Κάτω στον Πειραιά

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηλίας Κατσαφάδος μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ένα καφενείο στην Παλιά Κοκκινιά με εμβαδόν 100 τ.μ. να πληρώνει τα ίδια τέλη με ένα αντίστοιχο μαγαζί στο Πασαλιμάνι, γιατί άλλη πελατεία έχει το ένα και άλλη το άλλο, άλλο τιμολόγιο και άλλα κέρδη. Οπότε δεν μπορεί να πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη. Δίκαιο ακούγεται…

// Ένας νέος δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός θα δημιουργηθεί στο Νέο Φάληρο. Τη σχετική απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του δημάρχου και της αρμόδιας αντιδημάρχου Ευαγγελίας Σαρλή, η οποία τόνισε ότι την ώρα που λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση σε κάποιους δήμους κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί, στον Πειραιά ανοίγουν νέοι!

// Επιδίωξε να δημιουργήσει νέα ένταση στο δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Μίχας όταν ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε ο αδελφός του δημάρχου να κάνει μελέτες για λογαριασμό του δήμου, έστω και αφιλοκερδώς. Ο Β. Μιχαλολιάκος του απάντησε ότι η μελέτη που έκανε ο αδελφός του στοιχίζει πολλά λεφτά και την έκανε δωρεάν στον δήμο. Θύμισε μάλιστα πως όταν έγινε η παρουσίαση της μελέτης στο δημοτικό συμβούλιο είχε ευχαριστήσει τον αδελφό του Β. Μιχαλολιάκου για την προσφορά του και τον είχε συγχαρεί! «Τι έγινε και τώρα λέτε άλλα;» ρώτησε ο δήμαρχος. «Θέλετε μήπως να δώσετε εξετάσεις στο κόμμα σας; Ειλικρινά, ντρέπομαι για εσάς», κατέληξε…

// Την πρόσληψη 450 τετραμηνιτών συμβασιούχων με διαδικασία ΑΣΕΠ αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο για να καλυφθούν οι ανάγκες του τομέα καθαριότητας που είναι πιεστικές, μια και τον Δεκέμβρη θα απολυθούν 367 οχταμηνίτες των οποίων λήγουν οι συμβάσεις, καθώς και 50 οδηγοί. Επίσης θα προσληφθούν με τις ίδιες συμβάσεις 5 μάγειροι στους παιδικούς σταθμούς, καθώς οι υπάρχοντες δεν επαρκούν και πολλές φορές αναγκάζονται να μαγειρεύουν… δημοτικοί σύμβουλοι!

// Τη συμπεριφορά του ΚΤΕΛ Αίγινας, που σταμάτησε ξαφνικά να μεταφέρει τους μαθητές στα σχολεία με τα λεωφορεία του, κατήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δ. Κατσικάρης. Όπως αναφέρει, το ΚΤΕΛ ισχυρίζεται ότι δεν έχει πληρωθεί. Όμως τα τιμολόγια που είχε κόψει τον Δεκέμβριο του 2010 τα έστειλε στην Περιφέρεια στις 17 Νοέμβρη φέτος! Οπότε σε 10 μέρες δεν υπήρχε το περιθώριο να πληρωθούν, γιατί υπάρχει και κάποια διαδικασία. Το ζητούμενο όμως είναι γιατί άργησε το ΚΤΕΛ περίπου έναν χρόνο να στείλει τα τιμολόγια.

// Είχαμε γράψει πριν από περίπου δύο μήνες ότι ο δήμαρχος Σαλαμίνας λειτουργεί παράνομα χωματερή, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Τα συνεργεία όμως της Αντιπεριφέρειας Νήσων μάς δικαίωσαν. Δύο κλιμάκια της υπηρεσίας πήγαν στο νησί και διαπίστωσαν ότι στην περιοχή Γούβα Μπατσί λειτουργεί παράνομος σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε χώρο άγνωστης ιδιοκτησίας και με αυθαίρετες κατασκευές! Δεν υπήρχε κανένας μηχανολογικός εξοπλισμός και στον χώρο επικρατούσε αφόρητη δυσοσμία. Φυσικά δεν υπήρχε άδεια, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, συνιστώσες ασφάλειας και υγιεινής κ.λπ. Δηλαδή ο δήμαρχος, αντί να δίνει το καλό παράδειγμα, έχει σηκώσει πρώτος τη… σημαία της παρανομίας. Συγχαρητήρια!

