Αν τους αντέξει το σχοινί…

Όπως τρία είναι και τα κόμματα που την απαρτίζουν. Ο κ. Παπαδήμος έσπευσε να διαμηνύσει ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα θα επιλυθούν ταχύτερα και με το μικρότερο κόστος αν υπάρξει κοινή προσπάθεια απʼ όλους. Η αποστολή της κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς στο διάστημα των επόμενων τριών (;) μηνών θα πρέπει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και να υλοποιήσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τις πολιτικές που τη συνοδεύουν. Με την προοπτική στο τέλος της προσπάθειας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με ασαφή προς το παρόν την ημερομηνία διεξαγωγής. Η όλη διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίπονη, εξελίχθηκε μέσα από παρασκηνιακές διεργασίες, φημολογίες και παζάρια, με αποτέλεσμα η συμφωνία για το όνομα του πρωθυπουργού να επιτευχθεί με καθυστέρηση τριών και πλέον ημερών. Αντίστοιχα, επί μακρόν τράβηξαν οι διαβουλεύσεις για τη στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου, με συνέπεια να μετατεθεί η ώρα της ορκωμοσίας. Ικανοποίηση εξέφρασαν Ευρωπαϊκή Ένωση, Βερολίνο, Παρίσι αλλά και οι ΗΠΑ και μένει τώρα να αποδειχθεί στην πράξη αν η κυβέρνηση μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), καθώς στο εσωτερικό τους επικρατεί ένταση, για διαφορετικούς λόγους στο καθένα από αυτά.

Παρασκήνιο
Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης σήμανε στις 8.30 το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς πέρασαν την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια. Μιάμιση ώρα αργότερα, σε ανακοίνωσή της η Προεδρία δημοσιοποιούσε τη συμφωνία των δύο αρχηγών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με αποστολή να υλοποιήσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να οδηγήσει σύντομα τη χώρα σε εκλογές. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερα 24ωρα μέχρι να καταλήξουν στο όνομα του νέου πρωθυπουργού: του Λουκά Παπαδήμου. Χρειάστηκε ακόμη να συγκληθεί δύο φορές το Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αφού το πρώτο είχε λήξει άδοξα λόγω της επεισοδιακής αποχώρησης του Γ. Καρατζαφέρη. Προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, παρασκηνιακών διεργασιών και αντεγκλήσεων μέσα σε ένα όργιο φημών, σεναρίων, μικροκομματικών παιχνιδιών κ.λπ. Ενώ απειλήθηκε και «ανταρσία» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα σχέδια του Γ. Παπανδρέου να προωθήσει για τη θέση του πρωθυπουργού τον Φ. Πετσάλνικο. Μέχρι να καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί στον κ. Παπαδήμο είχαν συζητηθεί ακόμη τα ονόματα των Απ. Κακλαμάνη, Β. Σκουρή, Γ. Κουκιάδη, Ν. Διαμαντούρου κ.ά.

«Μέτωπο»
«ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ πολέμου» βρίσκονται τα κόμματα της Αριστεράς μετά την απόφαση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «μαύρο μέτωπο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συγκροτήθηκε για να επιβάλει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να υποτάξει τον λαό. Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας κήρυξε διμέτωπο αγώνα, κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μίλησε για επιλογή εκτροπής και εθνικής καταρράκωσης αλλά και για αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές. Πριν αποφασίσει να δώσει τη στήριξή του ο Γ. Καρατζαφέρης είχε θέσει τρεις προϋποθέσεις: να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, να μην εκχωρηθεί εθνική κυριαρχία και να μην εκποιηθεί δημόσια περιουσία. Το ερώτημα είναι αν θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αντίθετα, η Ντ. Μπακογιάννη κατέστησε σαφές ότι θα προσφέρει τη στήριξή της, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στους χειρισμούς των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Κριτική στάση τηρεί ο Φ. Κουβέλης, αρνούμενος συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Υποτέλεια
ΣΚΗΝΙΚΟ… πλήρους υποτέλειας επιχείρησαν να επιβάλουν στη χώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες με την απειλή της διακοπής της δανειοδότησης και την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Υπερβαίνοντας κάθε όριο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Όλι Ρεν σε δημόσιες δηλώσεις τους έθεσαν ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης τη γραπτή δέσμευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων αλλά και για την υλοποίηση των μέτρων που προκύπτουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τη νέα δανειακή σύμβαση. Και αυτό ενώ μέχρι πρότινος έλεγαν ότι αρκούσε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας για να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της δανειοδότησης. Δεν λείπουν και πιο ακραίες φωνές ευρωπαίων αξιωματούχων, που ζητούν γραπτή δέσμευση από όλα τα κόμματα στην Ελλάδα. Έντονη ήταν η αντίδραση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια και ότι ισχύει η δημόσια δέσμευσή του για εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Κατόπιν αυτού οι Βρυξέλλες έριξαν τους τόνους, αποφεύγοντας να επαναλάβουν την ίδια απαίτηση. Από την πλευρά της, η Γερμανία δεν αφήνει περιθώρια για προσδοκίες, με τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να επισημαίνει ότι όποια κυβέρνηση κι αν υπάρχει στην Ελλάδα, πριν ή μετά τις εκλογές, η πολιτική που έχει αποφασιστεί δεν πρόκειται να αλλάξει. Στο ίδιο κλίμα και η Ουάσινγκτον, που ζήτησε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να καταλήξουν αμέσως σε συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος.


Σχολιάστε εδώ