από το Περιστύλιο…

Σφόδρα ενοχλημένοι είναι οι παπανδρεϊκοί, επειδή οδηγηθήκαμε στη λύση που προκρίθηκε από τους καναλάρχες-εργολάβους, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου έκαψε όλους τους ανθρώπους του στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία. Εκφράζουν μάλιστα έντονο προβληματισμό, παραμένουν σε επιφυλακή και προβλέπουν ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσουν τα όργανα. Αν εξαιρέσει κανείς τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ που πανηγυρίζουν, προβληματισμό εκφράζουν όλες οι τάσεις του κόμματος: από τους αριστερούς που δυσανασχετούν για την προσέγγιση με το ΛΑΟΣ, μέχρι τους ουδέτερους, καθώς στη νέα κατάσταση που δημιουργείται δεν υπάρχει πλέον η κομματική ομπρέλα, απελευθερώνονται δυνάμεις και διακρίνεται ένα γενικό μούδιασμα για τις διαδικασίες ομαδοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

νΗ άποψη των λεγόμενων παπανδρεϊκών, για την ταραγμένη εβδομάδα που κατέληξε στην πρωθυπουργοποίηση του Λ. Παπαδήμου, είναι συγκεκριμένη. Θεωρούν ότι την επομένη της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, εκείνος έπρεπε να καλέσει τον Βενιζέλο και τους ΛόΡΔους να καθήσουν μαζί στο τραπέζι και να πει: «Αυτήν τη λύση έχω. Αν θέλετε… Αν όχι, πάμε σε εκλογές». Θεωρούν μάλιστα ότι θα κέρδιζε το παιχνίδι, καθώς θα είχε βγει μπροστά από τον Α. Σαμαρά. Γιʼ αυτούς η λύση Κακλαμάνη ήταν καλή. Ακόμα και τον Ρέππα και τον Βενιζέλο θα έβλεπαν, αρκεί η επιλογή να έδινε λύση. Το αίτημα να υπάρξει αποτέλεσμα τους οδήγησε να ενώσουν τη φωνή τους με τους βενιζελικούς και λοιπούς βουλευτές, καμιά πενηνταριά στο σύνολο, που βγήκαν στα κάγκελα με την παρʼ ολίγον επιλογή του Φ. Πετσάλνικου και ετοίμαζαν επιστολή με την απειλή της παραίτησης εάν δεν επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα. Η αντίδραση κοινή, διαφορετικοί όμως οι στόχοι. Όμως ο Β. Βενιζέλος οδηγήθηκε, για να μη μείνει εκτός παιχνιδιού, σε σύμπλευση μαζί τους, αποδεχόμενος τη λύση Παπαδήμου.

νΜετά το αποχαιρετιστήριο διάγγελμά του κι όση ώρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός με τον Σαμαρά ήταν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής δεν κυκλοφορούσε ούτε ένας βουλευτής. Όλοι είχαν μαζευτεί στο εντευκτήριο, όπου παρακολουθούσαν τις ζωντανές συνδέσεις με το Προεδρικό Μέγαρο από μεγάλες οθόνες τηλεόρασης. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφόρων τάσεων (Σαχινίδης, Τόλκας, Πρωτόπαπας, Ευθυμίου, Αργύρης, Οικονόμου, Βλατής, Μεχαλογιαννάκης, Τσώνης, Ζήση, Τζελέπης, Δαμιανάκης) και αρκετοί νεοδημοκράτες. Οι περισσότεροι αντιδρούσαν στη φερόμενη ως βέβαιη πρωθυπουργοποίηση του Φ. Πετσάλνικου, βλέποντας στο πρόσωπό του τον εμπνευστή της διενέργειας δημοψηφίσματος, ενώ πίσω από την απόφαση αυτή διάβαζαν την επαναφορά Παπανδρέου στην εξουσία. Αποδέκτης των ενστάσεων βουλευτών της ΝΔ έγινε ο γραμματέας της ΚΟ Κ. Τασούλας. Πριν τους μαζέψει στο γραφείο του, κάποιοι από αυτούς, όπως ο Ά. Σπηλιωτόπουλος , ο Κ. Χατζιδάκης και ο Κ. Μητσοτάκης, είχαν περάσει από το γραφείο της Ντόρας…

νΠροκειμένου να αποτραπεί η λύση Πετσάλνικου, κι αφού είχε διακοπεί η σύσκεψη στο Προεδρικό, κάποιοι βουλευτές και υφυπουργοί προσκείμενοι στην «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ και στον Βενιζέλο, επικαλούμενοι και τις αντιδράσεις άλλων βουλευτών που ζητούσαν λύση, έστελναν τελεσίγραφο ότι αν η λύση στο θρίλερ δεν ακούει στο όνομα Βενιζέλος ή Παπαδήμος θα παραιτηθούν! Μαζεύτηκαν μάλιστα στο σπίτι του Γ. Ντόλιου και έστελναν μηνύματα στους δυσαρεστημένους υπουργούς που πρόσκεινται και στον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχο. Εκεί και οι Δριβελέγκας, Κεγκέρογλου, Παντούλας, Ζωίδης, Τσώνης, Βαρβαρίγος, Παπαδόπουλος…

