Δυσκολίες στην ΟΝΝΕΔ

Όμως η έλλειψη χρημάτων και πόρων είναι φανερή. Είναι ενδεικτικό ότι οι μετακινήσεις των στελεχών της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ καλύπτονται πλέον πολύ σπάνια από το κόμμα, ενώ ακόμη και το κόστος των μεταφορικών για τα υλικά (αφίσες, φυλλάδια κ.λπ.) καλύπτεται με δυσκολία. Στη Μεσογείων λείπει ακόμη και το χαρτί για φωτοτυπίες, ενώ οι καθαρίστριες δουλεύουν πλέον μόνο τρεις φορές την εβδομάδα (από καθημερινά παλαιότερα) και μάλιστα ασχολούνται γρήγορα, κυρίως με τους χώρους υγιεινής, οπότε τα γαλάζια παιδιά φροντίζουν τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, το κόμμα πληρώνει το ενοίκιο των γραφείων «όποτε μπορεί», ενώ μάθαμε ότι έχει συμβεί και το απίθανο: η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα προ εβδομάδων διότι το είχαν απλήρωτο για μήνες! Αναζητούμε ακόμη να μάθουμε αν τους είχε κοπεί και η σύνδεση με το διαδίκτυο, καθώς είχε παρατηρηθεί πολύωρη αδυναμία πρόσβασης μερικές φορές… Πάντως τα περίπου εξήντα-εβδομήντα κινητά τηλέφωνα, το κόστος των οποίων παλαιοτέρα κάλυπτε το κόμμα, έχουν κοπεί «μαχαίρι». Ευτυχώς που οι γαλάζιοι έχουν κάνει συμφωνία με τη WIND και έχουν ειδικό εκπτωτικό πρόγραμμα. Έτσι ο καθένας καλύπτει το δικό του κόστος…

Απάντηση στην κρίση
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το οικονομικό αδιέξοδο, η ΟΝΝΕΔ σχεδιάζει κινήσεις που κινούνται εκτός των συνηθισμένων πρακτικών στις πολιτικές νεολαίες, ώστε τα όποια χρήγματα του κόμματος να καλύπτουν μόνο λειτουργικές δαπάνες. Κατʼ αρχάς, με στόχο την πλήρη εξάλειψη του σχετικού κόστους, έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό τμήμα marketing και διαφήμισης. Ήδη ολόκληρο το δημιουργικό των γαλάζιων, κάθε είδους έντυπο ή ηλεκτρονική παρουσία, δημιουργείται με ίδια μέσα από στελέχη της οργάνωσης, δίνοντας μόνο την παραγωγή (εκτύπωση) σε εταιρείες. Τώρα ξεκινούν και το επόμενο βήμα. Όλες οι εκδηλώσεις και οι πρωτοβουλίες θα επιδιώξουν να έχουν χορηγούς (!), με ανταποδοτικά οφέλη. Το θέμα χειρίζεται ήδη το τμήμα marketing της ΟΝΝΕΔ, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από γαλάζια στελέχη που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και το βλέπουν τελείως επαγγελματικά, αν και εργάζονται εθελοντικά. Πρότυπό τους είναι άλλες φοιτητικές και πολιτικές οργανώσεις νέων στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια χορηγίες και marketing για να καλύψουν τα έξοδά τους. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν σύντομα να δούμε σε εκδηλώσεις και προβολές που οργανώνονται στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ να υπάρχουν χορηγοί από εταιρείες εστίασης ή/και αναψυκτικών κ.λπ. Ίσως πρόβα τζενεράλε να αποτελέσει η δράση που ετοιμάζουν για τα Χριστούγεννα, σε συνεργασία με γνωστή κοινωνική οργάνωση και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στελέχη της Μεσογείων αναφέρουν ότι σκέφτονται πολύ σοβαρά να τυπώσουν μέχρι και αφίσες με χορηγούς! Σε ερώτηση αν η ΟΝΝΕΔ είναι έτοιμη να απαντήσει σε κατηγορίες για «χρηματικά υποκινούμενες πολιτικές δράσεις» ή σε αναφορές περί «νεολαίας με χορηγούς», στελέχη της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ ανέφεραν ότι «είναι επιλογή τους» από το να μη γίνονται καθόλου δράσεις, να τις πραγματοποιούν σε συνεργασία με εταιρείες. Το πιο μεγαλεπήβολο ωστόσο σχέδιο των γαλάζιων είναι η «κάρτα μέλους» της ΟΝΝΕΔ (για την οποία σας γράψαμε προ μηνός), με το οποίο η συνεργασία με εταιρείες θα περάσει σε άλλο επίπεδο, με οφέλη και για τα μέλη της ΟΝΝΕΔ που θα την έχουν. Αλλά σε αυτό θα επανέλθουμε, καθώς δεν είναι της ώρας αφού ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί μόλις βγουν πρώτα τα συμπεράσματα από τυχόν χορηγικές συνεργασίες.