// Έτοιμος να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να κερδίσει τις εκλογές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά είναι ο συνδυασμός Ενωτική Κίνηση Επαγγελματιών με επικεφαλής τον καταξιωμένο εστιάτορα της πόλης Γιάννη Τσάκο, γνωστό για την ευαισθησία και το ήθος του, ο οποίος επί σειρά ετών από άλλα μετερίζια παλεύει για τα δίκαια του κλάδου του. Οι 117 υποψήφιοι που απαρτίζουν τον συνδυασμό είναι άξιοι επαγγελματίες απ’ όλους τους κλάδους και καλύπτουν όλες τις περιοχές ευθύνης του Επιμελητηρίου. Όλοι διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία, κάποιοι είναι καταξιωμένοι συνδικαλιστές, ενώ κάποιοι άλλοι είναι νέοι που αποφάσισαν να συμμετέχουν, να αγωνιστούν και να συνεισφέρουν όλοι μαζί, έχοντας μοναδικό γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των επαγγελματιών. «Το Επιμελητήριο», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «πρέπει να αναγεννηθεί, πρέπει να αλλάξει ρότα, να στηρίξει ουσιαστικά τον επαγγελματία, ενισχύοντάς τον, με προοπτική όχι απλώς την επιβίωσή του, αλλά το δικαίωμα του στην ανάπτυξη». Οι υποψήφιοι και το πρόγραμμα του συνδυασμού στο σάιτ www.enkiep.gr.

// Με διαδοχικές αποφάσεις τους οι Δήμοι Κερατσινίου, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγ. Βαρβάρας που βρίσκονται γύρω από το όρος Αιγάλεω υποστηρίζουν τον σχεδιασμό πράσινης ανάπτυξης του ΠΕΣΥΔΑΠ που περιλαμβάνει το σύστημα «Φωτοβολταϊκό Πάρκο – Λιμνοδεξαμενή – Αναδάσωση όρους Αιγάλεω» με την αξιοποίηση μέρους του νερού Ψυτάλλειας. Οι δήμοι ζητούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής να ξεπεράσουν γραφειοκρατικές δυσκολίες και αντιλήψεις. Έχουμε ξαναγράψει στη στήλη ότι το έργο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο γιατί συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την πυροπροστασία με τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, μια περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Αν λοιπόν ο Σγουρός και ο Λιακόπουλος στηρίξουν πραγματικά τον σχεδιασμό του ΠΕΣΥΔΑΠ, τότε επιτέλους κάτι σημαντικό θα γίνει στην ταλαίπωρη αυτήν περιοχή στην οποία μένουν αποκλειστικά εκατομμύρια εργαζόμενοι.

// Η ομόφωνη ανάδειξη του Ζαχαρία Ζούπη επικεφαλής στον συνδυασμό του παραιτηθέντα Αλέκου Χρυσού προμηνύει ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Ο Ζούπης, στέλεχος με εμπειρία σε καίριες θέσεις στην αυτοδιοίκηση, έχει άλλο στυλ από τον προκάτοχό του. Θα επιδιώξει αφύπνιση του συνδυασμού, ενότητα και ενεργοποίηση όλων των στελεχών δίνοντας ρόλους και θα οργανώσει την αντιπολίτευσή του βήμα προς βήμα. Ο Τζανής, που εκλέχτηκε δήμαρχος ως «αντάρτης», δεν θα αισθάνεται πολύ άνετα, αφού θα έχει απέναντι, του πλέον σκληρή και οργανωμένη αντιπολίτευση. Προφανώς το ίδιο πρόβλημα θα έχει και ο Μακρινός, γραμματέας της Περιφερειακής του ΠΑΣΟΚ, υπάλληλος στον ίδιο δήμο, που ήταν απέναντι στον Ζούπη με κάθε τρόπο, αν και ο τελευταίος είχε κατέβει με το ψηφοδέλτιο που επίσημα στήριξε το ΠΑΣΟΚ!

// Η απόλυτη διάλυση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ Β΄ Πειραιά. με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα οργανωμένης παρέμβασης σε οποιοδήποτε επίπεδο. Έτσι δεν αναμένεται να κατέβουν οργανωμένοι οι ΠΑΣΟΚοι δημοτικοί σύμβουλοι στην κωμωδία που λέγεται εκλογές στον Σύνδεσμο για το νεκροταφείο που παραμένει ακέφαλος για 10 μήνες μετά τη δεύτερη ακύρωση των εκλογών και τις παλινωδίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρά τα τεράστια προβλήματα και τα γνωστά σκάνδαλα… Για τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α΄ Πειραιά βέβαια ούτε συζήτηση να γίνεται. Η κατάσταση είναι χειρότερη από κάθε φορά… Αλήθεια, ο γραμματέας της, ο Γ. Αξαρλής, παραμένει σε μισθοδοτούμενη κρατική θέση (ΣΕΦ) κόντρα στις διατάξεις του καταστατικού του κόμματος;

