Σκληρά μέτρα με… το καλημέρα από την «οικουμενική» Παπαδήμου!

Το μόνο που θεωρούν βέβαιο οι αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς είναι ότι η νέα κυβέρνηση, που ουσιαστικά είναι μια κυβέρνηση Παπανδρέου με άλλον πρωθυπουργό και… ολίγη από ΝΔ και ΛΑΟΣ, θα έχει μια πίστωση χρόνου και υποστήριξη από Βρυξέλλες και Βερολίνο, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας μέσα στον Δεκέμβριο λόγω «μπλοκαρίσματος» της έκτης δόσης.

Κατά τα λοιπά, οι επιφυλάξεις και ο προβληματισμός περισσεύουν:

Ο κ. Παπαδήμος, λένε πολλοί, είναι ένας καλός τεχνοκράτης, που μπορεί να εφαρμόσει με επιτυχία τα σχέδια που έχουν αποφασισθεί, αλλά στην προκειμένη περίπτωση καλείται να εφαρμόσει μια «συνταγή» εξαρχής καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου ούτε σοβαρή μείωση του χρέους εξασφαλίζουν ούτε αποδεσμεύουν στο ελάχιστο την οικονομία από τα δεσμά της βαριάς λιτότητας, που οδηγεί σε ομόκεντρους κύκλους ύφεσης, απομακρύνοντας όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι περισσότεροι, παρότι εγκωμιάζουν δημόσια τον κ. Παπαδήμο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μείγμα που θα δημιουργήσει ένας ικανός τεχνοκράτης με μια κυβέρνηση ισορροπιών, που καθρεφτίζει όλες τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος και δεν είναι βέβαιο σε ποιον βαθμό θα υποστηριχθεί από όλα τα κόμματα που τη στηρίζουν. Οι περισσότεροι φοβούνται τη νέα, αναπόφευκτη έκρηξη κοινωνικών αντιδράσεων όταν θα ανακοινωθούν τα σκληρά μέτρα του νέου προϋπολογισμού. Και ελάχιστοι αισιοδοξούν ότι το νέο σχήμα θα αποδειχθεί αποτελεσματικό:

Ακόμη και στην κορυφή του, όπου «συγκατοικούν» ο κ. Παπαδήμος και ο Β. Βενιζέλος, δύσκολα θα μπορούσε να προεξοφλήσει κανείς αρμονικές σχέσεις και αγαστή συνεργασία.

Σε αυτό το κλίμα, που δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς για «νέο ξεκίνημα», οι επικεφαλής της «τρόικας» φθάνουν εντός των επόμενων ημερών στην Αθήνα και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το μεγάλο βάρος εκ μέρους τους, κατά τη διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου, που προορίζεται να «κλειδώσει» την οικονομική πολιτική μέχρι και το 2014, θα δοθεί στα σκληρά μέτρα που θα ενσωματωθούν στον κρίσιμο προϋπολογισμό του 2012. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ένα νέο, «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα, με το οποίο θα διασφαλίζεται ότι τον επόμενο χρόνο, παρά τη συνέχιση της βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα θα εμφανίσει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα δε μέτρα θα γίνει προσπάθεια να έχουν εγκριθεί από τη Βουλή μέσα στον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης Παπαδήμου, ώστε να υπάρχει η θετική ψήφος και της ΝΔ. Γι’ αυτό και γίνεται λόγος από καλά πληροφορημένες πηγές για ένα νέο, σκληρό πολυνομοσχέδιο-»σκούπα», που θα αποτελέσει τον σημαντικότερο εφαρμοστικό νόμο του νέου Μνημονίου και θα περάσει από τη Βουλή στις αρχές του 2012.

Βροχή νέων μέτρων

Το έδαφος για τα σκληρά μέτρα προλείανε ήδη η Κομισιόν με τη φθινοπωρινή έκθεσή της, όπου προβλέπει βαθιά ύφεση (-5,5% φέτος, -2,8% το 2012). Η ανάκαμψη θα είναι εξαιρετικά ασθενής και αβέβαιη (αύξηση ΑΕΠ κατά 0,7% το 2013) και η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξει εκτροχιασμός και να φθάσουμε στον έκτο (!) χρόνο ύφεσης το 2013, λόγω της γρήγορης διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε στασιμότητα, αν όχι σε νέα ύφεση. Η Κομισιόν κάνει λόγο για «επώδυνη προσαρμογή» και ζητάει νέα μέτρα για να καλυφθεί η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2012, που μπορεί να πλησιάσει και τα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Η πρώτη «βροχή» μέτρων αναμένεται αμέσως μόλις φθάσει η «τρόικα» στην Αθήνα, καθώς θα ελέγξει και θα «ανάψει πράσινο φως» για την εφαρμογή πλήθους μέτρων που είχαν εγκριθεί με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο και τώρα πρέπει να εφαρμοσθούν.

Μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης τίθεται η άμεση απομάκρυνση 30.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο με την εφεδρεία και την υπαγωγή υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, η κατάργηση και η συγχώνευση φορέων και Οργανισμών, οι αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης αλλά και η «απαλλοτρίωση» εταιρειών και ακινήτων του Δημοσίου που προορίζονται για αποκρατικοποίηση και θα πρέπει να μεταβιβασθούν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να φύγουν οριστικά από το χαρτοφυλάκιο του κράτους πριν καν μεταβιβασθούν στους νέους αγοραστές.


Σχολιάστε εδώ