Ο «θάνατος» του δημοσιογράφου

Κάθε δημοσιογράφος εξελίσσεται επαγγελματικά με αφετηρία τρία κριτήρια: γνώσεις, και δη σφαιρικές, ικανότητα και ταλέντο. Εάν επιχειρήσει κανείς να δομήσει ιεραρχικά ένα Μέσον Ενημέρωσης με βάση τα τυπικά προσόντα του δημοσιογραφικού προσωπικού και μόνο, θα προκύψει ένα Μέσον Ενημέρωσης που θα αδυνατεί να υπηρετήσει τον στόχο της δημιουργίας του. Με άλλα λόγια, τα τυπικά προσόντα δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε τη δημοσιογραφική επάρκεια ούτε το δημοσιογραφικό ταλέντο. Για να αρθρογραφήσει κάποιος πρέπει να έχει γραφίδα πρωτίστως κι όχι τίτλους σπουδών. Για να βγει κάποιος στο «γυαλί», για να μεταδώσει είδηση ή ρεπορτάζ ή να συντονίσει μια συζήτηση απαιτούνται εξειδικευμένα προσόντα –να ξέρει όχι μόνο τι λέει, αλλά και πώς το λέει– και όχι απλώς να έχει ένα πτυχίο σπουδών. Διά ταύτα όλα τα δημοσιογραφικά «μαγαζιά» στελεχώνονται με βάση την ικανότητα, το ταλέντο και την εξειδίκευση του δημοσιογραφικού προσωπικού.

•Εσχάτως επιχειρούν οι κυβερνώντες να εντάξουν βιαίως τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου στο λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο. Όμως επειδή οι δημοσιογράφοι λόγω της φύσεως της εργασίας τους δεν έχουν βαθμολόγιο –και το ενιαίο μισθολόγιο πάει μαζί με το βαθμολόγιο–, οπότε η ένταξή τους στο «ενιαίο» είναι αδύνατη, κάποιος μαθητευόμενος μάγος έριξε την ιδέα να διαμορφωθεί βαθμολόγιο στη βάση των τυπικών προσόντων. Η ιδέα αυτή ισοδυναμεί με μπαρούφα ολκής, καθότι θα διαμορφωθεί μια ιεραρχία στο δημοσιογραφικό προσωπικό που ευθέως θα αντιστρατεύεται την ορθολογική και δημιουργική λειτουργία των δημοσιογραφικών «μαγαζιών» του Δημοσίου.

•Αυτόματα σε όλα τα δημοσιογραφικά «μαγαζιά» του Δημοσίου, με την εφαρμογή του βαθμολογίου, θα έρθουν τα πάνω κάτω! Έμπειρα, ικανά και ταλαντούχα δημοσιογραφικά στελέχη, θα βρεθούν υφιστάμενοι εκείνων που διαθέτουν μεν μεταπτυχιακούς τίτλους, αλλά τους λείπει και το δημοσιογραφικό ταλέντο και η ικανότητα. Τελικά θα γίνουν μπάχαλο όλα τα δημόσια ΜΜΕ. Καλά, ο μαθητευόμενος μάγος που σκέφτηκε να διαμορφώσει βαθμολόγιο με βάση τους τίτλους σπουδών των δημοσιογράφων, δεν μπήκε στον κόπο να δει πώς στελεχώνονται τα ιδιωτικά ΜΜΕ; Εκτός κι αν ο απώτερος στόχος του ήταν και είναι να μετατρέψει δημοσιογράφους σε δημόσιους υπαλλήλους – μα τότε αυτοί δεν θα είναι δημοσιογράφοι!


Σχολιάστε εδώ