Προειδοποιητικές βολές από Ιερώνυμο
Η τακτική των ήπιων τόνων που ακολουθούσε ο Αρχιεπίσκοπος μπαίνει προσωρινά στην άκρη. Μόνο τυχαίες δεν είναι, λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τα εκκλησιαστικά πράγματα, οι αναφορές του σε εκδήλωση της Μητρόπολης Πατρών.
«Ήταν μια προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψει να βγάλουν την Εκκλησία από το κάδρο. Ακολουθεί τη γραμμή που έχουν χαράξει εδώ και καιρό και άλλοι Μητροπολίτες, για να μην αφήσει κανένα περιθώριο να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν την Εκκλησία χωρίς να ζητηθεί η άποψη του κλήρου», έλεγε στέλεχος της Συνόδου.
Βλέποντας να καταρρέουν τα πάντα γύρω, θεσμοί και συνήθειες δεκαετιών, ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία πως η Εκκλησία θα κάνει τα πάντα και δεν θα εγκαταλείψει τον κόσμο. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η επισήμανσή του ότι ο τόπος χρειάζεται τη συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στο κράτος, αρκεί να μην επιχειρήσει να τη βάλει στην άκρη, να εξοστρακίσει τις παραδόσεις και την εκκλησιαστική ζωή, είπε.
Αιχμές για την ασυνεννοησία
Μπορεί ο κ. Ιερώνυμος να διατηρεί άριστες σχέσεις με τα κόμματα, ακόμη και στην Αριστερά να έχει συμπάθειες, βρήκε όμως την ευκαιρία να ρίξει «καρφιά» για την ασυνεννοησία των τελευταίων ημερών.
«Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάτσουν μαζί να βρουν μια λύση και να πάμε παρακάτω;
Η Εκκλησία έχει εδώ πέρα έναν ουσιαστικό λόγο», επισήμανε και φυσικά σχολίασε δηκτικά το αίτημα των καιρών για συναίνεση. Καλή η κομματική συναίνεση, είπε, αλλά δεν έχει διάρκεια.
Γιʼ αυτό και είναι απαραίτητη η κοινωνική συναίνεση. Να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να γίνουμε μια οικογένεια, σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος, θέλοντας να δείξει πως η Εκκλησία δεν θα ασχοληθεί με τα τερτίπια των πολιτικών, αλλά θα προασπίσει το καλό του λαού.
Θα επιχειρήσει να αναλάβει, δηλαδή, ενοποιητικό ρόλο για να αντιμετωπίσει τη διάλυση που εμφανίζουν σχεδόν τα πάντα στην κοινωνία. Δεν αρνήθηκε όμως και τις ευθύνες της Εκκλησίας, λέγοντας πως η κρίση είναι περισσότερο πνευματική και ηθική.
«Παλαβές ιδέες»
Με αφορμή τα εγκαίνια εκκλησιαστικού σχολείου της Μητρόπολης Πατρών, ο Αρχιεπίσκοπος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να δώσει απαντήσεις σε όσους ζητούν την υποβάθμιση των Θρησκευτικών και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης ή θέλουν να υποβαθμίσουν τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα.
«Ακούμε παλαβές ιδέες. Άλλοι αναρωτιούνται σε τι χρειάζονται τα εκκλησιαστικά σχολεία, άλλοι πιστεύουν πως τα Θρησκευτικά περισσεύουν στο σχολείο ή υποστηρίζουν ότι το υπουργείο δεν πρέπει να λέγεται Παιδείας και Θρησκευμάτων και με τα θρησκευτικά θέματα να ασχολείται μια υπηρεσία, μια Γραμματεία σε ένα υπουργείο. Να είναι, δηλαδή, η ορθοδοξία όπως ο ισλαμισμός και άλλες θρησκείες στην Ελλάδα».
Η εκκλησιαστική εκπαίδευση, τόνισε, είναι θεμέλιος λίθος από το 1827. «Φανταστήκατε ποτέ ότι θα μπορούσε τη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Ικάρων ή Αστυνομικών να την οργανώσει η Εκκλησία; Όχι.
Τότε πώς τη στελέχωση της Εκκλησίας, την ετοιμασία των κληρικών για τις θέσεις του εκκλησιαστικού χώρου πρέπει να την έχει το κράτος σε αποκλειστικότητα; Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε τώρα που ξεκαθαρίζουν μερικά πράγματα».
Η εκκλησιαστική εκπαίδευση και η μισθοδοσία του κλήρου, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι υποχρεώσεις που ανέλαβε το κράτος κατά την Εθνοσυνέλευση του Άργους, έναντι της παραχώρησης σχεδόν όλης της περιουσίας των κληρικών στο κράτος για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.