Μάχη με τον χρόνο…

Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, όπως ασφυκτικές είναι και οι έξωθεν πιέσεις για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων. Μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να εκταμιευθεί η 6η δόση (το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου), να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2012 και να προωθήσει τις διαδικασίες για την ανταλλαγή των ομολόγων. «Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά το 2015 μπορούμε να βγούμε από το τούνελ», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι απαιτείται συστράτευση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και τους πολίτες, διότι, όπως σημείωσε, διακυβεύεται το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη. Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, διεμήνυσαν, ωστόσο, ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της. Την ίδια στιγμή αναζητείται «φόρμουλα», προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με τις λεγόμενες γραπτές εγγυήσεις που ζητά η Κομισιόν (και) από τους αρχηγούς των κομμάτων. Από το Βερολίνο διακινούνται σενάρια για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, ενώ στην Ευρώπη, αλλά όχι μόνο, επικρατεί κλίμα έντονης ανησυχίας λόγω της κατακόρυφης ανόδου των spreads σε Ιταλία, Ισπανία, αλλά επίσης σε Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία. Στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, 255 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης Παπαδήμου και 38 κατά. Μεταξύ των τελευταίων, δύο από το ΠΑΣΟΚ, οι Τσ. Μαντατζή, Χρ. Κατσούρας, και ένας από τη ΝΔ, ο Π. Καμένος, ο οποίος τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δεν φεύγει…

ΤΡΙΓΜΟΙ σημειώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ πληθαίνουν τα στελέχη που ζητούν πραγματοποίηση συνεδρίου για επανακαθορισμό της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, αλλά και αλλαγής ηγεσίας. Τα ποσοστά του κόμματος βρίσκονται στο «ναδίρ», οι αντίρροπες δυνάμεις ισχυρές και αρκετοί φοβούνται το ενδεχόμενο διάσπασης. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει ως έχει: Προήδρευσε σε σύσκεψη των στελεχών που μετέχουν στην κυβέρνηση, δημοσιοποίησε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, ενώ προτίθεται να ξεκινήσει περιοδείες στην περιφέρεια. Η πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου «σκόνταψε» στις έντονες διαφωνίες κορυφαίων υπουργών (Βενιζέλος, Λοβέρδος). Κι αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον τέως πρωθυπουργό. Από την άλλη, ο Θ. Πάγκαλος, που φαίνεται να συμπλέει με τους «3» (Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση), τάχθηκε υπέρ του να ανοίξουν οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας, ενώ σε αντίθετο μήκος κύματος κινούνται άλλα στελέχη, όπως οι Χ. Καστανίδης, Μ. Παπαϊωάννου, Δ. Ρέππας κ.ά. Εκατό και πλέον κομματικά στελέχη με κοινή δήλωσή τους τάσσονται κατά της κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ.

Ένταση

ΕΝΤΑΣΗ υπάρχει και στα ενδότερα της ΝΔ λόγω της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση, ενώ το κλίμα φορτίστηκε μετά τις διαγραφές των βουλευτών Σ. Χατζηγάκη και Π. Καμένου. Για διαφορετικούς λόγους, με διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικές ποινές. Ο πρώτος γιατί υποστήριξε ότι υπάρχουν «ακροδεξιά σταγονίδια» στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά, ενώ ο δεύτερος επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση. Η απόφαση ο πρώτος να διαγραφεί οριστικά από το κόμμα και ο δεύτερος να τεθεί μόνο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει προκαλέσει τις γκρίνιες ορισμένων βουλευτών, που μιλούν για άνιση μεταχείριση. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας προς τους βουλευτές επέμεινε ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική, ειδικού σκοπού και ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου. Κατηγόρησε, μάλιστα, όσους διακινούν σενάρια για επιμήκυνση της θητείας της κυβέρνησης ότι επί της ουσίας υπονομεύουν την κυβέρνηση. Επίσης, μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει στο έργο της, ενώ επανέλαβε και ενώπιον του κ. Παπαδήμου ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην απαίτηση των Βρυξελλών για την παροχή γραπτών εγγυήσεων. Υπογράμμισε ότι είναι ισχυρή η δέσμευση που ανέλαβε στηρίζοντας την κυβέρνηση.

«Αλαλούμ»

ΚΑΤΑ τα λοιπά… «η ζωή συνεχίζεται», που θα έλεγε κι ο Γ. Παπανδρέου. Αναδρομικά και από την 1η Νοεμβρίου ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα έχει συνέπεια τη μείωση των αποδοχών χιλιάδων υπαλλήλων, λόγω κατάργησης των περισσότερων επιδομάτων.

Αντίστροφη μέτρηση και για το μέτρο της εφεδρείας. Ήδη 20.000 υπάλληλοι τίθενται σε προ-συνταξιοδοτικό καθεστώς και παίρνουν τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο. Στο ίδιο καθεστώς αναμένεται να τεθούν από τις αρχές του 2012 όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι το 2013. Παράλληλα, και μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει οι υπό συγχώνευση ή αναδιάρθρωση φορείς να έχουν υποβάλει λίστες με το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο είτε θα μεταταχθεί είτε θα τεθεί σε εφεδρεία. Σε αντίθετη περίπτωση το σύνολο του προσωπικού τους θα περάσει σε καθεστώς εφεδρείας.

Εξάλλου, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να σταλούν από τις εφορίες τα σημειώματα για το τέλος ακινήτων, ενώ «αλαλούμ» επικρατεί με την έκτακτη εισφορά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πέρα από τα λάθη που διαπιστώνονται στον υπολογισμό της εισφοράς με βάση τα τετραγωνικά των ακινήτων, χιλιάδες πολίτες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους.


Σχολιάστε εδώ