Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να μας πεθάνουν…
«Πρέπει να φτιάξουμε την ημέρα μας, έτσι που να είναι όλα στο χέρι μας! Για μένα η ευτυχία είναι να είμαι χαμογελαστός και ευχαριστημένος με αυτά που έχω και όχι να είμαι στενοχωρημένος για αυτά που έχουν οι άλλοι!» Με τη φράση αυτή που είχε πει ο μακαριστός Χριστόδουλος, δίνει δύναμη για να αντέξουμε…
Από το 1994 μέχρι σήμερα, ο πολύ καλός κωμικός ηθοποιός είναι ένα από τα ελκυστικά πρόσωπα της μικρής οθόνης και της σάτιρας καθώς μαζί με τον Αντώνη Κανάκη καθιέρωσαν το «Κομφούζιο», τους «ΑΜΑΝ» αλλά και την ανατρεπτική εκπομπή «ΑΜΑΝ τα καθάρματα».
Οι δρόμοι τους με τον Αντώνη Κανάκη μπορεί να χώρισαν, αλλά τον Σωτήρη τον κέρδισε δυναμικά το θέατρο! Μάλιστα, πέρσι έκλεψε τις εντυπώσεις στην κωμωδία «Οι γυναίκες με τα μαύρα», ενώ φέτος θα πρωταγωνιστήσει στην πρώτη επιθεώρηση των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου «Ζείτε παίδες Ελλήνων;»… Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη θεατρική παράσταση με τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ! Και ο Σωτήρης Καλυβάτσης μας καλεί στην παράσταση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κρίση. Γιατί, όπως λέει, όταν μοιράζεται η κρίση αναλογεί λιγότερη στον καθένα μας!
// Τελικά «Ζείτε παίδες Ελλήνων»;
Κοιτάξτε να δείτε, αν και θα το ήθελαν πολλοί να μας πεθάνουν, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Είμαστε δύσκολη μορφή καρκίνου, δεν θα γλιτώσουν εύκολα από εμάς. Ο Έλληνας έχει στη φύτρα του την επιβίωση και στη φύση του την αισιοδοξία!
// Ποιος φταίει για όλο αυτό που ζούμε;
Εμείς, αυτοί ή η κακιά μας η μοίρα;
Δεν μπορούμε να πούμε ότι για όλα αυτά που συμβαίνουν φταίνε οι πολίτες. Έχουν ευθύνη, αλλά τη μεγαλύτερη την έχουν οι πολιτικοί μας. Εκείνοι έχουν το μεγαλύτερο φταίξιμο, γιατί έβλεπαν τον ψηφοφόρο ως κορόιδο. Τώρα που ο πολίτης τούς γύρισε την πλάτη ή βγήκε στο δρόμο -και θα το δούμε και στις εκλογές που θα ‘ρθουν- φοβήθηκαν. Μα, πόσα χρόνια ακόμη ένας νομοταγής πολίτης θα χαραμίζει τη ζωή του σε μια ουρά για να πάρει ένα χαρτί, ενώ κάποιοι που κατέχουν την οικονομική ή πολιτική εξουσία θα πληρώνουν και τάκα-τούκα θα γίνεται η δουλειά τους; Ο πολίτης που πλήρωνε τυπικά τους φόρους του ήταν πάντα στην απέξω. Και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία δικαίου. Ο Έλληνας είναι έξυπνος και δουλευταράς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού επιβιώνουν με άνεση. Παρ’ όλα αυτά, ένας ηλικιωμένος Έλληνας του εξωτερικού μου είχε πει κάτι σοφό: «Ο Έλληνας μόνος του στο εξωτερικό είναι αρχηγός, δυο Έλληνες μαζί κάνουν καφενείο, περισσότεροι μπουρδέλο (γέλια)…». Ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου στην πρώτη επιθεώρηση που έγραψαν έχουν καταγράψει ακόμη και αυτήν τη διασπαστική τάση του Έλληνα.
