Στο σκαμνί το χαράτσι!

Σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου και πάρα πολλοί της περιφέρειας έχουν ταχθεί στο πλευρό των δημοτών τους που στενάζουν κάτω από το βάρος του ειδικού φόρου και δηλώνουν ότι θα τους βοηθήσουν όπως μπορούν προκειμένου να μην τους κόψουν το ρεύμα, αν δεν πληρώσουν μαζί με τον λογαριασμό τον κεφαλικό φόρο, ενώ δεσμεύονται ότι θα τους συνδράμουν στις όποιες δικαστικές ενέργειες επιλέξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ΤΕΔΑ όσο και η ΚΕΔΕ, που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ, σφυρίζουν αδιάφορα και περιορίζονται σε ευχολόγια, ενώ η Αττική Αυτοδιοίκηση Πολιτών, που εκφράζει 66 δήμους του Λεκανοπεδίου, με ψήφισμά της καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική και δεσμεύεται να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για αποστολή εξώδικου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να μην προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των χιλιάδων νοικοκυριών που δεν θα έχουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, τη δυνατότητα πληρωμής αυτού του άδικου τέλους.

Επίσης δηλώνει ότι θα παραστεί στην εκδίκαση σχετικής προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου. Μάλιστα η εκδίκαση θα έχει τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης», που σημαίνει ότι τα δικαστήρια όλης της χώρας είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ…

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης εξέφρασε τους φόβους του ότι η διακοπή του ρεύματος σε χιλιάδες κατοίκους και επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τον νέο κεφαλικό φόρο, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά του δήμου, αφού δεν θα μπορούν να εισπράττονται τα δημοτικά τέλη.

Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να στηριχθούν όσοι «θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής χαρατσιού με διακοπές ρεύματος».

Αντίθετα, την κάθετη διαφωνία του έχει εκφράσει ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, που έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά του ειδικού τέλους, το οποίο χαρακτηρίζει βάρβαρο και εξωφρενικό, ενώ αύριο φέρνει ειδικό θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να το καταγγείλει.

Η πιο ουσιαστική αντίδραση όμως προήλθε από την Καλαμάτα, όπου το εκεί Μονομελές Πρωτοδικείο με προσωρινή διαταγή του απαγόρευσε στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα κάποιου καταναλωτή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18-2-2012. Κι αυτό γιατί ο υπολογισμός του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών στον λογαριασμό της ΔΕΗ ήταν εσφαλμένος και διογκωμένος, επειδή αφενός μεν υπήρχε λανθασμένη αντικειμενική τιμή ζώνης για τον υπολογισμό του ύψους αυτού και αφετέρου είχε γίνει χρέωση σε παραπάνω τετραγωνικά μέτρα από την πραγματικά δομημένη επιφάνεια.

Η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει δεδικασμένο και να οδηγήσει το κράτος στην ανάκληση της βάρβαρης αυτής μεθόδου είσπραξης του νέου «χαρατσιού»!

Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος τόνισε ότι αποτελεί μια τολμηρή και πρωτοπόρα ενέργεια, με την οποία δυστυχώς ουδόλως συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης είσπραξης φόρων και τελών.

Όπως αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος, εδώ διαπιστώνεται το εξής παράδοξο: το υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τη δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για έκδοση προσωρινής διάταξης καθʼ υπέρβαση δήθεν της αρμοδιότητας των πολιτικών δικαστηρίων, τη στιγμή κατά την οποία το ίδιο υπερβαίνει διά των λεγομένων του τον ρόλο του και τις αρμοδιότητές του ως οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της ανεξάρτητης –κατά το Σύνταγμα– Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, είναι καταφανής η πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τους δικαστικούς λειτουργούς που θα επιληφθούν αντίστοιχων υποθέσεων στο μέλλον, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αποφύγει τη διά της δικαστικής οδού ανατροπή των κοινωνικά άδικων και ανάλγητων, εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, πολιτικών της. Υπάρχει πάντως η αίσθηση πως η κίνηση των δημάρχων σε συνδυασμό με κάποιες άλλες δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να εκδοθούν μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, αλλά και τις αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων, που θα διογκωθούν, θα οδηγήσει είτε στο να ατονήσει το μέτρο είτε στο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικές ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες.

Σʼ αυτό θα συμβάλει και η απόφαση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να εμποδίσουν τα ιδιωτικά συνεργεία που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για τη διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς…

Εξάλλου αύριο στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία δημάρχων της Αττικής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΕΗ στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Τα ακούει χωρίς
να φταίει η ΔΕΗ

Όλη η οργή και η αντίδραση του κόσμου για το χαράτσι και για τα λάθη που έχουν γίνει ως προς τα τετραγωνικά μέτρα και την τιμή της ζώνης, με βάση την οποία υπολογίζεται το ύψος του ειδικού τέλους, στρέφεται κατά της ΔΕΗ, που όμως δεν έχει την παραμικρή ευθύνη.

Κατʼ αρχάς φόρτωσε η κυβέρνηση τον ρόλο του… φοροεισπράκτορα στη ΔΕΗ, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση για τις δυνατότητες που έχει και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν (κόψιμο ρεύματος κ.ά.), ενώ την απόφαση… εμπλοκής την έμαθε η διοίκηση της ΔΕΗ από την… τηλεόραση, από τις δηλώσεις που έκανε ο Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο που είχε ανέβει για τη ΔΕΘ.

Τώρα, με την αναστάτωση που έχει προκληθεί εξαιτίας λαθών, η ΔΕΗ σηκώνει τα χέρια, λέγοντας ότι εμείς βγάλαμε τους λογαριασμούς με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι δήμοι στις 17 Σεπτεμβρίου. Γίνεται πάντως μια προσπάθεια διόρθωσης των λαθών, αλλά το αλαλούμ που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλο…


Σχολιάστε εδώ