Αμηχανία στις νεολαίες για τις εξελίξεις

Όχι, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική θέση στη νεολαία, αλλά είναι εμφανής η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε όσα το πολιτικό προσωπικό της χώρας πράττει και σε αυτά που είναι διατεθειμένοι να δεχθούν και να κατανοήσουν οι νέοι άνθρωποι. Αυτό το κλίμα εισπράττουμε. Ειδικά όσοι νέοι βιώνουν προσωπικά τα αδιέξοδα της πολιτικής (ανεργία, φτώχεια κ.λπ.), αντιδρούν ήδη πολύ θυμωμένα. Ακόμη και για τους οργανωμένους νέους της χώρας η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και τα συναισθήματα ανάμεικτα.

Πράσινο μούδιασμα
Το κλίμα εντός ΠΑΣΟΚ και κυρίως στη Νεολαία του είναι πολύ βαρύ. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ένα τεράστιο ποσοστό αποδοχής εντός της Νεολαίας του. Πλέον επικρατεί απορία, μούδιασμα και προβληματισμός για το μέλλον. Ο ΓΑΠ μέχρι το προηγούμενο Σάββατο είχε καταφέρει να κερδίσει όχι μόνο την ανοχή των νεολαίων του, αλλά και μια κάποια συμπάθεια και αποδοχή. Σημειώνουμε ότι ακόμη και σήμερα πολλά νεαρά πράσινα στελέχη «ομνύουν» στην έμπνευση του πρώην πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Ωστόσο από την προηγούμενη Κυριακή και μετά, και κυρίως μετά την «έμπνευση» πρωθυπουργοποίησης Πετσάλνικου, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Τα περισσότερα στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να δεχθούν ότι η ΝΔ συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τονίζουν ότι τώρα επιτέλους θα χρεωθεί και κάτι… Από την άλλη, πολλά πράσινα στελέχη εκτιμούν ότι ο κύκλος των δύο μεγάλων κομμάτων έκλεισε οριστικά και αυτό έχει ήδη επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτονται και κινούνται ήδη πιο «ελεύθερα». Για τους περισσότερους πάντως η επιλογή Παπαδήμου και η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια κακή επιλογή, η οποία έχει προκύψει από την εγχώρια διαπλοκή σε αγαστή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά διευθυντήρια. Με όλα αυτά στο μυαλό, μαζί με το παρασκήνιο εντός ΠΑΣΟΚ των τελευταίων δύο εβδομάδων, όλοι συζητούν για την επόμενη ημέρα. Παρότι πολλοί νεαροί πράσινοι θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών και κατόπιν να αποχωρήσει (για νίκη δεν συζητούν καν…), αν οι εξελίξεις δρομολογηθούν νωρίτερα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν μάχη. Προς στιγμήν εμφανές είναι ότι, σε επίπεδο νεολαίας, οι «δελφίνοι» που συντάχθηκαν με τη μνημονιακή πολιτική (Βενιζέλος και ΛΟΡΔΙ) δεν έχουν ιδιαίτερες δυνάμεις. Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ όλα είναι ρευστά σε τέτοιες κορυφαίες διαδικασίες. Και φυσικά συνεχίζεται η «ζύμωση» για την κατεύθυνση της όποιας επόμενης ημέρας, αλλά και για το πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό λόγο στο ΠΑΣΟΚ…

Γαλάζιος προβληματισμός
Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» νιώθουν σχεδόν όλα τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Από τη μια πλευρά έχουμε τους «σκληρούς δεξιούς», που κατά συντριπτική πλειοψηφία είχαν υποστηρίξει πολλούς μήνες μια αντιμνημονιακή ρητορική, οι οποίοι νιώθουν πλέον «αδειασμένοι» από τη στάση του κόμματος. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΝΝΕΔιτών και των ΔΑΠιτών, που είναι πιο «αστικοί» στην ανάλυσή τους, δεν μπορούν ακόμη ούτε να καταλάβουν τους χειρισμούς του κόμματος την τελευταία εβδομάδα ούτε να αποδεχθούν ότι το κόμμα τους συγκυβερνά ή στηρίζει μια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σχεδόν όλοι οι ΟΝΝΕΔίτες και οι ΔΑΠίτες έχουν «μεγαλώσει» με την κουλτούρα ότι «καθετί ΠΑΣΟΚ» είναι εχθρικό, οπότε τους είναι δύσκολο να προσαρμοσθούν. Επιπλέον υπάρχει προβληματισμός, ακόμη και σε κεντρικά στελέχη, για την πορεία της χώρας και ιδίως για το μέλλον της γενιάς τους. Δεν ξέρουμε αν όλο αυτό το κλίμα θα μπορέσει να βρει δημιουργική διέξοδο ή θα γεννήσει απαισιοδοξία και αποστασιοποίηση, καθώς αυτόν τον φόβο μας μεταφέρουν γαλάζια στελέχη. Είναι όμως σίγουρο ότι η γαλάζια νεολαία επίσημα θα συνεχίζει να στηρίζει τις επιλογές του κόμματος, αλλά θα προσπαθήσει επίσης να επηρεάσει τις εξελίξεις και να χαράξει μια, κατά το δυνατόν, ελπιδοφόρα πορεία για την οργάνωση.

