Τι γίνεται με τα 100 στρέμματα στο Σχιστό, κ. Καμίνη;

Το πλέον δυσάρεστο για τον Γ. Καμίνη είναι ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί πως δεν γνωρίζει το θέμα ούτε πως ο προκάτοχός του δεν το είχε δρομολογήσει. Τα γεγονότα, όπως έχουν εξελιχθεί από το 2006 και ύστερα, αποδεικνύουν ότι οι ενέργειες για να παραχωρηθούν στον Δήμο Αθηναίων τα 100 στρέμματα στο Σχιστό είχαν προχωρήσει μέχρι και το τελικό στάδιο! Από τη μέρα, όμως, που ανέλαβε το τιμόνι του Δήμου Αθηναίων ο Γ. Καμίνης, φαίνεται ότι τα πάντα έχουν «παγώσει».

Αξίζει όμως να θυμηθεί κάποιος τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, για να διαπιστώσει το μέγεθος της απραξίας από τη σημερινή δημοτική παράταξη. Η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών τέθηκε επί τάπητος από την πρώτη στιγμή που ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, υποστηρίζοντας έμπρακτα το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιλέγει τον τρόπο που θα ταφεί. Επί ημερών Κακλαμάνη η ΚΕΔΚΕ συμμετείχε σε ομάδα εργασίας, όπου έπαιρναν μέρος και εκπρόσωποι των (αρμόδιων) υπουργείων, της Ιεράς Συνόδου, καθώς και των επιτροπών για τα δικαιώματα του ανθρώπου και της αποτέφρωσης των νεκρών.

Σε αυτήν την περίοδο διασφαλίστηκε και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Εξωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Βάσει της συγκεκριμένης σύμβασης, στον Δήμο Αθηναίων παραχωρήθηκαν 100 στρέμματα δημόσιας έκτασης στην περιοχή του Σχιστού, με σκοπό την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών, λατρευτικών και συναφών αναγκών και δραστηριοτήτων, καθώς και των αναγκών ταφής.

Παράλληλα, ο ΟΡΣΑ αναλάμβανε την υποχρέωση να τροποποιήσει τις υφιστάμενες χρήσεις στο ακίνητο των 100 στρεμμάτων του Σχιστού. Όλα τα παραπάνω είχαν δρομολογηθεί ως τον Οκτώβριο του 2009, όταν και η ΝΔ παρέδωσε την κυβερνητική σκυτάλη στο ΠΑΣΟΚ. Η ενημέρωση για το θέμα στους Θόδωρο Πάγκαλο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) και Άννα Διαμαντοπούλου (υπουργός Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) ήταν άμεση. Τον Φεβρουάριο του 2010 η Επιτροπή Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων αποφασίζει ομόφωνα «τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και οστών εκ των εκταφών εντός του υφιστάμενου Γ’ Κοιμητηρίου ή σε αντίστοιχη έκταση του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Σχιστού».

Το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει αυτήν την απόφαση ομόφωνα. Επιπλέον, όμως, ζητάει και την επίσπευση της έκδοσης αντίστοιχης κοινής υπουργικής απόφασης, καθώς και του σχετικού προεδρικού διατάγματος για τη χωροθέτηση του χώρου. Η απόφαση διαβιβάζεται στον ΟΡΣΑ, που με έγγραφό του κρίνει ως πλέον ενδεδειγμένη θέση για τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών και οστών το Γ’ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο έγγραφο δεν θεωρείται σκόπιμη η προώθηση της περίπτωσης στο Σχιστό, παρά την ύπαρξη της προγραμματικής σύμβασης και τη συνεπαγόμενη υποχρέωση του ΟΡΣΑ για αλλαγή των χρήσεως γης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροποποίηση του ΠΔ σε σχέση με τα κοιμητήρια δήμων που λειτουργούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου έχει προωθηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Και εκεί παραμένει επί έναν ολόκληρο χρόνο. Τα ερωτήματα, λοιπόν, που γεννιούνται για τον Γ. Καμίνη και τους συνεργάτες του είναι:

= Θα ενημερώσει τους δημότες, αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης στον Δήμο της Αθήνας της έκτασης στο Σχιστό; Κι αν όχι, γιατί;

= Ζήτησε ή θα ζητήσει από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου

Αθήνας να τηρήσει την αρχική συμφωνία και να προχωρήσει στην αλλαγή χρήσης στο Σχιστό;

Να περιμένουμε απαντήσεις;


Σχολιάστε εδώ