// Γιατί η επιθεώρηση είναι είδος υπό εξαφάνιση;
Για τον απλούστατο λόγο ότι την επικαιρότητα την περιέλαβε η τηλεόραση και οι σατιρικές εκπομπές. Έτσι, η θεατρική επιθεώρηση έχασε τη δύναμή της. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν ακόμη ελληνικές σατιρικές εκπομπές και δεν έχουμε δει ακόμη τούρκικες σατιρικές εκπομπές…
// Μήπως φταίει και η επιθεώρηση που γέμισε βωμολοχία και οι θεατές της γύρισαν την πλάτη;
Και βέβαια φταίει! Τα τελευταία χρόνια η βωμολοχία ήταν περισσότερη από ό,τι τα κείμενα. Και, ως επί το πλείστον, τα κείμενα ήταν σαχλά. Τώρα η επικαιρότητα βοηθά να γραφτούν πικάντικα κείμενα, τα οποία όμως να στέλνουν μηνύματα.
// Η τηλεόραση πόσο φταίει για τη δημιουργία λάθος προτύπων στη ζωή του Έλληνα;
Η τηλεόραση από μόνη της δεν κάνει κακό. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τα προγράμματα της τηλεόρασης. Όταν οι τηλεθεατές επικροτούν τη βλακεία, εκείνη θα αυγατίσει με τη μορφή ίδιων και απαράλλαχτων ηλίθιων εκπομπών. Από την τηλεόραση, μέχρι την πολιτική και την καθημερινότητα έχουμε αυτή που μας αξίζει.
// Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας;
Η ζωή μας θα αλλάξει όταν φτάσουμε στον πάτο! Ακόμη έχουμε δρόμο. Μέχρι χθες λέγαμε ότι μας κόβουν τους μισθούς, τις συντάξεις, ότι 1.000.000 Έλληνες είναι άνεργοι και ότι μας έχουν τρελάνει στους φόρους. Και ξαφνικά, μετά από μια ευφυέστατη εξυπνάδα του Γιωργάκη, μας πασάρανε τον Παπαδήμο και όλοι περιμένουμε το θαύμα, ότι θα σταθεροποιηθούν τα πράγματα, ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Μα, είμαστε μαγεμένοι; Μετά το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων, πιστεύετε ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα για εμάς; Για μια δεκαετία θα πούμε το ψωμί ψωμάκι και εμείς πανηγυρίζουμε που βρήκαμε πρωθυπουργό; Την επόμενη δεκαετία θα πιάσουμε πάτο!
// Θα γίνουμε Ινδία;
Η Ινδία παράγει τεχνολογία! Εμάς τα πακέτα που μας έδωσαν τα κάναμε στον τζόγο φρουτάκια. Είναι δυνατόν να εισάγουμε λάδι από τη Γερμανία; Είναι δυνατόν να ερήμωσαν τα χωριά μας, τα χωράφια μας, η ελληνική ύπαιθρος, για να έρθουμε να ζήσουμε σε τσιμεντένιες άναρχες δομημένες πόλεις, χωρίς καμία ποιότητα; Για μένα αυτή η μεγάλη κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αποκέντρωση. Δημιουργήσαμε πόλεις για να τα παίρνουν οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές. Μακάρι οι πολίτες να ξαναγυρίσουν στα χωριά τους, να φτιάξουν τα μποστάνια τους και να ανοίξουν τα χωριά τους.
// Ο αυτοσαρκασμός είναι τρόπος ζωής;
Έτσι γεννήθηκα. Και από το ’94 που κάναμε το «Κομφούζιο» έκανα τη σάτιρα επάγγελμα.
// Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης χτυπάει τη σάτιρα…
Καλύτερα να αρχίσει να βαρά το κεφάλι του στον τοίχο ή να πάρει ένα τσεκούρι και να κόψει το λαιμό του… Αν λείψει ο Αντώνης Κανάκης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Θέμος Αναστασιάδης, άνθρωποι που σατιρίζουν την αηδία της τηλεοπτικής, της πολιτικής ζωής αλλά και της κοινωνικής ζωής γενικότερα, δεν θα υπάρχει μέσα από την τηλεόραση -ένα δυνατό μέσο που αναφέρεται στις μάζες- η ματιά που θα μας υπενθυμίσει το πού φτάσαμε το επίπεδο μας. Αντί να νιώσουν αηδία για αυτούς που παράγουν ένα κατώτερο πολιτισμό, πυροβολούν αυτούς που αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα. Μεγάλη υποκρισία!
// Μέσα στην κρίση θα κλείσουν κανάλια; Ποια είναι η λύση για να μη βγουν τόσοι άνθρωποι στην ανεργία;
Να τα αγοράσουν τούρκικα (γέλια…). Έτσι κι αλλιώς, τούρκικες σειρές βλέπουμε.
// Το κοινό έχει γυρίσει την πλάτη στο κουτσομπολιό…
Εδώ όλοι μας προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θα μας συμβεί, προσπαθούμε να πιαστούμε από μια πληροφορία, γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε το μέλλον που μας περιμένει και θα μας ενδιαφέρει το αν χώρισε ή παντρεύτηκε η τάδε σταρ;
// Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σου φαντάζει λάθος;
Ας κάνουμε μια φανταστική σκέψη. Ότι η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια έπαιρνε τα πακέτα από την Ευρώπη και τα έκανε καλλιέργειες, εργοστάσια, σχολεία, δρόμους, νοσοκομεία. Δεν θα ήμαστε μια άλλη χώρα; Λοιπόν η Ελλάδα ήταν ένα μαγαζί που πήρε δάνεια, αλλά δεν τα χρησιμοποίησε σωστά. Εμείς δεν ήμασταν καλοί μαγαζάτορες. Ε, λοιπόν, δεν μπορείς να τρως από τα έτοιμα. Κάποτε θα τελειώσουν και οι δανειστές θα βαρεθούν να σε δανείζουν. Θα σου πουν «εμείς σε βοηθήσαμε, φρόντισε να βγάλεις και εσύ τα δικά σου τώρα». Μετά το μπαμ όμως της Ιταλίας και της Ισπανίας το σύστημα μαρτυρά ότι κάπου χωλαίνει. Η Ιταλία να μου πείτε είχε και τον Μπερλουσκόνι…
// Οι Ευρωπαίοι στην κριτική τους για την Ελλάδα μήπως πέρασαν τα εσκεμμένα; Είμαστε τεμπέληδες και κλέφτες;
Ο νεοέλληνας δεν έχει ταυτότητα. Χθες στο δρόμο ήρθε μια κυρία και μου είπε «κύριε Καλυβάτση, θέλω να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη. Οι αρχαίοι πριν από 2.500 χρόνια έφτιαξαν τον Παρθενώνα, εμείς τι φτιάξαμε; Δεν αντέχω τη σύγκριση! Εμείς είμαστε όλο λαμογιές και ματσακωνιές. Αυτοκαταστρεφόμαστε. Αυτοκλέβουμε καθημερινά τον εαυτό μας χωρίς να υπάρχει λόγος»! Αν οι σκέψεις αυτές είναι στο μυαλό μιας Ελληνίδας -και δίκαια-, γιατί να μην είναι και στο μυαλό ενός Ευρωπαίου; Πάντως, δεν νιώθω απόγονος των αρχαίων Ελλήνων. Εμείς γίναμε ένας λαός που δεν έχει επαφή με τις ρίζες του.
