Σε ύφεση οι γκρίνιες στη ΝΔ

Ο κ. Σαμαράς οριοθέτησε εκ νέου τον ρόλο της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και τον βαθμό εμπλοκής (συμμετοχής) της ΝΔ στο έργο της, ενώ επέμεινε στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το κλίμα άμβλυνε επίσης και η διαβεβαίωσή του ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας με τον Γ. Παπανδρέου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της λίστας. «Ο κόσμος πρέπει να εκφραστεί και να επιλέξει αυτούς που θέλει να τον εκπροσωπήσουν στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά, δήλωση που λειτούργησε καταπραϋντικά στην ανησυχία (δυσφορία) των βουλευτών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει οι γκρίνιες στα ενδότερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με σημείο αναφοράς τις διαγραφές των Σωτ. Χατζηγάκη και Π. Καμμένου. Ορισμένοι βουλευτές κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση, με το σκεπτικό ότι ο πρώτος διαγράφηκε οριστικά από το κόμμα, ενώ ο δεύτερος τέθηκε απλώς εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να βάλει το κόμμα σε έναν κύκλο εσωστρέφειας. Απαντώντας, παράγοντες της Λ. Συγγρού σημειώνουν ότι δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις και είναι εντελώς διαφορετικό το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν οι δύο βουλευτές. Ο μεν κ. Χατζηγάκης με τις δηλώσεις του για «ακροδεξιά στοιχεία» πρόσβαλε τα στελέχη της παράταξης και προσωπικά τον κ. Σαμαρά, αφού υπονοούσε τελικά στενούς συνεργάτες του. Ενώ ο κ. Καμμένος απλώς καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου και δεν στράφηκε κατά του ίδιου του κόμματός του. Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο κ. Χατζηγάκης κινήθηκε βάσει σχεδίου, με στόχο να διαγραφεί, εξ ου και οι διαδοχικές αιρετικές δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα. Προσθέτουν ακόμη ότι εκδήλωσε έτσι την πικρία του επειδή ο κ. Σαμαράς δεν του ανέθεσε κομματικό αξίωμα, ενώ με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τη διαγραφή τού αποδίδουν «αχαριστία» έναντι της παράταξης, που τον ανέδειξε σε υπουργικά αξιώματα, με… μηδενική ωστόσο αποτελεσματικότητα.

Γκρίνια μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ προκάλεσε το ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν ότι από τη στιγμή που ο πρόεδρος ξεκαθάρισε τα πάντα γύρω από τη συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα, μια ευρύτερη συζήτηση τη συγκεκριμένη στιγμή δεν θα βοηθούσε. Αντίθετα, θα δημιουργούσε συνθήκες εσωστρέφειας, η οποία δεν θα βοηθούσε την παράταξη. Από την άλλη, οι βουλευτές εξακολουθούν να γκρινιάζουν επειδή δεν έχουν ουσιαστική επικοινωνία με τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Η κίνηση-πρωτοβουλία, πάντως, του Σαμαρά την Τετάρτη να πάει στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου παρέμεινε πολλή ώρα και συνομίλησε με πολλούς, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους βουλευτές, οι οποίοι ωστόσο επιμένουν ότι είναι απαραίτητες οι συστηματικές επαφές. Και η παρουσία του στη Βουλή!


Σχολιάστε εδώ