Ξεκίνησαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ

Με σημείο αναφοράς τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, καθώς σε αυτή συμμετέχουν ή από αυτήν προέρχονται. Μιλάμε, βασικά, για στελέχη από εικοσιπέντε ως σαράντα πέντε ετών (κατά κύριο λόγο) που επιθυμούν μία πιο συνεπή προς τις σοσιαλιστικές αρχές του Κινήματος πολιτική πορεία. Οι κινήσεις που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα είναι πολλές. Θυμίζουμε άλλωστε την επιστολή των 19 κεντρικών στελεχών προ ολίγων εβδομάδων, από διάφορες τάσεις του Κινήματος και της Νεολαίας, την οποία είχαμε αναδείξει. Αυτήν τη φορά τα φώτα έκλεψε στην αρχή της εβδομάδας επιστολή 101 στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας (ανάμεσά τους μέλη του Εθνικού και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος), προς την ΚΟ του κόμματος, με την οποία ζητούσαν ευθέως να μη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το κείμενο περιέχει αιχμή περί μη εκχώρησης του κόμματος στις συντηρητικές δυνάμεις και υπονοεί σαφώς την εκκίνηση μιας σοσιαλιστικής αντιπαράθεσης εντός του ΠΑΣΟΚ, εν όψει εξελίξεων. Από όσα κείμενα έχουμε δει τους τελευταίους μήνες προκύπτει ότι τα νεώτερα στελέχη θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο λόγο και ρόλο για την πορεία του Κινήματος, να επανασυσπειρώσουν με κοινές αναζητήσεις τη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, προσβλέπουν σε έναν σύγχρονο αριστερό λόγο, σε αναβίωση ενός ιδεολογικά οριοθετημένου κεντροαριστερού πόλου (που δυνητικά θα μπορεί να δώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος).

Επιστολή των 101
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπογράφουν την επιστολή καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου προέκυψε κατόπιν βίαιων και προσβλητικών για την εθνική αξιοπρέπεια παρεμβάσεων στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, αναφέρονται ευθέως σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, το οποίο μάλιστα «θα καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε αργό οικονομικό θάνατο και μόνιμο περιορισμό της κυριαρχίας του». Είναι σαφές ότι στελέχη του Κινήματος κινούνται τελείως εκτός της λογικής Παπανδρέου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προειδοποιούν για είσοδο της χώρας σε περίοδο πολιτικής ανωμαλίας. Αναφέρουν ότι τα τελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση «υπηρέτησε μια δεξιά, νεοφιλελεύθερη στρατηγική εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, προς όφελος του παρασιτικού κεφαλαίου της χώρας, σε συμμαχία μαζί του». Η κυβέρνηση, λένε, «αρνήθηκε κάθε προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, όπως και κάθε πρόταση έγκαιρης προσφυγής στον λαό», ενώ την κατηγορούν ότι «εγκλωβισμένη στις ίδιες τις επιλογές της, αντιλήφθηκε πολύ αργά ότι δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση, ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει». Καταγγέλλουν τον ευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών και σημειώνουν ότι απέναντι στη λαϊκή οργή και αντίθεση που δημιουργήθηκε από τη στρατηγική τής κυβέρνησης, εκείνη επέλεξε, αντί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, να συγκυβερνήσει με νεοφιλελεύθερες, δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις, κόντρα στην ιστορία και τις παραδόσεις της παράταξης, όπως ακριβώς το παρασιτικό κεφάλαιο της χώρας επεδίωκε. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το σημείο της επιστολής που καταγγέλλει ως «φερέφωνα της διαπλοκής» τους δεξιούς (!) βουλευτές εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τη ΔΗΣΥ και άλλους πρόθυμους της Βουλής, που στήνουν «κυβέρνηση – δουρείου ίππου, σωτηρίας της στρατηγικής του Μνημονίου και υπεράσπισης των στρατηγικών συμφερόντων του μεγάλου διεθνούς, ευρωπαϊκού, ελληνικού και δη παρασιτικού κεφαλαίου». Τονίζουν μάλιστα, με σημασία (και για την επόμενη ημέρα) ότι «γνωστά πρόσωπα, απολύτως συνυπεύθυνα για την καταστροφική μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και δύο χρόνια, επιχειρούν να καταλάβουν την παράταξη εξ εφόδου και να τη μετατρέψουν συνολικά σε παράταξη ποδηγετούμενη από την εγχώρια διαπλοκή, με δεξιά, νεοφιλελεύθερη ατζέντα». Πέρα από την καταψήφιση της κυβέρνησης, τα στελέχη με την επιστολή τους ζητούσαν απόρριψη όλων των ξένων τελεσιγράφων και προσφυγή στον λαό, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι έθεσαν ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα εντός Κινήματος, που λύεται μάλλον μόνο με συνέδριο (αρχικά) και αλλαγή ηγεσίας. Στελέχη που υπογράφουν το κείμενο (η πλειοψηφία, κατά πληροφορίες μας) προτάσσουν μάλιστα το ζήτημα της πολιτικής από το ζήτημα των προσώπων ή της ηγεσίας, ενώ προσβλέπουν σε μια ευρύτερη συμμαχία κεντροαριστερών δυνάμεων, εντός ΠΑΣΟΚ.