Πολιτικές προκλήσεις
Το «μούδιασμα» και ο προβληματισμός, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, είναι εμφανής και στους γαλάζιους νέους. Δεξιοί, φιλελεύθεροι και «μεσαιοχωρίτες» νέοι της ΟΝΝΕΔ είναι μπερδεμένοι με τις επιλογές του κόμματος, προβληματισμένοι από τις εσωκομματικές έριδες, ανήσυχοι για το μέλλον. Ωστόσο σχεδόν όλοι, ηγεσία και βάση, δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον αρχηγό τού κόμματος και επιδιώκουν να αποτελούν μέχρι και τις εκλογές την εμπροσθοφυλακή του κόμματος και του Αντώνη Σαμαρά. Λόγω και των επικείμενων εκλογών, ήδη στη Μεσογείων συζητείται ο εκλογικός σχεδιασμός. Η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ νιώθει σίγουρη για την οργανωτική συγκρότηση και θεωρεί ότι θα συμβάλει καθοριστικά και αποτελεσματικά στον εκλογικό μηχανισμό. Οπότε το βάρος έχει δοθεί ήδη στη χάραξη πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής της ΟΝΝΕΔ, προκειμένου να έχει ένα δικό της ξεκάθαρο μήνυμα προς τους νέους εν όψει εκλογών, εντός του πλαισίου του κόμματος, ώστε να πείσει το δυνατόν περισσότερους νέους να ψηφίσουν ΝΔ. Μέχρι τότε όμως τα στελέχη τής Μεσογείων θα απασχολούνται και με ένα ακόμη «δύσκολο» θέμα: την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Θυμίζουμε ότι η ΔΑΠ επιθυμεί σφόδρα είτε την ανασύσταση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ (χωρίς προϋποθέσεις, όπως λέει…) είτε τη συγκρότηση νέων οργάνων, του Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών και του Εθνικού Συμβουλίου Σπουδαστών. Τέλος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το υπουργείο Παιδείας είναι διατεθειμένο να κάνει κάποιες διορθώσεις στον νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση (εξέλιξη που δεν περίμεναν οι γαλάζιοι…), οπότε τα στελέχη της ΔΑΠ έχουν σηκώσει τα μανίκια μήπως και καταφέρουν να επηρεάσουν την κατάσταση.