νΝωρίτερα –κι ενώ είχε φανεί ότι η θεσμική λύση Παπανδρέου αφορούσε στον νυν πρόεδρο της Βουλής– κάπου είκοσι βουλευτές συσκέπτονταν με τον Βενιζέλο. Φαινόταν ότι εκείνος τη λύση την είχε έτοιμη. Κι όταν δημιουργήθηκε η εμπλοκή, ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε ανοιχτή γραμμή με τον Λουκά Παπαδήμο κανόνιζαν τις λεπτομέρειες. Τη διαφωνία των δύο, ποιος δηλαδή θα έχει το πάνω χέρι ως πρωθυπουργός και ποιος θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε να τη διευθετήσει ο καταγγελτικός λόγος των γνωστών ΜΜΕ, που έβγαιναν απʼ τα ρούχα τους όσο οι πολιτικοί δεν ακολουθούσαν τις υποδείξεις τους.

νΣκύλιασε ο Μπένι που δεν έγινε πρωθυπουργός. Αρχικά ούτε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση δεν συζητούσε. Πολλοί προβλέπουν ότι θα σκοτωθούν, με τον Παπαδήμο να μπλέκεται στα πόδια του…

νΜέχρι την τελευταία στιγμή πριν ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός, οι λεγόμενοι προεδρικοί του ΠΑΣΟΚ, κι ενώ όλα τα κανάλια δίνανε Παπαδήμο και μετέδιδαν ότι έχει κληθεί στο Προεδρικό, προσεύχονταν στη Βουλή να πάει κάτι στραβά και να χαλάσει. Δεν έκατσε…

νΒαρέως φέρει τη γενικευμένη αντίδραση στο πρόσωπό του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Το περιβάλλον του διοχέτευε ότι ουδέποτε επεδίωξε να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Ούτε καν το είχε σκεφτεί. Γιʼ αυτό και κατηγορηματικά είχε δηλώσει το βράδυ της Τρίτης ότι είναι και θα είναι πρόεδρος της Βουλής. Η δήλωση, λένε, δεν ήταν για να θολώσει τα νερά, αντανακλούσε την πραγματικότητα. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον Φ. Πετσάλνικο στο γραφείο του. Του είπε ότι ύστερα από συνεννόηση με τον Α. Σαμαρά, θα οδηγηθούν σε μία θεσμική λύση που να ενώνει και του ζήτησε να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού σʼ αυτήν τη μεταβατική κυβέρνηση. «Καθώς υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των δύο αρχηγών ως προς το πρόσωπο και η επιμονή του πρωθυπουργού, ο Φ. Πετσάλνικος αποδέχθηκε την πρόταση, γνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει για τη χώρα». Ύστερα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους με τα γνωστά γεγονότα που ακολούθησαν. Πώς αισθάνεται λοιπόν μετά τη θύελλα; «Ήρεμος και νηφάλιος», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Και εύχεται στον Λ. Παπαδήμο καλή επιτυχία!

νΟ Απόστολος Κακλαμάνης είναι σαφώς πιο έμπειρος. Τις ώρες της… πρωθυπουργίας του το χειρίστηκε σοφά. Είχε μιλήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Αντώνη Σαμαρά. «Σας έχουμε εμπιστοσύνη, κύριε πρόεδρε, ότι με σας θα κυλήσουν όλα ομαλά», του είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του αναγνώρισε ειλικρινείς προθέσεις. Ζήτησε και πήρε μάλιστα γραπτώς τις προτάσεις και των δύο αρχηγών σχετικά με την επιλογή στο πρόσωπό του για να εξασφαλίσει ότι δεν θα εκτεθεί. Είχε και τον πάνσοφο Βενιζέλο που στην τούρλα του Σαββάτου του παρέδωσε ένα σύντομο… μάθημα οικονομίας! Πού σκόνταψε λοιπόν το θέμα; Βασικά σε κάποιους από το επιτελείο του Σαμαρά που αντιδρούσαν, αλλά και σε μερίδα του ΠΑΣΟΚ, όμως αν ήθελε η ΝΔ θα μπορούσαν να ξεπεραστούν και να προχωρήσουν σε λύση. Κι αυτοί βέβαια υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, τις εξαρτήσεις δηλαδή και τα συμφέροντα.

νΠέμπτη απόγευμα τα μάζεψε τα πράγματα κι έφυγε από τα γραφείο του πρωθυπουργού της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου. Δημιουργήθηκε καραμπόλα καθώς μετακόμισε στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχου στο ισόγειο της Βουλής. Έξαλλος ο Έξαρχος, που αναγκάζεται να στριμωχτεί κάπου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο όροφο… Πολλοί έσπευσαν να απαθανατίσουν σκηνές με τα κινητά…


Σχολιάστε εδώ