Έκτρωμα

Είναι κοντά στο Λιτόχωρο, όπως και στον ιερό χώρο των αρχαίων Μακεδόνων, το Δίον. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν τόσο τοπικοί παράγοντες όσο και Έλληνες του εξωτερικού, η κατασκευή του κτιρίου πήρε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο.

Μπαίνοντας όμως στον προαύλιο χώρο, σε μια άκρη και αρκετά μακριά από τον χώρο του κτιρίου, αντίκρισα ένα άγαλμα, έναν καβαλάρη πάνω σε ένα άλογο, που μου έφερε στον νου τον Δον Κιχώτη. Εύλογα αναρωτήθηκα αμέσως για ποιον λόγο ο ήρωας του Θερβάντες υπάρχει στον χώρο. Πλησιάζοντας λοιπόν το άγαλμα, δεν πίστευα στα μάτια μου όταν διάβασα την επιγραφή που εξηγούσε ότι ο συγκεκριμένος αναβάτης δεν είναι άλλος από τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα και το δύσμοιρο άλογο ο άγριος Βουκεφάλας. Και οι δύο μαζί σε νέα, ανανεωμένη έκδοση. Και ρωτώ:

Δεν βρέθηκε κανείς να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό το έκτρωμα; Πώς είναι δυνατόν αυτό το άγαλμα να αναπαριστά τον Αλέξανδρο; Έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης που κοσμεί την παραλιακή οδό της πόλης; Μέχρι και οι Σκοπιανοί το συγκεκριμένο αντέγραψαν, γιατί αυτή είναι η πραγματική μορφή του Αλέξανδρου που όλοι γνωρίζουμε.

Σαράφος Κ.


Σχολιάστε εδώ