Αριστερός δυναμισμός
Η ΚΝΕ, χωρίς να μετακινηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον από την ανάλυσή της για τον ρόλο Ευρώπης-κεφαλαίου-κομμάτων εξουσίας, θεωρεί ότι αυτή η ανάλυσή της δικαιώνεται από τα γεγονότα, αναδεικνύει τη συμπαιγνία του «μαύρου μετώπου» του Μνημονίου και κλιμακώνει τον λόγο και τη δράση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης το ΜΑΣ ήταν στον δρόμο, σε κινητοποιήσεις για τα ΤΕΙ. Η ΚΝΕ φιλοδοξεί να αναδειχθεί στη βασική οργάνωση νεολαίας που αντιπαρατίθεται στην εξουσία, με μαζικότητα και αποτελεσματική δράση, χωρίς βέβαια να θυσιάσει τίποτε από την πολιτική και ιδεολογική της ανάλυση. Τα στελέχη της ΚΝΕ εκτιμούν ότι οι νέοι, μαθητές, σπουδαστές, άνεργοι και εργαζόμενοι θα πυκνώσουν τις τάξεις της, στοχεύει στη αύξηση της επιρροής του πολιτικού της λόγου, χωρίς συμφωνίες κορυφής και παράταιρες συμμαχίες.
Από την άλλη αριστερή πλευρά, η Νεολαία ΣΥΝ παρουσίασε ήδη τον δυναμισμό που θέλει να δείξει και στο επόμενο διάστημα. Σας είχαμε προϊδεάσει εγκαίρως από τη στήλη για δυναμικές κινήσεις της Νεολαίας ΣΥΝ. Μια πρώτη «γεύση» πήραμε με την ανάρτηση από πλευράς τους πανό στην Ακρόπολη με το σύνθημα «Η λιτότητα είναι το πρόβλημα όχι η απάντηση, Αντίσταση- Resistance», το οποίο έγινε ακριβώς την ώρα που δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι ξένων μέσων περίμεναν τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι τίτλοι των ανακοινώσεων της Νεολαίας ΣΥΝ τις τελευταίες ημέρες είναι χαρακτηριστικές των απόψεών τους: «Ζητήσαμε Δημοκρατία μας έφεραν κυβέρνηση σωτηρίας του Μνημονίου», «Οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση-το Μνημόνιο στην εξουσία». Η Νεολαία ΣΥΝ, παρά τις (συγκριτικά με την ΚΝΕ) μικρότερες δυνάμεις της, ευελπιστεί ότι με βάση την αντιμνημονιακή λογική και τη συγκυβέρνηση των άλλων κομμάτων είναι δυνατόν να δομηθεί στη νεολαία μια ενωτική δράση των αριστερών δυνάμεων, χωρίς οργανωτική μορφή, αλλά με συμμετοχή των κάθε είδους συλλογικοτήτων. Και θεωρεί ότι η εορτή του Πολυτεχνείου είναι μια πολύ καλή αφορμή.