Οι υπογράφοντες
Θυμίζουμε ότι τρεις από τους εκατόν ένα είχαν συνυπογράψει και άλλη επιστολή, πριν από λίγες εβδομάδες, με την οποία ζητούσαν επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, μέσω εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Τα τρία αυτά νεαρά σε ηλικία στελέχη που συνυπογράφουν και το κείμενο των 101 προς την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι οι Δημήτρης Σακελλάρης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου), Ελευθεριάδης Αντώνης (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος και της Συντονιστικής Γραμματείας της Νεολαίας) και Τζήμας Θέμης (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου). Αυτήν τη φορά όμως μαζί τους συντάχθηκαν και πολλά άλλα πρόσωπα. Μέσα στην εβδομάδα διακινήθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι 101 βρίσκονται κοντά στον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο (το οποίο δεν είναι σωστό) καθώς και άλλες που ονομάτιζαν ως επικεφαλής της κίνησης τον Δημήτρη Σακελλάρη, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς το ανώτερο στέλεχος του Κινήματος που υπογράφει. Όσοι ξέρουν την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος παραδέχονται ότι το κείμενο υπογράφεται από διαφορετικές ομάδες στελεχών και ανεξάρτητα πρόσωπα, το οποίο έχει ξεχωριστή σημασία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κείμενο συνυπογράφουν ακόμη τα εξής μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος: Μπούρας Κώστας, Ντελλή Παναγιώτα, Χαλβατζόγλου Γιώργος και Χατζηδάκης Γιώργος. Ξεχωριστή θέση, αριθμητικά και σημειολογικά, κατέχουν οι υπογραφές από τον χώρο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το κείμενο υπογράφουν τα εξής μέλη του ανώτατου οργάνου, της Εθνικής Αντιπροσωπείας, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ: Τσουκαλάς Κώστας, Σαμιωτάκης Αντώνης, Μάνθος Λυκάκης, Θελούδης Αλέξανδρος, Στιβακτής Γιώργος, Διαμαντόπουλος Αλέξανδρος, Αρμενάκη Κρυσταλλία, Βλάχου Νίκη, Γεωργιόπουλος Ορέστης, Δραγουμάνος Μιχάλης, Κορνελάκη Ελισσάβετ, Κουπατσιάρης Αλέξανδρος, Μουσταφέρης Δημήτριος, Ντόκος Ιωάννης, Ξυντάρης Δήμος, Παπαδοπούλου Ρένια, Παπαϊωάννου Ιωάννης, Ρέτζου Πετρούλα, Σκουφά Ελευθερία, Φουντά Σοφία. Επίσης στους υποστηριχτές περιλαμβάνονται στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από όλη την Ελλάδα σχεδόν (πολλές οργανώσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, Μαγνησία, Λασίθι, Λάρισα), όπως οι Φουρνάρος