Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει αυτό, πολύ περισσότερο σε μιαν αγορά όπως η δική μας, ρηχή και ευάλωτη εδώ και χρόνια. Με μια τέτοιας έκτασης πολιτική κρίση θα είχαν «γονατίσει» ακόμα και οι πλέον ισχυρές αγορές…

δ Τα τραπεζικά χαρτιά ήταν αυτά που πρωτοστάτησαν και πάλι στις αντιδράσεις, θετικές ή μη, της αγοράς, κάτι που έγινε φανερό ιδίως στην αντίδραση της Πέμπτης, όταν πια φάνηκε πως τελείωνε η υπόθεση του νέου πρωθυπουργού, με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο να εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για να αναλάβει, έστω για το επόμενο τρίμηνο, τα ηνία της κυβέρνησης.

δ Αυτές οι δραματικές εξελίξεις, αυτό το σκοτσέζικο ντους των τελευταίων 4 ημερών και το πώς αποτυπώθηκαν οι εναλλαγές… γεγονότων και συναισθημάτων, ειδήσεων και ψυχολογίας στην πορεία του ΧΑ, είχαν κι ένα θετικό αποτέλεσμα. Όσο κι αν αυτό φαντάζει παράδοξο, αρκετά χαρτοφυλάκια που το τελευταίο διάστημα είχαν απενεργοποιηθεί, επανέκαμψαν. Το δείχνουν εξάλλου και τα στατιστικά στοιχεία του μήνα, που παρουσιάζουν σχετική έστω αύξηση της εμπλοκής των ξένων επενδυτών.

δ Με δυο λόγια η αγορά είναι ακόμα στα όριά της, οι τράπεζες τα έχουν ήδη ξεπεράσει, προς τα κάτω φυσικά, το διεθνές περιβάλλον και η συγκυρία τραγική! Με δεδομένη την ουσιαστική κατάρρευση και της Ιταλίας, τις πιέσεις στα γαλλικά και ισπανικά spreads, τα σενάρια και τα δημοσιεύματα για σχέδια Βερολίνου και Παρισιού περί μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως προσδοκία για μια αντίδραση τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής η νέα κυβέρνηση.

δ Για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, ίσως όσα είδαμε Πέμπτη και Παρασκευή να είναι τα… πονταρίσματα των επενδυτών για την επόμενη ημέρα, συγκεκριμένα για το πώς θα εκλάβουν οι… «έξω» τις πρωτοβουλίες και τις νέες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού.

δ Προσθέστε πως μέσα στις επόμενες ώρες (!) θα έχουμε πιθανότατα εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο της Ιταλίας και θα έχετε μια πλήρη εικόνα των όσων ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον.

ΥΓ.: Αρκετή υπομονή δείξαμε όλοι όλο αυτό το διάστημα. Ας ευχηθούμε η νέα κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι πιέσεις σε οικονομία και αγορά θα πολλαπλασιαστούν. Και δεν θα υπάρχει καν «σενάριο διαφυγής»…

ΥΓ.2: Ας ελπίσουμε πως θα αργήσουμε να δούμε ξανά εικόνες όπως αυτές της Τρίτης και της Τετάρτης, όταν στο ΧΑ οι τίτλοι του 20άρη αναλογούσαν σε πάνω από το 90% του συνολικού τζίρου ή όταν η μετοχή της Εθνικής αποσπούσε πάνω από το 30% της αξίας συναλλαγών. Καιρός να «ξυπνήσει» κι άλλο κομμάτι της αγοράς…


Σχολιάστε εδώ