθος του ΓΕΑ, το οποίο επισκεπτόταν σπανίως.
ξ 2011: Ομοίως μετά πολλές παλινωδίες, σχηματίζεται κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ, με πρόεδρο τον κ. Παπαδήμο και υπουργό Άμυνας τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, πλαισιωμένο με 2 αναπληρωτές και 1 υφυπουργό. Οι πάντες, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν πλαντάξει στο γέλιο!
ξ Κυβέρνηση σωτηρίας και οικονομιών με ένα πολυταλαιπωρημένο υπουργείο, που χρειαζόταν μόνον έναν, σοβαρό, υπουργό να παίρνει αποφάσεις… τέσσερις… «Τι λείπει στον διακονιάρη; Φούντα με μαργαριτάρι…»
ξ Στον αναπληρωτή Γ. Ραγκούση προσφέρθηκε γραφείο έναντι του υπουργικού. Το αρνήθηκε και ζήτησε αυτό του… Παπούλια.
Μίλια μακριά… Ασχολείται με τις ΑΟΖ έως ότου πάρει αρμοδιότητες, αν πάρει… Παρουσιάστηκε στη ΝΕΤ την προηγούμενη Κυριακή και μίλησε επί παντός επιστητού, περί ανέμων και υδάτων και λοιπών εμπορευμάτων. Την άμυνα ούτε την ακούμπησε. Οϊμέ…

Τέρμα η απρέπεια
ξ Τη χώρα αυτή, τους πολίτες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της, οφείλουν να τη σέβονται πάσης κατηγορίας πολιτικοί.
ξ Οι αρχηγοί των ΕΔ και των κλάδων δεν είναι ούτε αργόμισθοι, ούτε μηδέποτε εργασθέντες, ούτε αχθοφόροι μεγάλων ονομάτων, ούτε δημιουργήματα κομματικών χημείων.
Οι περισσότεροι, όταν αποστρατεύονται, έχουν διαγράψει επίπονη, μακρά καριέρα, άνω των 40 ετών.
ξ Αποτελεί, λοιπόν, μεγάλη απρέπεια, αγένεια, ύβρι, έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού, η εν ψυχρώ απόλυση – αποστράτευσή τους, χωρίς προειδοποίηση. Είναι προσβολή του κύρους και της αξιοπρέπειάς τους.
ξ Ήταν εικόνα και το σκηνικό της προ δεκαημέρου εκδίωξης της ηγεσίας; Αν μεν ήταν απόφαση του πρωθυπουργού, ο κ. Μπεγλίτης έπρεπε να αντισταθεί. Αν είναι του υπουργού, λυπάμαι… Κι από αυτό το ανεκδιήγητο ΚΥΣΕΑ, δεν βρέθηκε ούτε ένας να αντιδράσει;
ξ Σας δίνουμε θέμα, κ. Αβραμόπουλε… Ρωτήστε τι γίνεται αλλού…

Επιτέλους, κάτι χρηστικό…
ξ Να και κάτι χρηστικό για τον πολίτη! Αναβαθμίστηκε ο δικτυακός τόπος της Στρατολογίας στο ΓΕΕΘΑ (www.stratologia.gr) και προσφέρει φιλικότερο περιβάλλον για τον χρήστη, ο οποίος με χρήση του αριθμού μητρώου του (ΑΣΜ) μπορεί να ενημερωθεί για τη στρατολογική του κατάσταση (αναβολή, διάρκεια αναβολής, υποχρέωση για κατάταξη κ.λπ.), την ημερομηνία και το Κέντρο Κατάταξής του, την κατανομή του σε Κλάδο των ΕΔ, την επιλογή του σε Όπλο – Σώμα για το ΣΞ, την ισχύουσα στρατολογική νομοθεσία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε αίτημά του κ.λπ. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να θέτει οποιαδήποτε ερώτηση στρατολογικού περιεχομένου και να λαμβάνει την απάντηση μέσω e-mail. Μπορεί μάλιστα να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης και να επιλέξει τον τρόπο παραλαβής του (ταχυδρομικά, ΚΕΠ, Στρατολογικό Γραφείο). Μετά τη συγχώνευση των Στρατολογικών Γραφείων, έγινε επιτέλους ένα καλό βήμα προς τα εμπρός, ένα βήμα προς τον 21ο αιώνα. Μακάρι και οι άλλες υπηρεσίες να ακολουθήσουν. Είναι καιρός πια…

