Τι περιμένει η Εκκλησία από τον Λουκά Παπαδήμο
Ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ξέρουν από… θαύματα.
Γνωρίζουν όμως και την ελληνική πραγματικότητα. Έχουν αντιληφθεί ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη αυτά τα θαύματα.
Η αλήθεια είναι πως την αλλαγή του σκηνικού τη δέχτηκαν με μεγάλη ανακούφιση.
Όχι διότι αποτελούσε εμπόδιο η παρουσία του Γ. Παπανδρέου ή προσδοκούσαν περισσότερα από τον Α. Σαμαρά. Ξέρουν όμως πως για να προχωρήσουν τα έργα της Εκκλησίας, ιδίως όσα εξαρτώνται από το ΕΣΠΑ, και να ληφθούν οι υπουργικές αποφάσεις που καθυστερούσαν τα «πρότζεκτ» με τους ξένους επενδυτές, χρειάζεται επιχειρηματική ηρεμία και πολιτική σταθερότητα.
Να μην μπουν εμπόδια
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση διατηρούν άριστες σχέσεις με την Εκκλησία. Στο παρελθόν είχαν συμφωνήσει με την τακτική του Αρχιεπισκόπου να γίνει η Εκκλησία πιο «εξωστρεφής» και, στο μέλλον, πιο δυνατή και αυτόνομη οικονομικά. Η Ιεραρχία περιμένει και από τη νέα κυβέρνηση να κινηθεί, όσο διάστημα βρίσκεται στα πράγματα, στο ίδιο πνεύμα και να στηρίξει τις επιλογές της Εκκλησίας.
Ασφαλώς και δεν περιμένουν σε τέτοιους καιρούς κρατικές επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις. Ζητεί όμως να μην κωλυσιεργήσουν και μπλέξουν και πάλι με τη γνωστή γραφειοκρατία τα έργα της Ι. Συνόδου και των Μητροπόλεων. Τα έσοδα των Μητροπόλεων διαρκώς μειώνονται και οι ανάγκες τους, μετά και την εκτόξευση της ανεργίας, έχουν φτάσει στα ύψη, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εναγωνίως νέες πηγές εσόδων.
Εκκλησιαστικές πηγές λένε πως μετά την πρώτη φουρτούνα που περιμένει τον Λ. Παπαδήμο με τις εκκρεμότητες της 6ης δόσης κ.λπ. ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί αρχιερείς θα επιδιώξουν μια συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό. Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν θα παραμείνει σε ισχύ η κοινή επιτροπή Εκκλησίας-Πολιτείας που είχε συσταθεί με απόφαση του Γ. Παπανδρέου και είχε ως αρμοδιότητα τη, σε πρώτο στάδιο, επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.
Τα σχέδια της Ιεραρχίας για τους επόμενους μήνες είναι:
– Τα προγράμματα των Μητροπόλεων που έχουν μπει στο ΕΣΠΑ. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι μείζονος σημασίας για να μη χαθούν τα έργα. Οι Μητροπολίτες έχουν αποδείξει πως έχουν άριστες επιδόσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που χρειάζεται πάρα πολύ αυτήν την περίοδο η χώρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ταυτόχρονα πολλοί ιεράρχες επιδιώκουν να κάνουν μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ το «εκκλησιαστικό κτηματολόγιο» για να κατοχυρώσουν την περιουσία των Μητροπόλεών τους και να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν αμέσως.
– Η λήψη υπουργικών αποφάσεων που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο σε μεγάλα εκκλησιαστικά ακίνητα που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Τέτοια είναι τόσο στη Βουλιαγμένη (ενδιαφέρον από Κατάρ για να γίνουν τουριστικές μονάδες), όσο και στην Πεντέλη (ενδιαφέρον από κινέζους επενδυτές για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου). Είναι άγνωστο αν τα συγκεκριμένα έργα θα προχωρήσουν με κάποια διαδικασία τύπου fast track.