****

Εκνευρισμός σε ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο του εσωκομματικού θέματος που δημιουργήθηκε και πάλι με την ΠΑΣΠ, λόγω της σημαίας του Πολυτεχνείου (για το οποίο σας γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα), σηκώθηκε αντάρα στην Ιπποκράτους και στον χώρο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Αφορμή αποτέλεσε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real News», για τα γεγονότα της επετείου του Πολυτεχνείου, που αποτύπωνε τόσο μια ιστορική καταγραφή της κόντρας για τη σημαία εντός ΠΑΣΟΚ και τα εσωκομματικά της Νεολαίας, όσο και πληροφορίες ότι ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ζήτησε τριάντα χιλιάδες ευρώ από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για να προσλάβει «μπράβους». Αυτό το τελευταίο ενόχλησε πολύ. Σημειώνουμε ότι αμέσως μετά τα επεισόδια στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ είχαν κυκλοφορήσει αντίστοιχες φήμες, με το ίδιο ποσό, για αγορά «εφοδίων» από την ΠΑΣΠ. Από το δικό μας ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας δεν επιβεβαιώθηκαν αυτές οι φήμες από κανέναν από όσους, λογικά, εμπλέκονταν στην ιστορία και σας γράψαμε τις δικές μας πληροφορίες. Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής αντέδρασε αμέσως (τη Δευτέρα), με επιστολή στην εφημερίδα, η οποία τη δημοσιοποίησε αμέσως. Σε αυτήν σχολιάζει ως «απολύτως ψευδές, ανυπόστατο και χυδαίο» το συγκεκριμένο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, ενώ καταγγέλλει «σκοπό προσβολής όχι μόνο της δικής μου προσωπικότητας και ιδιότητας, αλλά του συνόλου των νέων ανθρώπων της παράταξής μας»
Επί της ουσίας ο Κώστας Πανταζής διαψεύδει ότι ζήτησε χρήματα για «μπράβους» για τη σημαία και σημειώνει ότι ουδέποτε συναλλάχτηκε με «μπράβους» στην πολιτική και προσωπική του πορεία. Επιπλέον τονίζει (με νόημα…) ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και τα μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι κομμάτι της νέας γενιάς της πατρίδας μας και κυκλοφορούν χωρίς «συνοδεία» και χωρίς φόβο αποδοκιμασίας από την κοινωνία. Επίσης, στην επιστολή απαντά και σε κάποια εσωκομματικά θέματα, τα οποία όμως δεν έχει ουσία να αναπαράγουμε καθώς βασίζονται σε λανθασμένες πληροφορίες για τις οποίες ο συντάκτης της εφημερίδας επειδή δεν ασχολείται με τη νεολαία, έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Αυτό που εμείς κρατάμε είναι η κριτική της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ προς «κάποια στελέχη του Κινήματος», οι οποίοι, ενώ τριάντα χρόνια δεν έλεγαν τίποτε για τη σημαία του Πολυτεχνείου, «τα τελευταία τρία χρόνια, με σποραδικό τρόπο» εγείρουν το θέμα. Όψιμα θα προσθέταμε εμείς, καθώς συγκεκριμένοι άνθρωποι με υψηλά κομματικά αξιώματα (Καρχιμάκης, Ραγκούσης, Παπουτσής κ.λπ.) ανήκουν στη γενιά που πήρε την απόφαση να κρατά η ΠΑΣΠ τη σημαία του Πολυτεχνείου. Με ενδιαφέρον αναμένουμε την απάντηση της εφημερίδας, αν φυσικά το θεωρήσει σκόπιμο.

****

Η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας
Επιτέλους, έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες ελληνικών πόλεων, η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε νικήτρια στη διαδικασία επιλογής της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014. Όπως σας έχουμε ξαναγράψει, αφού είμαστε η μόνη εφημερίδα που έχει ασχοληθεί από την αρχή με το θέμα, η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας σχετικά νέος θεσμός. Ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 πήγε στο Τορίνο, φέτος φιλοξενείται στην Αμβέρσα του Βελγίου, θα πάει στην Μπράγκα της Πορτογαλίας το 2012, στο Μάριμπορ (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας) το 2013, για να έρθει στη Θεσσαλονίκη, και επίσημα πλέον, το 2014. Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της μεγαλύτερης πλατφόρμας Εθνικών Συμβουλίων Νέων και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη. Το ΕΦΝ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπό την τελική κρίση ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνουν τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» για έναν χρόνο σε πόλεις που παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

****

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Με στόχο να αποτελέσει η νεανική επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην καινοτομία, το αντίδοτο στην ανεργία των νέων, διοργανώνεται για 4η φορά στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας. Ήδη μικρές εκδηλώσεις «τρέχουν» σε όλη τη χώρα από την περασμένη Παρασκευή, ενώ η έναρξη έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Το ελληνικό σκέλος της Εβδομάδας συνδιοργανώνουν o ΕΣΥΝΕ και οι διεθνείς εθελοντικές οργανώσεις νεολαίας AIESEC, BEST, JADE, KEAN, EESTEC και ESN & IEEE ΑΤΕΙ Πειραιώς, με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νεολαίας, της Γενικής Γραμματεία Νέας Γενιάς και άλλων υποστηρικτών. Σημειώνουμε ότι είναι μία από τις σπάνιες φορές που τόσο πολλές οργανώσεις φοιτητικών ανταλλαγών συνασπίζουν δυνάμεις… Αυτό το Σαββατοκύριακο κορυφώνονται οι δράσεις με μια διήμερη πολυεκδήλωση με δωρεάν είσοδο στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Θησείο (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης). Θα πραγματοποιηθούν (δωρεάν πάντα) workshops, όπως Νέες Τεχνολογίες στην Επιχείρηση, Marketing Plan, Business Plan, Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Social Media για Επιχειρήσεις και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Επιπλέον, το Σάββατο έχει προγραμματιστεί το Business Simulation, όπου ομάδες των πέντε ατόμων θα δημιουργήσουν εικονικές επιχειρήσεις μέσα σε λίγες ώρες και θα αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους σαν κανονικές επιχειρήσεις! Κεντρικό γεγονός όμως αποτελεί ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας (Slam Pitch Competition), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, όπου ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να πείσει εντός τριών λεπτών δυνητικούς «επενδυτές» (επιτροπή από έμπειρους αξιολογητές) ότι η ιδέα του αξίζει! Αν έχεις ιδέα και πιστεύεις ότι αξίζει, πρέπει να το δοκιμάσεις!

