«Δεν θα ενοχλήσω την πλατφόρμα της Noble Energy»

Η εν λόγω θέση διατυπώθηκε από ευρωβουλευτές και θεωρείται ότι πρόκειται για θετική τουρκική στάση, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος, ώστε να αποφευχθεί κρίση.

Τα κεφάλαια

Το ζητούμενο για την Επιτροπή και ειδικότερα για τον κ. Φούλε είναι το «ξεπάγωμα» της τουρκικής ενταξιακής πορείας και η άρση των βέτο που θέτει η ίδια η ΕΕ με την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2006 για το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων που σχετίζονται με το πρωτόκολλο. Ειδικότερη έμφαση δίνεται στο κεφάλαιο της ενέργειας.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν ότι το κεφάλαιο αυτό θα έπρεπε να είχε ανοίξει χθες. Είναι σαφές ότι διακυβεύεται, αφού η Τουρκία πείθει ότι συνιστά ενεργειακό κόμβο χρήσιμο και επωφελή για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Από την άλλη, το κεφάλαιο της ενέργειας θα μπορέσει να ανοίξει μόνο εάν η Τουρκία σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρόβλημα

Πρόβλημα φαίνεται να δημιουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ισχυρισμός του επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών Εκγεμέν Μπαγίς ότι η πρόταση της χώρας του για ταυτόχρονο άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα και στην Τουρκία απορρίπτεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Μπαγίς λίαν προσφάτως, αλλά και με κάθε ευκαιρία, τονίζει προς ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ ότι εάν πετάξει επίσημα έστω και ένα αεροπλάνο από κράτος-μέλος της ΕΕ προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, θα ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της Τουρκίας για τα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα θεωρεί ότι έτσι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το πρωτόκολλο, ενώ ταυτοχρόνως θα ξεμπλοκάρει και η τουρκική ενταξιακή πορεία. Από την πλευρά τους, οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και οι κύπριοι ευρωβουλευτές, εξηγούν με κάθε ευκαιρία ότι η τουρκική πρόταση οδηγεί σε κλείσιμο του Κυπριακού προ της λύσης, καθότι θα αναγνωριστεί χωριστή οντότητα στα κατεχόμενα. Και, υπό αυτές τις συνθήκες, το ζητούμενο για την τουρκική πλευρά δεν είναι η λεγόμενη άρση της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», αλλά οι αμοιβαίες αναγνωρίσεις, Η λογική των αμοιβαίων αναγνωρίσεων παραπέμπει στο ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στα όρια της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και ενός μελλοντικού «ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους», ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, από την πλευρά της, θα αποδεχθεί -στην ουσία θα αναγνωρίσει- ότι στον βορρά υπάρχει χωριστή οντότητα, που θα εξελιχθεί με τη λύση ως το «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος».

«Εμπόριο» και ανταγωνισμός

Το θέμα του «απευθείας εμπορίου» παραμένει στο ράφι, όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί. Επί του παρόντος, η τουρκική ενταξιακή πορεία δεν παραμένει παγωμένη μόνο λόγω των βέτο της Λευκωσίας ή άλλων χώρων ή ως αποτέλεσμα αποφάσεων της ΕΕ, όπως αυτή του Δεκεμβρίου του 2006, αλλά και ένεκα των ευθυνών της Άγκυρας, η οπαία επί μακρόν αδυνατεί να ανοίξει το κεφάλαιο του ανταγωνισμού.

Αβραμόπουλος: Ο Χριστόφιας
δίδει τον δικό του αγώνα

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δίδει τον δικό του αγώνα στο Κυπριακό. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Αβραμόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και είχε επαφές με το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Μεγαλονήσου, καθώς και με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία και την ενότητα της Κύπρου, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι κράτη που «κολλούν στο παρελθόν» δεν μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας υποστήριξε ότι δεν πάει καλά η κατάσταση στο Κυπριακό με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς.


Σχολιάστε εδώ