35.000.000 ευρώ οι συνολικές απολαβές των βουλευτών
Εξαιτίας αυτών των στοχοποιημένων περικοπών καταψήφισαν τον προϋπολογισμό το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι κινούνται στη μνημονιακή λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να καταβάλλεται μόνο η αποζημίωση στους βουλευτές, χωρίς έξτρα επιδόματα (συμμετοχή σε επιτροπές κ.λπ.), ενώ το ΚΚΕ επανέλαβε επιπλέον τη θέση του για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Στην ίδια συνεδρίαση η Βουλή αποφάσισε την παρακράτηση μίας μηνιαίας αποζημίωσης από κάθε βουλευτή, όπως είχε προαναγγελθεί. Η απόφαση κινδύνευσε να μην είναι ομόφωνη επειδή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη συζήτηση Α. Σκυλλάκος νόμισε ότι και αυτή η ρύθμιση ήταν ενσωματωμένη στον προϋπολογισμό και προς στιγμήν πήγε να την καταψηφίσει… Προκλήθηκε, μάλιστα, ένταση λόγω της παρατήρησης του προέδρου της Βουλής ότι το ΚΚΕ στο παρελθόν και όσο οι προϋπολογισμοί της Βουλής ήταν αυξημένοι τους υπερψήφιζε…
Στη συζήτηση ακούστηκαν διαμαρτυρίες για άδικη στοχοποίηση των βουλευτών από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που υποβαθμίζουν τον θεσμό, και μόνο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης παρατήρησε ότι και οι βουλευτές έχουν ευθύνες από τη στιγμή που ψηφίζουν ό,τι τους ζητούν οι ηγεσίες των κομμάτων.
Παρά τις περικοπές, τα εισοδήματα των βουλευτών στον προϋπολογισμό του 2012 δεν θίγονται ιδιαίτερα, καθώς προβλέπεται κονδύλι 35.016.200 ευρώ για αποζημιώσεις, επιδόματα, έξοδα κίνησης, που είναι μειωμένο μόνο κατά 1.874.900 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ιδιαίτερα για τις βουλευτικές αποζημιώσεις προβλέπεται κονδύλι 21 εκατ. ευρώ περίπου, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι. Μετά τις τμηματικές περικοπές στις έξτρα αμοιβές για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές και στα θερινά τμήματα, το κονδύλι διαμορφώνεται στα 2.875.000 ευρώ από 5 εκατ. το 2011. Στα ίδια επίπεδα παραμένει το οικογενειακό επίδομα (212.000 ευρώ), ενώ μόλις κατά 40.000 ευρώ είναι μειωμένο το επίδομα οργάνωσης γραφείου (8.146.900 ευρώ).
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι πραγματικές αμοιβές των βουλευτών από το 2010 μέχρι και τον νέο προϋπολογισμό μειώθηκαν πάνω από 40% σε ετήσια βάση, καθώς και ότι με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα επιδόματα, πλην του επιδόματος επίτευξης στόχων. Ο ίδιος επέκρινε όσους επιμένουν να καταργηθεί το Κανάλι της Βουλής, προσθέτοντας ότι όσο είναι πρόεδρος δεν πρόκειται να τους κάνει αυτήν τη χάρη. Υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του σταθμού τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και παρατήρησε ότι ήταν λάθος του κ. Πετσάλνικου να επιστρέψει τη συχνότητα του ραδιοφώνου στην ΕΡΤ. Την επιστροφή της συχνότητας ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος σχολίασε ότι το κόστος λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής είναι μηδαμινό. Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, στον προϋπολογισμό της Βουλής προβλέπεται πίστωση 4,5 εκατ. ευρώ για το Κανάλι της Βουλής. Από αυτά τα 3.650.000 ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία των 92 υπαλλήλων (12 δημοσιογράφοι και 80 τεχνικοί-διοικητικοί) και τα 900.000 πνευματικά δικαιώματα.
«Τελευταία τρύπα του ζουρνά» χαρακτήρισε τους έλληνες βουλευτές ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. Διατύπωσε, μάλιστα, και μια απορία σχετικά με τους ευρωβουλευτές, «που είναι μέσα στα λούσα»: Γιατί, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο τους δίνει 17.500 ευρώ για να προσλαμβάνουν όσους συνεργάτες θέλουν, η χρεοκοπημένη Ελλάδα τούς δίνει επιπλέον άλλους πέντε; Γιατί;