// Είναι απώλεια της εθνικής κυριαρχίας η επίβλεψη από την «τρόικα»;
Εμένα δεν με πειράζει αυτό. Δηλαδή να έρθει ένας Ευρωπαίος τεχνοκράτης και να είναι πάνω από το κεφάλι ενός Έλληνα υπουργού. Ίσα ίσα μου δημιουργεί μια σιγουριά ότι τα νέα λεφτά που θα πέσουν στην Ελλάδα δεν θα μπουν στην τσέπη του υπουργού, γιατί θα υπάρχει ένας έλεγχος. Είναι τυχαίο που η Εθνική Ελλάδας το 2004 πήρε το Euro όταν ανέλαβε ο Ότο Ρεχάγκελ; Ο Γερμανός δεν δέχθηκε καμία υπόδειξη, έκρινε τους παίκτες και έκανε τη δουλειά του. Τα γνωστά ελληνικά κυκλώματα δουλεύουν με κολλητούς και δουλειά ποτέ δεν γίνεται…
// Ο Έλληνας γελάει στο θέατρο;
Το μόνο που έχει ανάγκη ο Έλληνας είναι να γελάσει!
// Με ελληνικό έργο;
Ναι. Δεν είναι τυχαίο που ο Έλληνας βλέπει και ξαναβλέπει τις παλιές ελληνικές ταινίες. Είναι τόσο επίκαιρες. Ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, γιατί βλέπουμε μέσα σ’ αυτούς τους εαυτούς μας. Αυτό δεν γίνεται με την ξένη μυθοπλασία ή τα θεατρικά έργα του εξωτερικού.
// Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι το επάγγελμα του ηθοποιού μπορεί να λήξει;
Δεν έχω τέτοια θέματα. Δεν με νοιάζει αν θα δουλεύω στην τηλεόραση, στο θέατρο, στο ραδιόφωνο, αν θα ξαναμπώ στην κουζίνα ως βοηθός μάγειρα. Δούλευα και σε ταβέρνα. Μπορώ να πάρω και το σκάφος μου και να κάνω τον καπετάνιο στους τουρίστες στα ελληνικά νησιά. Δεν φοβάμαι τη δουλειά.
// Έχετε σκάφος;
Ναι, και μένω μέσα σ’ αυτό. Στη Μαρίνα Ζέας. Έχω μεγάλο έρωτα με τη θάλασσα. Η θάλασσα είναι υπέροχη και μεγαλύτερη από τη στεριά.
// Ποιες είναι οι βασικές αξίες της ζωής σου;
Η βασική αξία στη ζωή μου είναι η θετική ενέργεια των ανθρώπων! Έτσι θέλω να βλέπω τη ζωή. Δεν μπορώ τους μίζερους ανθρώπους που παντού βρίσκουν ένα πρόβλημα. Δεν αντέχω την γκρίνια. Κάθε μέρα που ξεκινά είναι μια καινούργια μέρα. Δεν θα αναθέσω τη ζωή μου στον Γιωργάκη, στον Λουκά και στον Αντώνη. Πρέπει να φτιάξουμε την ημέρα μας, έτσι που να είναι όλα στο χέρι μας. Ο καθένας μπορεί να ζήσει την ιστορία του και τον προσωπικό του μύθο. Όλοι πρέπει να φτιάξουμε το μύθο μας, να έχουμε ένα προσωπικό και ένα κοινωνικό όραμα, πριν γίνει μύθος η Ελλάδα.
// Με τι είσαι ευτυχισμένος;
Για μένα η ευτυχία είναι να είμαι χαμογελαστός και ευχαριστημένος με αυτά που έχω και όχι να είμαι στενοχωρημένος για αυτό που έχουν οι άλλοι! Αυτό μας το άφησε ως ανέκδοτο ο Χριστόδουλος και μ’ άρεσε πάρα πολύ… Και καλώ μέσω της συνέντευξής μας τους πάντες στο θέατρο για να μοιραστούμε όλοι μαζί την κρίση. Έτσι θα αναλογεί λιγότερη στον καθένα μας.