«Εξπρές» μείωση του ελλείμματος με συρρίκνωση της ΕΡΤ

Οι πιέσεις προς τη διοίκηση ήταν ισχυρές και την περασμένη εβδομάδα το ζήτημα της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ κατά 30 εκατ. ευρώ, με άλλη διατύπωση φυσικά, ήρθε στο ΔΣ της ΕΡΤ. Με παρέμβαση της ΠΟΣΠΕΡΤ το ζήτημα όχι μόνο δεν συζητήθηκε, αλλά ακυρώθηκε και η συνεδρίαση του ΔΣ. Θυμίζουμε πως η ΕΡΤ μείωσε το 2010 το έλλειμμά της στα 98,6 εκατ. ευρώ και το προϋπολογισθέν πλεόνασμά της για το 2011 θα έφτανε τα 57 εκατ. ευρώ. Συνεπώς έμενε ένα έλλειμμα της τάξεως των περίπου 40 εκατ. ευρώ, απολύτως διαχειρίσιμο με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, που επέτρεπε να διαθέσει μεγάλο μέρος του ανταποδοτικού στην παραγωγή προγράμματος.

Όμως η κυβέρνηση, έχοντας βάλει χωρίς λόγο την ΕΡΤ στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, χρησιμοποιεί την κρατική ραδιοτηλεόραση ως εύκολο θύμα. Ακόμη και η «τρόικα» γνωρίζει πως τα οικονομικά της ΕΡΤ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, συνεπώς και το έλλειμμα της χώρας, αφού η εταιρεία χρηματοδοτείται από τους πολίτες. Με την κίνηση αυτή της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου ήθελαν να εξαφανίσουν αμέσως το έλλειμμα της ΕΡΤ για να δείξουν σε πολιτικό επίπεδο τις «επιτυχίες» της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, θα προχωρούσαν, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, σε μείωση του ανταποδοτικού τέλους των 4,24 ευρώ αλλά και στην έναρξη των διαδικασιών πώλησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας παράλληλα με τη μείωση του προσωπικού και τις δραματικές περικοπές στους μισθούς. Δηλαδή, μια συρρίκνωση με άλλον, πλάγιο τρόπο. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση από την κυβέρνηση πως η ΕΡΤ θα βγει από το καθεστώς οικονομικού ελέγχου των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

Η σύγκρουση στο ΔΣ που δεν έγινε ήταν ισχυρή. Η διοίκηση είχε ως επιχείρημα την έγκριση δεκάδων εκπομπών εξωτερικής παραγωγής, που θα προορίζονταν για την ΕΤ1. Η θέση των συνδικαλιστών ήταν πως πρώτο μέλημα της διοίκησης θα ήταν η επόμενη ημέρα εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, που θα έχει ως πρώτη επίπτωση τη διακοπή μέρους των λειτουργιών του ειδησεογραφικού τμήματος. Στο τέλος του μήνα, για παράδειγμα, λήγουν οι συμβάσεις των ανταποκριτών και στις 31 Δεκεμβρίου οι συμβάσεις των εργαζομένων.


Σχολιάστε εδώ