Ατέλειωτο θρίλερ…

ΑΠΟ… θρίλερ σε θρίλερ βαδίζει η χώρα την τελευταία διετία, με το φάντασμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ να πλανάται. Η αγωνία διαδέχεται την ανασφάλεια, η ανησυχία τον πανικό. Από το Μνημόνιο στο Μεσοπρόθεσμο, από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου σε αυτήν της 26ης Οκτωβρίου και τώρα στο θρίλερ της υπογραφής του Αντ. Σαμαρά! Ως βασική και απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, που θα δρομολογήσει και τις διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Όλα αυτά εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, απειλών και ωμών εκβιασμών από την πλευρά των κατ’ επίφαση εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο κλίμα αυτό πρωτοστατεί η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εγχώριοι, αλλά και διεθνείς παρατηρητές αποδίδουν τη στάση των ξένων στους λανθασμένους, κάκιστους χειρισμούς της προηγούμενης διετίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά του Γ. Παπανδρέου. Πολιτικοί και άλλοι παράγοντες διαβλέπουν μια προσπάθεια της Γερμανίας να θέσει υπό δημοσιονομικό έλεγχο την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην προκειμένη περίπτωση σε καθεστώς πλήρους επιτήρησης (υποταγής) την Ελλάδα. Και ότι όλα αυτά αποτελούν προμήνυμα για τη στάση τους στο μέλλον και για το τι ακριβώς θα ζητήσουν την επόμενη φορά, στην επόμενη δόση.

Διά χειρός…

Η 29η Νοεμβρίου είναι η νέα… οριακή ημερομηνία, καθώς στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Μετά και την επιστολή Σαμαρά προς τους κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ και Λανγκάρντ φαίνεται να έχουν αρθεί και τα τελευταία εμπόδια. Το κείμενο δεν παρουσιάζει ουσιαστικές διαφορές, ως προς το οικονομικό σκέλος της, από το αντίστοιχο που είχε αποστείλει προ δεκαημέρου ο πρόεδρος της ΝΔ προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, υπογραμμίζει την προσήλωσή του στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, ωστόσο εμμένει στις θέσεις για την ανάγκη να τροποποιηθούν ορισμένες πολιτικές του προγράμματος που δεν έχουν αποδώσει.

Στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη ο κ. Παπαδήμος συνάντησε καλό κλίμα, ιδίως στις συναντήσεις του με τους κ. Γιούνκερ και Μπαρόζο, ωστόσο οι Βρυξέλλες παραμένουν αμετακίνητες στις απαιτήσεις τους από την Ελλάδα. Ζήτησαν πιστή εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων χωρίς καμιά παρέκκλιση, χωρίς αντιρρήσεις και αστερίσκους.

Μπραντεφέρ

Η ημερομηνία των εκλογών θα είναι, όπως αναμενόταν, το επόμενο διάστημα «σημείο τριβής» μεταξύ του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Από το Λουξεμβούργο και μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό το έργο της. Από την πλευρά του ο Β. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η 19η Φεβρουαρίου είναι… συμβατική ημερομηνία, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στο θέμα της 6ης δόσης θα σημάνει καθυστέρηση και στη διεξαγωγή των εκλογών. Από τη ΝΔ επιμένουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου και επικαλούνται τη σχετική απόφαση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης του βίου της κυβέρνησης εμφανίζεται ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) επιμένουν στη θέση τους για πρόωρες εκλογές και κατηγορούν τη νέα κυβέρνηση ότι με την πολιτική της εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Κλειστά χαρτιά

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ κινούνται στον αστερισμό της «επόμενης ημέρας». Ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει τις επαφές του με κορυφαία στελέχη, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Στα αξιοσημείωτα των προηγούμενων ημερών, η δήλωση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι, όταν τεθεί θέμα, θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, αν κι εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες. Ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση, τονίζοντας ότι οι όποιες διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν, αφού πρώτα εκταμιευτεί η 6η δόση. Ο τρίτος… υποψήφιος για την αρχηγία, Β. Βενιζέλος, περιορίστηκε να πει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρξει και την επόμενη ημέρα, για να εκφράσει το μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων. Στην αντίπερα όχθη, ο Χρ. Παπουτσής «ηγείται» των στελεχών που είναι της άποψης ότι ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και ότι… κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει. Στο ίδιο μήκος κύματος, Φ. Πετσάλνικος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Μιχ. Καρχιμάκης κ.ά.

Στον δρόμο…

Ο δρόμος για την έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων από το Δημόσιο άνοιξε διάπλατα, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της εφεδρείας. Όσοι έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας απολύονται αυτόματα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς όσοι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2013 πληρούν τις προϋποθέσεις για να βγουν σε σύνταξη. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την εξαίρεση από το μέτρο ορισμένων κλάδων – μεταξύ αυτών οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν πανελλαδική απεργία για την 1η Δεκεμβρίου εν όψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου ισχύει η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Από τη λίστα βγήκαν οδηγοί ταξί, θυρωροί, φύλακες, καμαριέρες, κομμωτές κ.ά., ενώ μπήκαν εργάτες αλιείας, νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων, εργαζόμενοι στον βιολογικό καθαρισμό κ.ά.


Σχολιάστε εδώ