Δύο ταχυτήτων η στρατηγική Σαμαρά

φετέρου, θα επιδιώξει να διατηρήσει την αυτονομία της πολιτικής του, διατυπώνοντας καθαρές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα, ακόμη κι αν αυτές είναι αντίθετες με την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση. «Σε ό,τι συμφωνούμε θα το ψηφίζουμε και θα το στηρίζουμε, σε ό,τι διαφωνούμε, αν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, θα το καταψηφίζουμε», διαμηνύουν από τη Λ. Συγγρού, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες ως προς τη στάση που θα κρατήσει η παράταξη. Θα στηρίζει μεν, αλλά κατά τέτοιον τρόπο, που να μη δίνει την εντύπωση ότι συγκυβερνά.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε σαφή εντολή τόσο στα στελέχη που ανέλαβαν υπουργικά χαρτοφυλάκια όσο και στους βουλευτές να κινηθούν προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση, με δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο που έχει αναλάβει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθορισθεί, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν χωρίς καθυστέρηση και στην ημερομηνία που συμφωνήθηκε, δηλαδή στις 19 Φεβρουαρίου. Δεύτερον, να μη δώσει την «ευκαιρία» στους πολιτικούς αντιπάλους του να ισχυρισθούν ότι «υπονομεύει» την κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ΝΔ. «Το ξέρουμε ότι μας περιμένουν στη γωνία, αλλά δεν θα τους δώσουμε αυτήν τη χαρά», λένε χαρακτηριστικά από τη Λ. Συγγρού. Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση ένα σαφές μήνυμα ότι θέτει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας, επενδύει με άλλα λόγια στο «χαρτί της υπευθυνότητας». Αυτό ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο «αναγκάσθηκε» να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Π. Καμμένο, που καταψήφισε την κυβέρνηση, ενώ στην αντίπερα όχθη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε κανένα μέτρο για τους δύο βουλευτές (Μάντατζη και Κατσούρα) που αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. «Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, τα κόμματα θα κριθούν από την υπεύθυνη στάση τους αλλά και από την καθαρή εικόνα των θέσεων και των προτάσεών τους», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές ο κ. Σαμαράς θα βαδίσει στον άξονα που προαναφέραμε: Συμφωνώ και στηρίζω – Διαφωνώ και καταψηφίζω. Απόφασή του, μάλιστα, είναι σε κάθε κρίσιμο ζήτημα στο οποίο η ΝΔ θα έχει διαφορετική άποψη να το καθιστά σαφές και να παραθέτει επιχειρήματα, ώστε οι πολίτες να διαπιστώνουν ότι έχει διαφορετική πρόταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο προϋπολογισμός, που η ΝΔ τον ψήφισε επί της αρχής, αλλά αν υπάρχουν επιμέρους άρθρα με τα οποία δεν θα συμφωνεί θα τα καταψηφίσει. Ανάλογα θα κινηθεί και στην περίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου, όποτε κι αν πάει προς ψήφιση στη Βουλή. Μπορεί με τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών η ατζέντα της κυβέρνησης να είναι συγκεκριμένη, ωστόσο η ΝΔ δεν θα αρνηθεί να στηρίξει αποφάσεις ή ρυθμίσεις που θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας. Π.χ., στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί η ΝΔ διαφωνεί με το νομοσχέδιο Ραγκούση, αλλά αν υπάρξουν αλλαγές, τεθούν δηλαδή πληθυσμιακά κριτήρια, θα το ψηφίσει. Κατά τα λοιπά, η ΝΔ θα παραμείνει σταθερή στις πάγιες θέσεις της για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής και για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την «τρόικα» ορισμένων μέτρων που αποδεδειγμένα δεν αποδίδουν.

Απαντώντας σε όσους δικαιολογημένα ίσως έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι με τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση «βάζει νερό στο κρασί του», ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το κόμμα διατηρεί στο ακέραιο τις απόψεις του. «Οι θέσεις δεν είναι πουκάμισα για να αλλάζουν», τόνισε. Ενώ στην κριτική που ασκείται από ορισμένα στελέχη ότι συμφωνώντας με τον Γ. Παπανδρέου στον σχηματισμό της κυβέρνησης είναι σαν να διαγράφει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την τελευταία διετία, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν δίνουμε κανένα συγχωροχάρτι σε κανέναν», επισήμανε μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Ευθύνες για εκείνα που συνέβησαν ως σήμερα από την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν επωμιζόμαστε. Δεν διαγράφεται ό,τι έχει γίνει ως τώρα. Ευθύνες υπάρχουν εδώ που φθάσαμε. Θα καταλογιστούν εκεί που πρέπει και θα τις αναλάβουν αυτοί που πρέπει», πρόσθεσε.

Προβληματισμός

Αμετακίνητος θα είναι ο κ. Σαμαράς στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών και σε κάθε ευκαιρία θα υπενθυμίζει το κείμενο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη 19η Φεβρουαρίου. Με αφορμή μάλιστα ορισμένα σενάρια που κάνουν λόγο για παράταση της θητείας της κυβέρνησης, διεμήνυσε ότι «δεν είναι στο χέρι κανενός να τραβήξει όσο θέλει τη διάρκεια μιας προσωρινής κυβέρνησης». Επισημαίνοντας μάλιστα μια άλλη διάσταση, χαρακτήρισε τις εκλογές «βαλβίδα ασφαλείας» για την αποτροπή κοινωνικής έκρηξης. «Όταν δεν υπάρχει τέτοια προσδοκία και η νομιμοποίηση της κυβέρνησης είναι στον αέρα, η έκρηξη μπορεί να είναι πιο κοντά», ανέφερε.

Χωρίς να το λένε ευθέως από τη Λ. Συγγρού, η ΝΔ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια μικρή -δύο τριών εβδομάδων- μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών. Μεταξύ των βουλευτών πάντως επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα και όσο προσεγγίζουμε τη 19η Φεβρουαρίου να επιχειρηθεί να διαμορφωθεί κλίμα «μη εκλογών». Κι αυτό με «όπλο» δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν αφενός ότι δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας και αφετέρου την υψηλή δημοφιλία του σημερινού πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά παραπέμπουν στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, με την επισήμανση ότι πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα.

Στη Λ. Συγγρού παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πιστεύουν ότι οι αναταράξεις που σημειώνονται μπορεί να επεκταθούν στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και να δρομολογήσουν άλλου είδους εξελίξεις.

Εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να παραμείνει στη θέση του ο Γ. Παπανδρέου λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος. Στην «κούρσα διαδοχής» θεωρούν ότι η μάχη θα είναι σκληρή, δίνουν ωστόσο ένα μικρό προβάδισμα στον Β. Βενιζέλο, παρά τη μεγάλη φθορά που έχει υποστεί λόγω των κάκιστων χειρισμών του στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Αν και, όπως σημειώνουν, όλα τα κορυφαία στελέχη χρεώνονται μέχρι κεραίας την αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και τις συνέπειες που είχαν οι αποφάσεις τους για τον ελληνικό λαό.


Σχολιάστε εδώ