Άγρια κόντρα Παπουτσή με Παμπούκη για τα… τετραγωνικά!

Οι… συναρμόδιοι υπουργοί τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει το ένα γραφείο και ποιος το άλλο, πόσα τετραγωνικά του ανήκουν, ποιος θα πληρώνει τα τηλέφωνα και ποιος το ρεύμα… Και ακόμη μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Και το… μαλλιοτράβηγμα συνεχίζεται.
Το επεισόδιο που έγινε προχθές με τη μετακόμιση υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα του νέου υφυπουργού Ναυτιλίας Άδωνι Γεωργιάδη, όπου λιμενικοί βίαια πήγαν να βγάλουν έξω υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να έχουμε λιποθυμίες, είναι πταίσμα μπροστά σ’ αυτά που συνέβησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης, που ορίστηκε με τον ανασχηματισμό του Ιουλίου (που ναυάγησε πριν από λίγες μέρες με την παράδοση της εξουσίας στον Παπαδήμο), θέλησε να πάρει αυτά που σύμφωνα με νόμους και ΠΔ ανήκουν στο πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Όμως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, στον οποίο υπάγεται, μετά τη διάλυσή του από τον Παπανδρέου, το Λιμενικό Σώμα ούτε που ήθελε να ακούσει τίποτε και φτάσαμε στο σημείο να ανταλλάσσουν επιστολές με βαρύτατες αιχμές και υπονοούμενα, που δείχνει το… άριστο κλίμα που υπήρχε μεταξύ των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Είναι αποκαλυπτική του κλίματος αυτού η απαντητική επιστολή που έστειλε στον Χάρη Παμπούκη ο Χρήστος Παπουτσής στις 25 Αυγούστου, όταν φτάνει στο σημείο να ασχολείται με το πόσα τετραγωνικά έχει ο ένας και πόσα ο άλλος… Διαβάστε την και μετά… γελάστε. Αυτή η κατάσταση δείχνει ανάγλυφα το πώς τα καταφέραμε και ποιοι φταίνε που φτάσαμε εδώ…
«Η επίκληση (σημ. «Π»: από τον κ. Παμπούκη) των διαφόρων νομοθετικών διατάξεων όσον αφορά “τη χρήση η οποία μας έχει παραχωρηθεί εννοείται στο ΥΠΑΑΝ” αναφέρεται στην παραχώρηση του ελληνικού Δημοσίου προς τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ) του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης κτιρίων, εγκαταστάσεων κ.λπ. πλην ορισμένων, μεταξύ των οποίων και το κτίριο στην Ακτή Βασιλειάδη για την εγκατάσταση και λειτουργία των υπηρεσιών του τέως ΥΕΝ, οι οποίες όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταλαμβάνουν επιφάνεια εμβαδού = 28.756,65 τ.μ. σε ποσοστό 63,3% επί του κτιρίου, ενώ οι αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας καταλαμβάνουν επιφάνεια συνολικού εμβαδού = 16.673,35 τ.μ. σε ποσοστό 36,7% επί του κτιρίου.
Σημειώνω δε ότι με τη μέχρι πρότινος διάταξη των υπηρεσιών, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, υπηρετούν εννιακόσια εξήντα εννέα (969) στελέχη Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και εκατόν ογδόντα έξι (186) πολιτικοί υπάλληλοι».
Σε επόμενη δε παράγραφο ο κ. Παπουτσής υποστηρίζει (λες και ανήκει σε… άλλη κυβέρνηση) ότι «το ΥΠΑΑΝ, ως διάδοχος του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας δεν δύναται να θεωρηθεί διάδοχος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!»
Καλά, έτσι από το πουθενά προέκυψε το ΥΘΥΝΑΛ;
Χαρακτηρίζει δε αβάσιμη τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Χάρη Παμπούκη ότι «το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη αποτελεί την κατά νόμο έδρα του κεντρικού πολιτικού φορέα της Ναυτιλίας».
Οι αβρότητες δεν κρύβονται, με τη σημείωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι «είναι απορίας άξιο και επιδεχόμενο πολλών ερμηνειών (σημ. “Π”: τι εννοείτε, κ. υπουργέ, γιατί δεν λέτε ποιες είναι αυτές;) η αναφορά με την οποία προκαταλαμβάνεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα αποσκοπεί στη δήθεν απομάκρυνση του κέντρου άσκησης της Ναυτιλιακής Πολιτικής “από τον de jure και de facto χώρο του”, δεδομένου ότι ουδεμία τέτοια πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από το Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.», τονίζοντας ότι ο ισχυρισμός «“περί έκνομης και εξωθεσμικής πρωτοβουλίας” είναι άτοπος».
Πληρώνει και… νοίκι
Όπως και στην αρχή τονίσαμε, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας πληρώνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα τηλέφωνα που χρησιμοποιεί, το νερό και το φως που καταναλώνει, για τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ που… φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του κέντρου της Ακτής Μιαούλη.
Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση Β 1311.11/4-8-2011, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Χάρης Παμπούκης, για 48 τηλεφωνικές γραμμές θα πληρώνει το ΥΠΑΑΝ 40.000 ευρώ, για ύδρευση και για ηλεκτροδότηση 320.000 ευρώ (όλα αυτά σε ετήσια βάση).
Συμπέρασμα: Αυτό που αντιλαμβάνεται ο κάθε κοινός νους… ότι δύο υπουργεία δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, τσακώνονται, ανταλλάσσουν επιστολές, ενώ με ένα τηλεφώνημα θα μπορούσαν να λύσουν αστεία πράγματα, λες και τα υπουργεία και οι χώροι που έχουν είναι ιδιοκτησία τους, και ο πρωθυπουργός που γνωρίζει τις κόντρες αυτές, οι οποίες οδήγησαν μάλιστα σε παραίτηση του Παμπούκη, δεν παρεμβαίνει, τότε ο καθένας θα πει: Α, ρε Ελλάδα, σε ποια χέρια έπεσες…


Σχολιάστε εδώ