ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

όνο που τα δεδομένα άλλαξαν. Η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο και τις άλλες ομάδες αυξήθηκε και οι απώλειες βαθμών θα ‘ναι σποραδικές. Άρα, φέτος τη διαφορά μπορούν να την κάνουν τα ντέρμπι. Το αντιλαμβάνονται και ο Βαλβέρδε και ο Φερέιρα. Γι’ αυτό και η αναμέτρηση των «αιωνίων» το απόγευμα του Σαββάτου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μπορεί να καθορίσει όλη τη σεζόν. Με νίκη ο Ολυμπιακός προσπερνάει, αποκτάει ψυχολογικό προβάδισμα και οδηγεί τον Παναθηναϊκό σε μια επανάληψη της προηγούμενης σεζόν με πιθανή έκρηξη εσωστρέφειας. Αν μείνουν όρθιοι οι «πράσινοι», και με δεδομένο ότι θα ʼχουν το δεύτερο ματς στο ΟΑΚΑ, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος τους για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Ειδικά εάν οριστικοποιηθεί η επένδυση του πρίγκιπα και ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου.
Αν στο τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον προσθέσουμε και τη φόρμα των δύο ομάδων, τότε πηγαίνουμε στο κορυφαίο ντέρμπι των τελευταίων ετών. Με κοινή πεποίθηση ότι το ματς θα το κρίνουν οι παίκτες με την απόδοσή τους και οι προπονητές με τις επιλογές τους. Όχι οι διαιτητές ή άλλοι εξωγενείς παράγοντες.
Κόντρα για τη διαιτησία
Τα όργανα για τη διαιτησία, βέβαια, έχουν αρχίσει εδώ και μέρες. Από τον Ολυμπιακό διοχετεύουν τη δυσφορία τους για το ενδεχόμενο να ορίσει ο Κύρος Βασσάρας τον Τάσο Κάκο, με τον οποίο έχει προηγούμενα ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την περσινή αναμέτρηση των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ. Από την άλλη πλευρά, οι «πράσινοι» αντιδρούν στην προοπτική να σφυρίξει ένας εκ των Τριτσώνη ή Γιάχου. Οι επιλογές των διεθνών, όμως, είναι περιορισμένες και έτσι εκ των προτέρων ένας εκ των δύο θα γκρινιάζει. Το ζητούμενο είναι να μην έχουμε τα ίδια και μετά τη λήξη του ματς.
Παρτίδα σκάκι από γκραν μετρ!
Το ντέρμπι μοιάζει ήδη με μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα στους κορυφαίους της Σούπερ Λίγκας, τον Βαλβέρδε και τον Φερέιρα. Μοιάζουν σε αρκετά οι δύο προπονητές, καθώς ζητούν πρέσινγκ ψηλά, συνεχή κυκλοφορία της μπάλας, εναλλαγή θέσεων από τους επιθετικούς. Έχουν, όμως, και διαφορές. Ο Ισπανός διαφοροποιεί τα πλάνα του κατά τη διάρκεια του αγώνα, παρεμβαίνει με αλλαγές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζουν και τη διάταξη στον αγωνιστικό χώρο.
Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος μένει πιστός στο σχήμα του. Πρόσωπα αντικαθιστά χωρίς να αλλοιώνει τη μορφή, τη διάταξη των παικτών του μέσα στο τερέν.
Τα δυνατά ζευγάρια
Συνήθως τα ντέρμπι κρίνονται από τις προσωπικότητες κάθε ομάδας. Σε αυτόν τον τομέα ο Ολυμπιακός υπερτερεί, αλλά ο φετινός Παναθηναϊκός απέδειξε ότι διαθέτει περίσσευμα αυτοπεποίθησης και οι παίκτες του το λένε και το πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν το διπλό.
Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τις προσωπικές μονομαχίες ανάμεσα σε ζευγάρια παικτών με σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, ο Κουίνσι και ο Τοροσίδης θα βρεθούν αντιμέτωποι πολλές φορές. Όποιος επικρατήσει θα δώσει αβαντάζ στην ομάδα του. Το ίδιο ισχύει και από το ζευγάρι Μπουμσόνγκ – Τζιμπούρ, δύο παικτών με προϋπηρεσία στα φυτώρια της Οσέρ.
Ενδιαφέρον θα ‘χει και η προσωπική μονομαχία του Τοροσίδη με τον πρώτο σκόρερ του Πρωταθλήματος Σεμπάστιαν Λέτο. Αν, βέβαια, βρεθούν αντιμέτωποι, διότι ο Αργεντινός παίζει πιο κεντρικά και έτσι μπορεί να περάσει στο ντούκου η περσινή βεντέτα τους.
Οι αδύναμοι κρίκοι
Ο Βαλβέρδε θα επιχειρήσει να χτυπήσει στην αριστερή πτέρυγα, καθώς ο Σπυρόπουλος θεωρείται ο βασικός αδύναμος κρίκος του Παναθηναϊκού. Επίσης θα θελήσει να βάλει στον κενό χώρο τον Φουστέρ, ώστε να μπερδέψει τα αντίπαλα στόπερ και τον Σιμάο για να βρει χώρο δράσης ο Ιμπαγάσα.
Ο Φερέιρα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την ταχύτητα των Ζέκα και Κουίνσι που μπορούν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι οι πλάγιοι μπακ του Ολυμπιακού ανεβαίνουν ψηλά. Με την ταχύτητά τους ο Πορτογάλος και ο Γκανέζος έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ρήγματα.
Ενδιαφέρον θα ‘χει και η αντίδραση των δύο τερματοφυλάκων, του Μέγερι από την πλευρά του Ολυμπιακού και του Καπίνου για τον Παναθηναϊκό. Ταλαντούχοι και οι δύο, αλλά άπειροι σε τέτοιους αγώνες και τα στοιχήματα στο όβερ, δηλαδή πάνω από 2,5 γκολ, θα αυξηθούν σημαντικά.


Σχολιάστε εδώ