****

Τελευταία ευκαιρία για το φοιτητικό κίνημα

Γράφει ο
ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν το κύριο και μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την πολιτική και κοινωνική απαξίωση του ρόλου τους, για τον ξεπεσμό των οργάνων του φοιτητικού κινήματος και την ανυπαρξία οργανωμένης έκφρασης των φοιτητών της Ελλάδας. Το σύνολο των φοιτητών έχει το επόμενο σε βαρύτητα μερίδιο. Η Πολιτεία και τα κόμματα ακολουθούν. Όμως, όλα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα των αλλαγών, τώρα που αλλάζει το μοντέλο της μεταπολίτευσης, να αλλάξει και η νοοτροπία των φοιτητικών παρατάξεων. Ίσως είναι συμβολικό ότι συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την τελευταία φορά που η ΕΦΕΕ είχε προεδρείο και δεκαπέντε από την τελευταία φορά που οι παρατάξεις κατάφεραν να συγκαλέσουν Πανσπουδαστικό συνέδριο.

Τώρα πια όμως υπάρχουν νέα δεδομένα. Υπάρχει ο νέος νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσα προηγήθηκαν, όσα ακολούθησαν, αλλά, κυρίως, η ίδια η ψήφισή του απέδειξε, σε όσους δεν εθελοτυφλούν, ότι οι φοιτητικές παρατάξεις, όσο κινούνται μεμονωμένα ακόμη και σε επίπεδο τμήματος ή σχολής, χωρίς οργανωμένο πλαίσιο και συγκροτημένο πανελλαδικό φορέα, δεν μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις που τις αφορούν.

Υπάρχουν όμως και νέες προκλήσεις, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πέρα από τα εμφανή (οικονομία, κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, εθνικά θέματα κ.λπ.). Το Ευρωπαϊκό και, κυρίως, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα αλλάξει τις δεξιότητες και τα προσόντα των επαγγελματιών και, επακόλουθα, των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι αλλαγές που ήδη συζητούνται στα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης θα μεταβάλουν την έννοια της φοιτητικής, νεανικής και επαγγελματικής κινητικότητας. Η (πιθανότατα αυξανόμενη) μετατόπιση του κέντρου βάρους της οικονομικής διακυβέρνησης από τη χώρα μας στους μηχανισμούς των Βρυξελλών θα καθορίσει το άμεσο μέλλον της χρηματοδότησης της παιδείας. Σε όλα αυτά η χώρα μας θα παραμένει παθητικός θεατής, όσο δεν υπάρχει εθνικό όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών. Και δυστυχώς οι σημερινοί και οι αυριανοί φοιτητές είναι αυτοί που θα βιώσουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων που τους αφορούν.

Η ανασύσταση του φοιτητικού κινήματος είναι απαραίτητη, είτε ανασυγκροτηθεί η ΕΦΕΕ είτε επιλεγεί ένας άλλος δρόμος. Το καλύτερο για τους φοιτητές θα ήταν να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν εκείνοι τον καλύτερο δρόμο. Διαφορετικά, σας έχουμε ξαναπεί, είναι πολύ πιθανό να τους επιβληθεί άνωθεν, με κόστος την πλήρη διάλυση και απαξίωση και των παρατάξεων και των φοιτητικών συλλόγων και με όφελος, για όσους την επιθυμούν, την πλήρη έλλειψη φοιτητικής εκπροσώπησης. Είναι η ώρα που πρέπει είτε να προχωρήσουν σε κάτι νέο είτε «να κλείσουν το μαγαζί». Κάθε «γενιά» φοιτητών στην Ελλάδα είχε ένα ζήτημα εκπαίδευσης που χαρακτήρισε την ενασχόλησή της με το πολιτικό γίγνεσθαι. Η παρούσα γενιά θα «χρεωθεί» είτε την ανασυγκρότηση είτε την πλήρη διάλυση του φοιτητικού κινήματος.

