«Κρυφό» το νέο Μνημόνιο, εμπαιγμός με το «όχι» σε μέτρα!

Τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα πολιτικής παραπλάνησης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών σε κάθε άλλη χώρα θα είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς:

• Το νέο Μνημόνιο (αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο) είναι έτοιμο από μέρες, ενώ διευκρινίζεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού ότι θα ενσωματωθεί στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού, για να εγκριθούν ταυτόχρονα από τη Βουλή στις 7 Δεκεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, που περιλαμβάνει καταιγισμό σκληρών μέτρων από το 2012, δεν δίνεται επισήμως στη δημοσιότητα, αλλά «διέρρευσε» σε εφημερίδα, λίγες ημέρες πριν διαβεβαιώσει ο κ. Βενιζέλος ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα για τον επόμενο χρόνο!

• Το «Π» είχε αποκαλύψει από την περασμένη Κυριακή ότι το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, τις οποίες διαπραγματεύτηκε η αμέσως προηγούμενη (!) για μια νέα, πολύ σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα αλλάξει και πάλι τα επίπεδα των συντάξεων και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό θα συμβεί γιατί με το επίσης σκληρό ασφαλιστικό του 2010 δεν καλύπτεται η απαίτηση της «τρόικας» για συγκεκριμένο «πλαφόν» στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών του κράτους μέχρι και το 2060. Το νέο ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο 2012, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

• Επιπλέον, το Μνημόνιο περιλαμβάνει (όπως διέρρευσε στα «Νέα») δεσμεύσεις για ένα πολύ σκληρό φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο ο κ. Βενιζέλος είπε την Παρασκευή ότι θα κατατεθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου ως τον Μάρτιο. Μεταξύ άλλων, θα καθιερωθούν ισοπεδωτικά αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, θα δημιουργηθεί μια βάση φορολογικών δεδομένων που παραπέμπει σε… Μεγάλο Αδελφό: οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν όλες τις δαπάνες και πού καταλήγουν οι αποταμιεύσεις τους, ενώ δεν θα δικαιολογείται διαφορά μεταξύ εισοδήματος – δαπανών/αποταμιεύσεων μεγαλύτερη από 10-15%! Επιπλέον, σε μια «πεθαμένη» αγορά ακινήτων, η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα, άμεση αύξηση αντικειμενικών αξιών!

• Για τα έτη 2013-2014 η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για τεράστιες περικοπές δαπανών, ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο θα βρεθούν… δίκαιες και άδικες δαπάνες, από αμοιβές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (δικαστικοί, στρατιωτικοί κ.ά.) μέχρι προνοιακά επιδόματα.

• Αδιευκρίνιστο μένει τι θα γίνει με την «τρύπα» στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, που με τις νεώτερες εκτιμήσεις αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ. Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2012 αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου (που παραμένει μυστικό, όπως προαναφέρθηκε) δεν έχουν αλλάξει. Αν αυτό ισχύει, η «τρόικα» θα πρέπει να ζητήσει μέτρα για το 2012, που θα καλύψουν πλήρως την «τρύπα» του 2011. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για το 2012, χωρίς να διευκρινίζει πώς θα καλυφθεί η «τρύπα»!

Απίστευτη επίθεση στην πραγματική οικονομία

Πέρα από αυτές τις πολιτικές ταχυδακτυλουργίες, που αποδεικνύουν ότι η νέα κυβέρνηση κάθε άλλο παρά σοβαρό τεχνοκρατικό πνεύμα επιδεικνύει στα πρώτα της βήματα, ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ήδη «φορτωμένος» από τόσο σκληρά μέτρα, που ο επόμενος χρόνος προδιαγράφεται ακόμη χειρότερος από τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου:

– Τα φυσικά πρόσωπα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν τρομακτικές πρόσθετες επιβαρύνσεις, που συνολικά υπολογίζεται ότι θα φέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 10 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων. Επιβαρύνσεις που θα προέλθουν, μεταξύ άλλων, από την εξοντωτική μείωση του αφορολόγητου ορίου, την κατάργηση φοροαπαλλαγών, το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τον ΦΑΠ 2010-2011, που θα εισπραχθεί μέσα στο 2012. Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης) ότι θα μείνουν περίπου σταθεροί στα επίπεδα του 2011, παρότι η ύφεση θα μπει στον πέμπτο χρόνο, με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Μόνο από τους φόρους ανώνυμων εταιρειών και ΕΠΕ προβλέπεται μεγάλη μείωση των δημοσίων εσόδων, κατά 22%, καθώς η ύφεση θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία.

– Στο σκέλος των δαπανών, οι περικοπές που προβλέπονται είναι επίσης εξαντλητικές: σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ είναι το «ψαλίδισμα» στη δαπάνη μισθοδοσίας του Δημοσίου και άλλα 2,8 δισ. ευρώ κόβονται από τις επιχορηγήσεις στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, ενώ το συνολικό «τσεκούρωμα» ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι πλέον ρεαλιστικές και ηλεγμένες από την «τρόικα». Δυστυχώς, και η κυβέρνηση και η «τρόικα» είναι καταδικασμένες να πέσουν έξω και αυτή τη φορά στις προβλέψεις τους: η σκληρότητα των μέτρων λιτότητας είναι τέτοια και το «σμπαράλιασμα» της πραγματικής οικονομίας τόσο προχωρημένο, που όλα δείχνουν ότι η ύφεση του επόμενου χρόνου θα εκτροχιάσει δραματικά τους στόχους του προϋπολογισμού, όπως σταθερά συμβαίνει στα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που «εγγυάται» ο κ. Βενιζέλος και υποτίθεται ότι θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) είναι εντελώς μετέωρο, όταν σε μια καταρρέουσα οικονομία επιχειρείται τέτοιας έντασης δημοσιονομική «αφαίμαξη», που οδηγεί σε βέβαιη επιτάχυνση της καθίζησης. Ο κ. Βενιζέλος πιθανότατα δεν θα είναι ο υπουργός Οικονομικών που θα κληθεί να διαχειριστεί το διαφαινόμενο νέο εκτροχιασμό και ο διάδοχός του θα έχει να αντιμετωπίσει μια πραγματικά επικίνδυνη αποστολή, αφού η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποκλείει οποιαδήποτε δυνατότητα νέας χρηματοδότησης πρωτογενών ελλειμμάτων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.


Σχολιάστε εδώ