Γιάννης, Βασιλειάδης Ηλίας, Σκουλάς Μανώλης, Ιωαννίδης Χρήστος, Κοτσαμπάς Βαγγέλης, Παππά Μαρία, Βαρβούνη Χριστίνα, Καλαμαράς Άκης, Παπαδημητρίου Τάσος, Ροδανάκης Μανόλης, Βλάχος Μάνος, Ωραιόπουλος Λάζαρος, Διαβαστής Ιωάννης, Αλέξανδρος Ζήνας, Μερελής Νίκος, Τσιαμούρας Δημήτρης, Λιάτσης Αλέξης. Την κίνηση επίσης στηρίζουν στελέχη και της ΠΑΣΠ από πολλές σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Επαρχίας (Βόλος, Λάρισα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη), όπως οι Κουτμάνης Βασίλης, Μεταξιώτης Πέτρος , Παναγόπουλος Δημήτρης, Κλαυδιανού Γωγώ, Πιτσάκη Μοσχούλα, Βάλλας Λεωνίδας, Τσοβίλης Άγγελος, Μουσταφά Μουσταφά, Διακοδημητρίου Τάσος , Καλυβιανάκης Χάρης, Δημήτρης Μπουζιόπουλος, Λουλούδα Καφετζοπούλου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Από τον χώρο της Νεολαίας του Κινήματος προέρχονται (έχουν θητεύσει παλαιότερα) όλα σχεδόν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπογράφουν το κείμενο. Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν ως μέλη των οργάνων του κινήματος σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Αχαΐα, Ιωάννινα κλπ) αλλά με βασικό κορμό τα στελέχη εκ της συμπρωτεύουσας, κυρίως από την Αʼ Θεσσαλονίκης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι: Κωνσταντινίδης Σπύρος, Περιβολίδου Θωμαή, Στεφάνου Ιωάννης, Στεφάνου Νίκος, Χατζηπέτρου Ντόρα, Χαλκίδου Λίτσα, Λιάντας Μιχάλης, Θεοδώρου Σάββας, Μπορλόκας Θεόδωρος, Αποστολόπουλος Γιώργος, Κακούρης Γιώργος, Βαβατσικλής Μαρίνος, Δημητρόπουλος Ανδρέας, Πέλλιος Αποστόλης, Βάσσιος Απόστολος, Πάικας Σπύρος, Κάλτσος Ιωάννης, Γαβριηλίδου Κική, Δερμιτζάκης Σπύρος, Παναγιώτου Θεόδωρος. Επιπλέον αυτών αξίζει να αναφέρουμε ότι το κείμενο υπογράφουν και πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ (Παπαδόπουλος Φώτης, Δαουλάρης Γιώργος, Δαρζέντας Σπύρος, Μοσχούλας Ιωάννης, Μπαϊράμη Αθηνά, Κουλούρης Γιώργος, Σπύρος Κάτσικας, Μαλεβίτης Σταύρος) οι συνδικαλιστές Γιουρτζίδης Λάζαρος, Τσολιού Ηλιάνα, Κηπουρού Μαριάνθη, Κουλούρη Μαρία, Ανδριόπουλος Νίκος, Καπέλλας Δημήτρης, Στεργιόπουλος Παναγιώτης, Μελίδης Κώστας, Μεηχανετζίδης Δημήτρης, αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και επιστήμονες όπως οι πανεπιστημιακοί Ζαροτιάδης Γρηγόρης και Σιάτρας Θανάσης, ο Δημόπουλος Δημήτρης (Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ), οι επιμελητηριακοί Μιχάλης Οικονομόπουλος, και Ρέππας Γιάννης και στελέχη όπως οι Καϊάφας Άκης, Λένα Παπαθανασίου και Γαβριηλίδου Ελένη.