Άλλωστε, το σημειώνουμε προκαταβολικά: καμία αλλαγή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα είναι προς όφελος των φοιτητών, όσο δεν υπάρχει κεντρικό διεκδικητικό όργανο. Καμία πολιτική διεκδίκηση δεν θα έχει απήχηση στην κοινωνία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όσο δεν υπάρχει όργανο που να χαρακτηρίζεται «φωνή των φοιτητών». Είτε στόχος του καθενός είναι η «βελτίωση» είτε η «ανάπτυξη» είτε η «άλλη πολιτική» είτε η «ρήξη και η ανατροπή», δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο, φοιτητικό, πεδίο διαπραγμάτευσης ή ρήξης με την Πολιτεία και τους θεσμούς.

Και κάτι ακόμη: οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι παρατάξεις οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τη λογική λειτουργίας του φοιτητικού κινήματος και των παρατάξεων ως σταδίου εκπαίδευσης συνδικαλιστών του επαγγέλματός σας στο μέλλον ή ως «παραμάγαζο» κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι επαγγελματικές συντεχνίες αρκετά εκμεταλλεύτηκαν, από τη μεταπολίτευση ως σήμερα, τους ανταγωνισμούς των φοιτητών. Είναι φανερό ότι τα συμφέροντα των νέων, ιδίως των φοιτητών, σήμερα και στο μέλλον, είναι αποκλίνοντα από αυτά όσων είναι επαγγελματικά βολεμένοι.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Εξελίξεις
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προχωρά η διαβούλευση για το μέλλον του φοιτητικού κινήματος. Τόσο σε επίπεδο παρατάξεων όσο και σε επίπεδο υπουργείου. Όσο κι αν αρνούνται ή κρύβονται οι εμπλεκόμενοι, εμείς επιμένουμε στις δικές μας πληροφορίες.
Διεθνής επιτυχία
Η πρώην αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ Μαρία Πάσχου εκλέχθηκε πρώτη στη Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα Πολιτικών Νεολαίας που αναφέρεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν θυμόμαστε από πότε έχει να εκλεγεί Έλληνας σε τέτοια θέση. Καλή θητεία!
Συμπόρευση Ι
Δεν μας διαφεύγει η συμπόρευση που παρατηρείται τελευταία μεταξύ ορισμένων ΠΑΣΠ, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κυρίως μέσω Φωτόπουλου… Η αρχή έγινε με το ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «φιλοξένησε» την προσυγκέντρωση της ΠΑΣΠ για την επέτειο του Πολυτεχνείου… Όταν οι «αντίπαλοι» περίμεναν να συγκεντρωθούν στην Ιπποκράτους…
Συμπόρευση ΙΙ
Στη συνέχεια στελέχη της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ανταπέδωσαν τη «χάρη», καθώς συμμετείχαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις (καταλήψεις κ.λπ.) της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ των τελευταίων ημερών.
Τύχη
Τύχη-βουνό είχαν κεντρικά στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ήταν έτοιμα να πάνε για συμπαράσταση στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την ώρα που έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας και η σύλληψη Φωτόπουλου. Οπότε γλίτωσαν τις χειροπέδες, γιατί μάλλον θα «έπεφταν» να σώσουν τον σύντροφό τους…
Διαφορές
Με πολύ εριστικό τρόπο πολλά πράσινα στελέχη σημείωναν, με αποδέκτες την κομματική ηγεσία, ότι «κάποιους στο ΠΑΣΟΚ τούς ενοχλεί το ότι η ΠΑΣΠ έχει τη σημαία του Πολυτεχνείου, όμως τους ΠΑΣΠίτες τούς ενοχλεί κυρίως το ότι ο Βορίδης είναι στην κυβέρνηση…».
Σουξέ
Η φράση «ήμουν κι εγώ μπράβος» γνώρισε μεγάλο σουξέ στον χώρο των πράσινων, με εμπνευστή τον Παύλο Χρηστίδη. Ήταν η «απάντηση» στα σχόλια περί μπράβων της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στα γεγονότα του Πολυτεχνείου…
Παρεπόμενα
Πάντως, το «ξύλο» που έφαγε η ΠΑΣΠ στο Πολυτεχνείο δεν ήταν το μόνο. Ακολούθησαν επιθέσεις σε στελέχη της ΠΑΣΠ στο ΕΜΠ και στη Γεωπονική. Άσχημα τα πράγματα για τους πράσινους…
