Ζητούν ενέχυρο… την Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές!

Η απάντηση είναι απλή: έχουν προεξοφλήσει ότι οι πιθανότητες κατάρρευσης της Ελλάδας είναι συντριπτικά μεγαλύτερες από τις πιθανότητες διάσωσης, αλλά προσχωρούν και σε αυτή τη συμφωνία, όπως και στο αρχικό Μνημόνιο, πρωτίστως για να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τις τράπεζές τους. Τα ομόλογα που θα ανταλλάξουν οι ιδιώτες πιστωτές με αυτά που σήμερα κατέχουν, στο πλαίσιο του PSI, όπως τόνισε το «Π» την περασμένη εβδομάδα, θα εκδοθούν με βάση το αγγλικό δίκαιο. Η κορυφαία ιαπωνική τράπεζα Nomura εξήγησε σε τελευταία ανάλυσή της αυτό ακριβώς που ανέφερε και το «Π»: ότι, δηλαδή, σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, θα είναι πρακτικά αδύνατο να μεταφερθούν στο νέο εθνικό νόμισμα τα ομόλογα που θα έχουν εκδοθεί με βάση ξένο δίκαιο, άρα οι πιστωτές με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου διασφαλίζουν, στη χειρότερη περίπτωση, ότι θα εξακολουθήσουν σε κάθε περίπτωση να έχουν απαιτήσεις σε ευρώ έναντι της Ελλάδας, ακόμη κι αν περάσει στη δραχμή. Επιπλέον, όμως, όπως παραδέχτηκε, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή ο Β. Βενιζέλος, τα νέα ομόλογα του PSI δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από εμπράγματες εξασφαλίσεις (collateral) υπέρ των πιστωτών.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έχει ζητηθεί από τις τράπεζες, οι οποίες επιμένουν ότι για να μπουν στην ανταλλαγή που θα μειώσει το χρέος μας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ακριβώς εξασφαλίσεις που πήραν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τον Μάιο του 2010, για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, η αρχική δανειακή σύμβαση του 2010 παρείχε εμπράγματες εξασφαλίσεις στις κυβερνήσεις που δάνεισαν την Ελλάδα, συντάχθηκε με βάση το αγγλικό δίκαιο και επιτρέπει στις κυβερνήσεις να κατασχέσουν δημόσια περιουσία της χώρας, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποχρεωτικά εκτελεστή από τα ελληνικά δικαστήρια!

Να γιατί οι κυβερνήσεις Παρισιού και Βερολίνου στηρίζουν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου: όχι γιατί προσβλέπουν σε διάσωση της Ελλάδας, αλλά γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν μέγιστη προστασία κυβερνήσεων και τραπεζών από ένα «κανόνι» και επιστροφή της χώρας στη δραχμή!


Σχολιάστε εδώ