****

Σοβαρό θέμα με την ΠΑΣΠ

Εντός του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα με τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Το μόνο θετικό που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι έστω και ύστερα από όσα έγιναν διαφυλάχθηκε η σωματική ακεραιότητα των μελών της ΠΑΣΠ. Τα αρνητικά από την άλλη είναι πολλά. Σημειολογικά ήθελαν να μπουν στον χώρο του Πολυτεχνείου και δεν τα κατάφεραν. Όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι πλήγμα για την παράταξη της ΠΑΣΠ η απουσία της από τους χώρους εορτασμού, για πρώτη φορά. Επίσης σημειώνεται η αναποτελεσματικότητα των χειρισμών από τις ηγεσίες των δύο ΠΑΣΠ. Μετά τα επεισόδια της Τρίτης, αλλά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, άλλαξε ο σχεδιασμός της ΠΑΣΠ για την πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλαβε τις νέες συνεννοήσεις ο ίδιος ο γραμματέας της Νεολαίας. Με το δρομολόγιο που ακολούθησε η πορεία (μέσω Ακαδημίας) απέφυγαν τα επικίνδυνα σημεία (Ομόνοια, Κλαυθμώνος – Κοραή, Σύνταγμα) όπου τους ανέμεναν, όπως λένε. Εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς πολίτες το ότι σχεδόν όλοι οι κάθετοι δρόμοι της Ακαδημίας είχαν ισχυρή αστυνομική παρουσία κατά τη διάρκεια της πορείας της ΠΑΣΠ, η οποία μετακινήθηκε αργότερα προς τις άλλες πορείες… Πέραν των γεγονότων, αξίζει να αναφέρουμε το παρασκήνιο. Στους νέους του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει χείριστη εντύπωση η πολιτική απόφαση του Κινήματος να μην καταθέσει στεφάνι. Ακόμη χειρότερη είναι η εντύπωση (σχεδόν μένος θα το χαρακτηρίζαμε) για την απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου, ως υπουργού Παιδείας, να μην καταθέσει στεφάνι. Συζητήθηκε πάντως η πιθανότητα να κατατεθεί στεφάνι από νεολαίους, με κάποιου είδους καταδρομική επιχείρηση. Αλλά όπως σημείωναν έμπειρα στελέχη, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να καταθέτουν στεφάνι σαν τους κλέφτες, τα ξημερώματα. Κεντρικά στελέχη μάλιστα της Νεολαίας οργίσθηκαν από τη δήλωση του γραμματέα του κόμματος για τη σημαία του Πολυτεχνείου, αναφέροντας ότι ήταν ατυχής και ότι κάποιοι αντί να λειτουργούν ως κόμμα, μιλούν για σφετεριστές. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης με επίσημη δήλωση αποδοκίμασε την πρακτική της ΠΑΣΠ να διαφυλάττει τη σημαία του Πολυτεχνείου, μιλώντας μάλιστα για σφετερισμό της σημαίας από παρατάξεις. Κάλεσε μάλιστα ευθέως την ΠΑΣΠ να παραδώσει τη σημαία στο ΕΜΠ ή στον ΣΦΕΑ. Αυτή η δήλωση σήκωσε κύμα οργής στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ και στην ΠΑΣΠ. Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ μάλιστα τοποθετήθηκε δημόσια, λέγοντας ότι «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία… Τα σύμβολα του αγώνα του Πολυτεχνείου ανήκουν στον ελληνικό λαό και θεματοφύλακάς τους είναι το φοιτητικό κίνημα. Μόνο έτσι οι νέοι άνθρωποι και οι δημοκράτες πολίτες της πατρίδας θα τιμούν το Πολυτεχνείο και θα συμμετέχουν κάθε χρόνο στον εορτασμό του». Πολλοί άλλοι πράσινοι έλεγαν ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί, καθώς ηλικιακά συνέπεσε με τη διάλυση της ΕΦΕΕ, την οποία έφερε «η γενιά του Καρχιμάκη». Μάλιστα πολλοί νεαροί σύντροφοι τόνιζαν ότι «αν ο γραμματέας έχει ξεχάσει, μπορεί να ρωτήσει τους Τζουμάκα, Μανίκα και Παπουτσή για το πώς βρέθηκε η σημαία στην ΠΑΣΠ».