Διαδικασίες
Σας το λέμε εκ των προτέρων: Οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ καθιστά αναγκαίες και επιβεβλημένες τις διαδικασίες στη Νεολαία του Κινήματος. Το λένε άλλωστε και οι ίδιοι, αφού τα όργανα εκλέχθηκαν το 2007. Οπότε οι συζητήσεις, οι συναντήσεις και οι ζυμώσεις έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί, σε εκθετικό βαθμό…
Συνελεύσεις
Με πρωταγωνιστές τους νέους και τις νέες του Κινήματος και οργανωτές πολλά νεαρά κεντρικά στελέχη ακούμε ότι θα διοργανωθούν το επόμενο διάστημα πολλές «ανοιχτές» λαϊκές-πλατιές συνελεύσεις των περιφερειακών οργάνων του Κινήματος. Στόχος, η αλλαγή πολιτικής και στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Οψόμεθα…
Μάχη ιδεών
Στους αριστερούς νέους με ιδεολογικές ανησυχίες απευθύνεται το άρθρο του γνωστού νεαρού μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θέμη Τζήμα, με τίτλο «Ο Παπανδρέου στον δρόμο του Κερένσκι…». Είναι αιχμηρό, αλλά συγκινεί τους σοσιαλιστές νέους, οπότε αναζητήστε το…
Απαγορευμένη λέξη
Για το δημόσιο χρέος συζήτησε η ΟΝΝΕΔ. Και μάλιστα είχε καλεσμένο τον Λεωνίδα Βατικιώτη (επιστημονικό υπεύθυνο του ντοκιμαντέρ «Debtocracy»), που επιχειρηματολόγησε γιατί πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χρέος! Την αντίθετη άποψη, με έμφαση στις πολιτικές αποτελεσματικής διαχείρισης, εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Οι γαλάζιοι δεν φοβήθηκαν και συζήτησαν την «άρνηση πληρωμής χρέους»…
Εντύπωση
Προκαλεί εντύπωση ο θεσμός των debates που ξεκίνησε η ΟΝΝΕΔ. Κυρίως γιατί καμιά πολιτική νεολαία δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει συζητήσεις στα γραφεία της και να προβάλλει απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεί. Ιδίως παλαιότερα, οι πολιτικές οργανώσεις επιμόρφωναν τα μέλη τους με «διαφώτιση» και «γραμμή». Αντίθετα, οι γαλάζιοι φαίνεται να θέλουν να μάθουν τα μέλη τους να σκέφτονται, παρουσιάζοντας διαφορετικές απόψεις. Η ανταπόκριση, αν και όχι μαζική, είναι πολυάριθμη και ελπιδοφόρα…
Χαμόγελα
Την επιτυχημένη δράση
«Xmas smiles» θα επαναλάβει η ΟΝΝΕΔ εν όψει Χριστουγέννων. Θα συγκεντρώσει σε όλη την Ελλάδα ρούχα, τρόφιμα και είδη ανάγκης προκειμένου να ενισχύσει την οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και απόρους μέσω πολλών Μητροπόλεων. Η φράση θα «τρέξει» ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα και οι σχετικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 18 πόλεις, μάλλον στις 14 Δεκεμβρίου. Η δράση ξεκινάει σύντομα και την έχει αναλάβει ο νεοσύστατος Τομέας Εθελοντισμού.
Αιμοδοσία
Η ΟΝΝΕΔ έχει ήδη δημιουργήσει τράπεζα αίματος και σε λίγες ημέρες (1-2 Δεκέμβρη) θα κάνει ακόμη μία πανελλαδική προσπάθεια εμπλουτισμού της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης του AIDS.
Βιβλιοθήκη
Θετική εντύπωση έχει προκαλέσει το ότι η Βιβλιοθήκη της ΟΝΝΕΔ (χώρος που φιλοξενεί τα debates…) έχει αρχίσει να λειτουργεί ουσιαστικά, κάθε απόγευμα. Περιέχει περίπου 1.500 τίτλους, τους οποίους μπορεί κανείς να μελετήσει, να τους δανεισθεί ή να τους χρησιμοποιήσει για τις ακαδημαϊκές εργασίες του, καθώς οι γαλάζιοι παρέχουν και υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Καταιγισμός
Προς διαδικτυακή ομάδα της Νεολαίας του ΛΑΟΣ: Ζητάμε έλεος! Δεν φτάνει που μας στέλνετε σχόλια για κάθε πιθανό ή απίθανο θέμα με email, τώρα θα μας στέλνετε και κάθε σκέψη ή κίνηση των υπουργών που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ; Και μάλιστα δύο και τρεις φορές το καθένα, από διαφορετικές διευθύνσεις; Τι σας φταίμε οι καημένοι οι δημοσιογράφοι; Ένα ξεκαθάρισμα της λίστας είναι απαραίτητο, δεν νομίζετε;

****


Σχολιάστε εδώ