// Δεν πρόκειται να στείλει ευχετήριες κάρτες φέτος τα Χριστούγεννα ο δήμαρχος Πειραιά, όπως συνηθίζεται. Για λόγους οικονομίας οι ευχές θα είναι μεν από καρδιάς, αλλά όχι με κάρτες. Διά ζώσης ή από ραδιοφώνου. Η πόλη θα υποδεχθεί τις άγιες μέρες με λιτό αλλά χαρακτηριστικό στολισμό. Και με ένα μεγάλο πλοίο που θα στολιστεί αντί για δέντρο στην Πλατεία Κοραή. Για να θυμηθούν οι Πειραιώτες ότι παράδοση του τόπου μας δεν είναι τα έλατα, αλλά τα πλοία. Αυτήν την παράδοση θέλει να αναβιώσει ο Δήμος Πειραιά τα Χριστούγεννα και σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν οι περισσότερες εορταστικές εκδηλώσεις. Στο Πασαλιμάνι θα υπάρχει φάτνη με πραγματικά ζώα, στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου παγοδρόμιο, ενώ θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σ’ όλες τις γειτονιές. Ο προϋπολογισμός όλων των εκδηλώσεων, αλλά και του στολισμού, είναι μηδενικός! Όπως μάλιστα δήλωσε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος στο δημοτικό συμβούλιο, λιτός και απέριττος θα είναι και ο γιορτασμός των Θεοφανίων. Βέβαια οι εκδηλώσεις θα έχουν την πρέπουσα λαμπρότητα, αλλά σίγουρα δεν θα έχουν το παλιό κόστος.

// Μία σημαντική ομιλία θα γίνει την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη με θέμα «Αγ. Σοφία: Η αυτοψία ενός θρησκευτικού εγκλήματος». Ομιλητής θα είναι ο πρώην γερουσιαστής Κρις Σπύρου, ενώ στην οργανωτική επιτροπή μετέχουν ο Δημ. Καλογερόπουλος, ο Β. Βουγιουκλάκης, ο Γιάννης Διάκος, ο Γιάννης Μαστρονικόλας, ο Ν. Μονέος και άλλοι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συλλεγούν υπογραφές για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

// Ό,τι μπορεί κάνει για να βοηθήσει την πόλη του, τον Πειραιά, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Μόλις ανέλαβε το νέο του πόστο έσπευσε να διορίσει 9 δασκάλους και 3 νηπιαγωγούς σε σχολεία του Δήμου Πειραιά που είχαν κενά εκπαιδευτικών. Εξάλλου αύριο ή μεθαύριο θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο για να ενημερωθεί και για άλλα ζητήματα της εκπαίδευσης του Πειραιά, όπως τα κτιριακά προβλήματα, το νέο σχολικό συγκρότημα της Ραλλείου κ.λπ.

// Νέα Χορωδία Νέων συγκρότησε ο Όμιλος Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων με την ονομασία «Μουσική Αργώ». Πρόκειται για μια μεικτή επαγγελματική χορωδία που ερμηνεύει παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια από όλον τον κόσμο. Τη διεύθυνση της χορωδίας την έχει ο Παντελής Γούσας, καθηγητής Φωνητικής και Θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου Περιστερίου και καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η κ. Πόπη Χαβιάρα. Για τη νέα Χορωδία Νέων του ομίλου ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής Ιωάννης Μαρωνίτης δήλωσε: «Η νέα μας χορωδία θα μας ταξιδεύει μουσικά σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, συλλέγοντας και εκφράζοντας τα πολιτιστικά στοιχεία των διαφόρων λαών, που απορρέουν μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια τους».

// Όπου υπάρχει φτώχεια, η ανθρωπιά περισσεύει. Με πρωτοβουλία της ΚΟΔΕΠ και της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» συγκεντρώθηκαν προχθές στην πλατεία Κοραή μια… νταλίκα πράγματα (γάλατα, παιδικές τροφές, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, λάδι κ.λπ.), τα οποία θα μοιραστούν σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Το απόθεμα ψυχής που έδειξαν οι Πειραιώτες σ’ αυτήν την περίπτωση είναι συγκλονιστικό. Είδαμε ανθρώπους που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα να αφήνουν δύο κουτιά γάλα, ένα πακέτο μακαρόνια, ένα λίτρο λάδι! Μπορεί η εποχή να είναι δύσκολη, μπορεί να είναι κατάρα που ζούμε αυτήν την τεράστια κρίση, αλλά ίσως απ’ όλο αυτό το κακό να βγει και κάτι καλό: Δηλαδή, ίσως βρούμε τον εαυτό μας.


Σχολιάστε εδώ