****

ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Με την τελευταία του, προφανώς, δημόσια κίνηση ως μέλος της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ, ο Κώστας Χατζής, υποψήφιος πρόεδρος στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές της ΟΝΝΕΔ απέναντι στον Ανδρέα Παπαμιμίκο, προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Διακίνησε ηλεκτρονικά μια καταγγελτική προς τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά επιστολή παραίτησης, η οποία τάραξε τα νερά. Σε αυτήν ο Κώστας Χατζής επιτίθεται στη ΝΔ και κυρίως στον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του τους τελευταίους μήνες απέναντι στο Μνημόνιο και τους δανειστές. Καταγγέλλει τη συμφωνία για την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά αναφέρεται και σε άλλες θέσεις που διατύπωσε τον τελευταίο χρόνο η ΝΔ. Δεν περιορίζεται όμως εκεί, καθώς στοχοποιεί πολλούς ανθρώπους της ΝΔ και του προέδρου της για διάφορα θέματα. Αναφέρεται πολλάκις σε όσους τον περιβάλλουν, οι οποίοι κατηγορούν τα στελέχη που αντιστέκονται στο Μνημόνιο και τη «νέα τάξη πραγμάτων» ως «εθνικιστές». Αφήνει να διαφανεί η πικρία του για τη διάψευση όσων πίστευε ότι πρεσβεύει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και για τη στάση πολλών εντός της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ με τους οποίους συμπορεύτηκε για χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παραδέχεται πως «έκανε λάθος», το οποίο θα διορθώσει τώρα αγωνιζόμενος στην κοινωνία για τις ιδέες του. Το κείμενο είναι εξαιρετικά μεγάλο και αξίζει να το αναζητήσετε. Η παραίτηση του Κώστα Χατζή έγινε δεκτή στους κύκλους της ΟΝΝΕΔ με ανάμεικτα συναισθήματα. Πολλοί από όσους συντάχθηκαν μαζί του στις εσωκομματικές διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ εξέφραζαν τη θλίψη και τη λύπη τους. Κάποιοι, λίγοι, έδειχναν να συμμερίζονται τους προβληματισμούς και να ακολουθούν τον δρόμο του. Τα νυν στελέχη της διοίκησης δεν έκαναν σχόλια, καθώς οι μνήμες της αντιπαράθεσης είναι ακόμη νωπές, αλλά πολλοί εξ αυτών υπονοούσαν ότι «εμείς σας τα λέγαμε και έπρεπε να το περιμένετε». Πάντως όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Κώστας Χατζής, ακόμη και στην παραίτησή του, έμεινε συνεπής στις ιδέες του, τις οποίες πράγματι πιστεύει και τις προβάλλει όπως μπορεί, χωρίς να υπολογίζει αν είναι δημοφιλείς ή όχι. Άλλωστε αυτό τον χαρακτήριζε και στην μέχρι τώρα πορεία του εντός ΟΝΝΕΔ και ΝΔ, όσο και να συμφωνούσες ή διαφωνούσες μαζί του.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Υπενθύμιση
Προς στελέχη οργανώσεων νέων και νεαρούς πολιτικούς: θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ και από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές που δεν έχει επίσημη, θεσμοθετημένη εθνική πολιτική για τη νέα γενιά. Κάποιοι, ελάχιστοι, το θυμούνται σε κάθε επέτειο της μεγαλύτερης στιγμής του φοιτητικού κινήματος, αλλά προκοπή δεν βλέπουμε…
Ανακοινώσεις
Σχεδόν όλες οι νεολαίες εξέδωσαν επίσημες ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενες… Ξεχωρίσαμε τις ανακοινώσεις της ΚΝΕ και της Νεολαίας Συν για το σύγχρονο νόημα της εξέγερσης και την ανάγκη λαϊκών αγώνων. Επίσης τις ανακοινώσεις της ΟΝΝΕΔ και το σχετικό άρθρο Παπαμιμίκου που συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες στη γενιά του Πολυτεχνείου και να αναζητούν νέους δρόμους για τη νεολαία.
Ομοιότητες
Το μεγαλύτερο σουξέ των τελευταίων δέκα ημερών στο διαδίκτυο ξέρετε ποιο είναι; Η φυσιογνωμική ομοιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Βρετανό τραγουδιστή του heavy metal συγκροτήματος των Grim Reaper. Αν πέρα από την ομοιότητα προσθέσετε το ότι η νοηματική απόδοση του ονόματος του συγκροτήματος στα ελληνικά είναι «Χάρος» και ότι η μεγαλύτερη επιτυχία τους είναι το τραγούδι «Θα σε δω στην κόλαση», καταλαβαίνετε τι έγινε. Ξεσάλωσαν με χιούμορ, ευρηματικότητα και φαντασία, πολλοί δεξιοί και αριστεροί νεαροί φίλοι. Μέχρι και το Ράδιο Αρβύλα ανακάλυψε το θέμα…