Σημαντική επιτυχία στο ΠΝ
ξ Την πρώτη του επιτυχία κατέγραψε το νέο δίδυμο της ηγεσίας του ΠΝ, αντιναύαρχοι Κοσμάς Χρηστίδης (Α/ΓΕΝ) και Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν (Α/Στόλου). Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 εκτελέστηκαν επιτυχώς αρκετές βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, και μάλιστα σε σενάρια υψηλής δυσκολίας, στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Το πιο σημαντικό όμως –όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές– ήταν η αναχαίτιση και καταστροφή επερχόμενου βλήματος EXOCET MM-38 από βλήμα επιφανείας – αέρος NSSM, το οποίο εβλήθη από την εκσυγχρονισμένη φρεγάτα «Έλλη». Συμμετείχαν και οι πυραυλάκατοι «Μπλέσσας», «Τρουπάκης» και «Ξένος». Θα πείτε, έχουμε την πολυτέλεια να «πετάμε» τόσα πανάκριβα κατευθυνόμενα βλήματα; Η απάντηση είναι όχι! Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση πολλά εξ αυτών ήταν στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής και άρα σωστά αξιοποιήθηκαν. Τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι πολύ χρήσιμα και γέμισαν χαμόγελα τους επιτελείς του ΓΕΝ.

Κινητικότητα στο υπουργείο Άμυνας
ξ Διπλωματικός πυρετός επικράτησε στο ΥΠΕΘΑ την εβδομάδα που πέρασε. Ο νέος ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος δέχτηκε τόσο τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ όσο και τον ισραηλινό υφυπουργό Άμυνας Ντάνι Αγιαλόν. Θερμά λόγια ακούστηκαν απ’ όλες τις πλευρές, με τον υπουργό να επαινεί τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για το υψηλό επίπεδό τους, ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ελλάδα είναι «σταθεροποιητικός παράγων» στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, την ίδια ώρα οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι συνέχιζαν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Νότιο και Κεντρικό Αιγαίο.

Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ
ο Πάνος Μπεγλίτης
ξ Όσο βγαίνει στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, τόσο εκτίθεται ο τέως ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης. Μετά τα όσα είπε πρόσφατα, υπονοώντας εμπλοκή δημοσιογράφων σε κυκλώματα που δρουν στο ΥΠΕΘΑ (δείχνοντας δηλαδή τους στρατιωτικούς συντάκτες), είκοσι δύο από αυτούς έστειλαν επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, από την οποία ζητούν να δρομολογηθούν νομικές ενέργειες εναντίον του κ. Μπεγλίτη. Έτσι, το Πειθαρχικό της Ένωσης Συντακτών τον καλεί για να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον…
Πάντως και σε νεώτερες συνεντεύξεις του συνέχισε το παραλήρημα, βάλλοντας κατά πάντων. Ιδού μερικά αποσπάσματα, άνευ σχολίων:
«Υπάρχουν δυνάμεις σήμερα στο πολιτικό σύστημα, δυνάμεις του ανορθολογισμού, του εθνικισμού και του ψευτοπατριωτισμού, που έκαναν περιουσίες και πιστεύουν ότι μπορούν μέσα από αυτόν τον γκεμπελισμό στην πολιτική να δηλητηριάζουν το πολιτικό μας σύστημα, τους δημοκρατικούς θεσμούς».
«Οι κρίσεις ήταν τακτικές και σχεδιασμένες από καιρό».
«Τα περί πραξικοπήματος συνιστούν σκοτεινές κατασκευές γκεμπελιστικού χαρακτήρα, που επινοήθηκαν σε πολύ σκοτεινά γραφεία».
«Δέχθηκα επανειλημμένως “τυφλή” επίθεση από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ». Κ.λπ., κ.λπ.
Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τον κ. Μπεγλίτη «αν έχει συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα χρηματισμού ΜΜΕ και δημοσιογράφων από τις “απόρρητες δαπάνες” του κράτους, να τα δώσει αμέσως στη δημοσιότητα. Άλλωστε, επί χρόνια το ζητάμε επίσημα. Διαφορετικά, οι δηλώσεις και οι χαρακτηρισμοί με τους οποίους θίγονται όχι μόνο οι διαπιστευμένοι στο υπουργείο συντάκτες, αλλά και κατ’ επέκταση όλος ο κλάδος, δεν έχουν καμία σημασία παρά μόνο να δημιουργούν δυσμενείς για τους δημοσιογράφους εντυπώσεις»

Ο δαίμων του ηλεκτρονικού… τυπογραφείου έκανε πάλι το θαύμα του… Έβαλε ένα ερωτηματικό στο όνομα του φίλου αναγνώστη Π. Λαγγά, που δικαιολογημένα πικράθηκε. Συγγνώμη…


Σχολιάστε εδώ