Σημαντική απόφαση του ΣτΕ

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την ύπαρξη προειδοποίησης κατά τη διάρκεια τόσο των διαφημίσεων υψηλής χρέωσης όσο και των διαγωνισμών από εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης.

Η απόφαση 1030/2011 του Δʼ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος Π. Πικραμένος, αντιπρόεδρος ΣτΕ) είναι σημαντική για την προστασία των τηλεθεατών. Το Δʼ Τμήμα απορρίπτει την προσφυγή του Καναλιού 10 (νυν Sunny Channel), το οποίο μετέδιδε την εκπομπή «Τζακ ποτ, όλοι κερδίζουν» με γραμμές υψηλής χρέωσης, επικυρώνοντας το πρόστιμο 30.000 ευρώ στο κανάλι και δίνοντας τη δυνατότητα να προειδοποιούνται οι τηλεθεατές. Το ΕΣΡ στην απόφασή του (149/2004) είχε επιβάλει και ηθική κύρωση στο κανάλι, που έπρεπε να αναγράφει στην οθόνη με κινούμενη ταινία κρόουλ την προειδοποίηση: «Το ΕΣΡ ενημερώνει τους τηλεθεατές ότι η συμμετοχή τους στο τηλεπαιχνίδι αυτό, μέσω τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης, μπορεί να επιφέρει σε αυτούς σημαντική οικονομική ζημία». Το Δ’ Τμήμα στην απόφασή του κρίνει πως, επειδή συντρέχει ανάγκη προστασίας του κοινού, πρέπει η αναφορά για τις χρεώσεις να είναι ευκρινής, όπως επίσης και πως οι διαγωνιστικές εκπομπές θεωρούνται εκπομπές τηλεπώλησης όταν από τη μετάδοση του παιχνιδιού υπάρχει αυτοτελής οικονομική δραστηριότητα.

Ο Αλέξανδρος Οικονόμου, ειδικός επιστήμονας του ΕΣΡ, σχολιάζοντας την απόφαση στο περιοδικό «ΔιΜΕΕ» κρίνει πως το ενδιαφέρον της είναι περιορισμένο, αφού από το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 109/2010 καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις του προηγούμενο Διατάγματος 100/2000, που αποτέλεσαν και τη νομική βάση της απόφασης.

Όμως για πρώτη φορά το ΣτΕ εγκρίνει έμμεσα την προειδοποίηση σε αυτές τις «εκπομπές» που σαρώνουν την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