Απαξιωμένη γενιά
Δεν είναι μόνο οι συζητήσεις για τη γενιά του Πολυτεχνείου που δείχνουν το πρόβλημα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι όταν ο Στέφανος Τζουμάκας δεν μπορεί να μιλήσει σε φοιτητική εκδήλωση της ΠΑΣΠ για το Πολυτεχνείο, κάτι έχει αλλάξει…
Ιστορικά Ι
Μια που αναφερθήκαμε στη στήλη στο θέμα της σημαίας του Πολυτεχνείου, πρέπει να θυμίσουμε πώς περίπου εξελίχθηκαν τα πράγματα και βρέθηκε η σημαία στην ΠΑΣΠ. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έγινε φανερό πως η ΕΦΕΕ αδυνατούσε να εκλέξει προεδρείο, οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής, η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ αποφάσισαν τι θα φυλάξει ο καθένας από την «περιουσία» της ΕΦΕΕ
Ιστορικά ΙΙ
Η συμφωνία προέβλεπε ότι η ΠΑΣΠ θα φυλάξει τη σημαία του Πολυτεχνείου και η ΠΚΣ τα πρακτικά και τη σφραγίδα της ΕΦΕΕ. Έκτοτε η σημαία του Πολυτεχνείου έχει «φιλοξενηθεί» και σε γραφεία της ΠΑΣΠ και του Κινήματος (όχι τόσο πολύ) όσο και σε σπίτια των γραμματέων και ηγετικών στελεχών. Τα πρακτικά της ΕΦΕΕ βρίσκονται (υποθέτουμε καλά φυλαγμένα) στο καλύτερα οργανωμένο κομματικό αρχείο, στον Περισσό δηλαδή. Η σφραγίδα όμως της ΕΦΕΕ βρίσκεται στα χέρια του χώρου των ΕΑΑΚ, καθώς με την αποχώρηση Γράψα από την ΚΝΕ το 1989, η σφραγίδα «απολλοτριώθηκε»…
Καλά λόγια
Από εκεί που δεν το περίμεναν άκουσαν καλά λόγια οι γαλάζιοι… Ο Παναγιώτης Παπαχατζής (γνωστό πράσινο στέλεχος επί του διαδικτύου και μέλος της ευρύτερης ομάδας ΓΑΠ) έλεγε ότι «πέσατε να με φάτε, αλλά η ΟΝΝΕΔ έχει κάνει καλή δουλειά» για τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αναφερόμενος κυρίως στο facebook…
Συζητήσεις
Με θέμα τη γενιά του Πολυτεχνείου ξεκίνησε η σειρά των αντιμαχιών (debates) της
ΟΝΝΕΔ, οι οποίες θα συνεχίζονται τακτικά. Πρώτοι καλεσμένοι, ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου (επικριτικός προς την τότε γενιά) και το γνωστό στέλεχος της Αριστεράς… Πέτρος Κουναλάκης!
Ανάδειξη
Για όσους δεν το ξέρουν, σας ενημερώνουμε ότι ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου αναδεικνύεται αργά αλλά σταθερά ως ο «νέος» ιστορικός και διανοητής της φιλελεύθερης και συντηρητικής παράταξης. Με την «παθιασμένη» στήριξη πολλών μικρών γαλάζιων. Μάλλον δικαιολογημένα…
Φιλοξενία
Εξαιρετικά φιλόξενοι οι γαλάζιοι με τον Πέτρο Κουναλάκη. Δεν είναι μόνο το ότι κάλεσαν έναν αριστερό που κάποιοι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ αποκαλούν «προσωπικό υβριστή του Αντώνη Σαμαρά». Ούτε φυσικά το ότι άκουσαν με προσοχή τις απόψεις του και συμμετείχαν στη συζήτηση. Είναι και το ότι τον «άφησαν» να καπνίσει» εντός των γραφείων της ΟΝΝΕΔ. Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ με αυτό το τελευταίο θα είχε σίγουρα θέμα…
Ψηφοφορία
Στα debates που θα διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ τακτικά στα γραφεία της (κάθε Πέμπτη, μας λένε), οι συμμετέχοντες θα ψηφίζουν υπέρ ή κατά των απόψεων των ομιλητών! Θα το κάνουν μάλιστα με ανοιχτή ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας μπλε και κόκκινες κάρτες…
Πράσινο ταμείο
Κάποια στελέχη της Μεσογείων φαίνεται ότι άρχισαν να διαβάζουν και άλλες στήλες της εφημερίδας μας. Έτσι εξηγείται το ότι ο Τομέας Περιβάλλοντος της ΟΝΝΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση για την αφαίμαξη από τον προϋπολογισμό του «πράσινου ταμείου». Το θέμα έχει αναδείξει τις τελευταίες εβδομάδες με πολλές αναφορές η στήλη μας «Έργα και ημέρες από τον χώρο των μηχανικών».
Απορία
Γιατί η ανακοίνωση της Νεολαίας ΔΗΣΥ για το Πολυτεχνείο δεν περιλήφθηκε στο ενημερωτικό δελτίο του κόμματος, όπως οι προηγούμενες; Μήπως επειδή αποτελεί μνημείο κοινοτοπίας;


Σχολιάστε εδώ