Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Ούτε η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα του ΧΑ!

δ Την ώρα που η μεταβατική κυβέρνηση λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, οι επενδυτές απέσυραν τη δική τους εμπιστοσύνη από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 1993 (!), τα εννέα δέκατα των μετοχών σε «εξαέρωση» και ολοκληρωτική συντριβή και τον τζίρο σε νέα αρνητικά επίπεδα.

δ Πλέον η αγορά μας διαθέτει και ένα νέο… αρνητικό ρεκόρ κεφαλαιοποίησης, το ήμισυ και πλέον της οποίας ας σημειωθεί πως βρίσκεται σε χέρια ξένων επενδυτών. Αυτό το «αγορά μας» χρήζει δεύτερης ανάγνωσης…

δ Πρωταγωνίστριες -αρνητικές εννοείται- είναι για μία ακόμη φορά οι τράπεζες, που τίθενται σε διαπραγμάτευση σε τιμές ολοένα και χαμηλότερες, με την πλειονότητα των τίτλων του κλάδου σε εξευτελιστικές αποτιμήσεις.

δ Πλήρη αδυναμία αντίδρασης δείχνουν πλέον και οι μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που οδηγεί τον FTSE-20 σε καθημερινή καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών.

δ Δεν βοηθάει ούτε κατ’ ελάχιστον και το διεθνές περιβάλλον, με τη μετάσταση της κρίσης χρέους στη γειτονική Ιταλία, στην Ισπανία, οσονούπω και στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης. Τα spreads των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ, το κόστος δανεισμού ακόμα και κραταιών οικονομιών, όπως της Γαλλίας και της Ολλανδίας, καλπάζει και λογικό επόμενο είναι οι επενδυτές, τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια, να έχουν αποδυθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια διαφύλαξης των κεκτημένων.

δ Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το να σχεδιάζει κανείς, πολύ περισσότερο να πραγματοποιεί, επενδύσεις σε μια αγορά τόσο ρηχή και ευάλωτη όσο η ελληνική ανήκει στη σφαίρα του απίθανου. Αν όχι του… ανεξήγητου!

δ Στον αντίποδα, υπάρχουν σενάρια που κάνουν λόγο για συνεχιζόμενο σορτάρισμα βασικών δεικτών και μετοχών από αρκετούς που ήδη προεξοφλούν μια τελική λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους.

δ Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη εικόνα διάλυσης τόσο στην αγορά μας όσο και στην οικονομία μας ΔΕΝ μπορεί να διατηρηθεί άλλο. Όχι για πολύ καιρό ακόμη. Και αν τελικώς υπάρξει λύση, θα είναι σαρωτική. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά έμπειροι παράγοντες της αγοράς, μια συστημική κρίση όπως αυτή που βιώνουμε χρειάζεται και συστημική λύση…

ΥΓ.: Όλα τα ‘χει η αγορά μας, οι φορολογικές επιβαρύνσεις έλειπαν. Οι πληροφορίες πως στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Φεβρουάριο, θα περιλαμβάνεται και ο περιβόητος φόρος υπεραξίας έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αρκετούς ξένους οίκους και χαρτοφυλάκια, που απειλούν να αποχωρήσουν αμέσως αν τελικά εφαρμοστεί ο νόμος από τις αρχές του 2012. Ενδεικτικό είναι το ότι, για να ξεκαθαρίσει το θέμα, τόσο ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης όσο και ο ομόλογός του της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου για να ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβολή της επιβολής του φόρου για έναν χρόνο.

Δεν είναι εποχές αυτές για να φεύγουν από την αγορά κεφάλαια…


Σχολιάστε εδώ