****

Τι ετοιμάζεται για το Πολυτεχνείο

Εξαιρετικά σημαντική αναμένεται να είναι η παρουσία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου. Ήδη το ΜΑΣ προετοιμάζει τη συμμετοχή του, μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και χώρους εργασίας, ενώ και το σύνολο του δυναμικού της ΚΝΕ θα βρίσκεται στον δρόμο. Πάντως σε κάθε περίπτωση η ΚΝΕ είναι έτοιμη για την περίπτωση επεισοδίων. Άλλωστε πρέπει να σημειώσουμε την έντονη, σκληρή και αγωνιστική ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, που καλεί σε αγώνα αλλά ταυτόχρονα καταδικάζει τη συγκρότηση «πατριωτικού» ή «αντιμνημονιακου» μετώπου. Στον ευρύτερο αριστερό χώρο, ο οποίος αποτελεί και την πρωτοπορία στους μέχρι τώρα εορτασμούς του Πολυτεχνείου, οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις «δίνουν και παίρνουν». Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν καταλήξει ακόμη οι συζητήσεις στην Επιτροπή Εορτασμού (που έχει τον πρώτο λόγο), αλλά φαίνεται ότι θα υπάρχει «αντιμνημονιακό» κείμενο που θα μπορεί να «ενώσει» αντί να διχάσει τον ευρύτερο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νεολαία ΣΥΝ τοποθετήθηκε επίσημα στην αναγκαιότητα κοινών δράσεων τις ημέρες του εορτασμού, με κοινό πλαίσιο, καλώντας στην ουσία για τη δημιουργία ενός ευρύτατου «αντιμνημονιακού» φεστιβάλ, με συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων, στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Αρκετά αριστερά στελέχη πάντως έχουν τονίσει την επιλογή των δυνάμεων καταστολής στις τελευταίες φοιτητικές εκδηλώσεις στο Λονδίνο, που έφεραν αναλογία διαδηλωτών προς αστυνομικούς στο 1 προς 1, τονίζοντας ότι αναμένουν κάτι αντίστοιχο και στη διάρκεια των εορτασμών του Πολυτεχνείου. Από κανέναν πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι δεν άλλαξε καθόλου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στον χώρο των «γνωστών – αγνώστων» έχουν ήδη γίνει συζητήσεις για πολύ έντονη παρουσία, αλλά δεν γνωρίζουμε την κατάληξη, καθώς υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις που περιλαμβάνουν τόσο τα «συνήθη» όσο και «απρόσμενα» συμβάντα. Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι η παρουσία της ΠΑΣΠ στις εκδηλώσεις. Έχει όμως τη σημαία του Πολυτεχνείου, ενώ και η στάση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ στις τελευταίες κινητοποιήσεις και ενάντια στον νέο νόμο, τους κάνει «λίγο πιο εύκολη» τη ζωή. Πάντως η Νεολαία ΣΥΝ ζήτησε δημόσια και πάλι να επιστρέψει η ΠΑΣΠ τη σημαία είτε στον ΣΦΕΑ είτε στο ΕΜΠ. Από την άλλη πλευρά, η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ ΝΔΦΚ δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τη στάση τους για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αν δηλαδή θα καταθέσουν στεφάνι. Θυμίζουμε ότι οι γαλάζιοι αντιμετωπίζουν σχεδόν πάντα πρόβλημα με τις άλλες παρατάξεις και οργανώσεις στον χώρο του εορτασμού, οπότε συχνά επιλέγουν να παραστούν σε ανύποπτη ώρα. Πάντως στην ΟΝΝΕΔ ετοιμάζουν και μια δική τους εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, με debate μεταξύ ενός ανθρώπου «της γενιάς του Πολυτεχνείου» απέναντι σε έναν ενάντιο στα «κατορθώματα» αυτής της γενιάς.

****

Γαλάζια αναμονή
Λόγω των πολιτικών εξελίξεων η ΟΝΝΕΔ έχει καθυστερήσει κάποιες κινήσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες που ετοίμαζε. Για παράδειγμα ετοιμάζουν κάποια εκδήλωση για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω των εξελίξεων. Κάποιες πρωτοβουλίες που είχαν προγραμματίσει τόσο για θέματα τουρισμού όσο και για θέματα επιχειρηματικότητας και απασχόλησης αναβλήθηκαν ήδη, χωρίς να έχουν προγραμματιστεί εκ νέου. Τέλος μαθαίνουμε ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα δούμε τις πρώτες κινήσεις από τη νεοσύστατη Γραμματεία Εθελοντισμού, με ακτιβίστικες δράσεις. Ελπίζουμε μέχρι τότε να μην τους έχει πιάσει κατάθλιψη… Πάντως οι επίσημες θέσεις της ΟΝΝΕΔ τις ημέρες των εξελίξεων ήταν σαφείς και ενισχυτικές της γραμμής της ΝΔ. Την Κυριακή δήλωσαν ότι «ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε τον δρόμο της ευθύνης και απέδειξε στην πράξη πως όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι. Παραιτηθείτε, κ. Παπανδρέου. Είναι λογικά επιβεβλημένο, συνταγματικά αναγκαίο και μετά όλα θα πάρουν τον δρόμο τους», ενώ μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης σημείωναν: «Η χώρα έχει από σήμερα νέα κυβέρνηση. Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε αυτήν τη νέα προσπάθεια, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ως Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

****

Συνεπής διαμαρτυρία
Συνεχίζονται σταθερά σε όλη την Ελλάδα, στις φοιτητουπόλεις, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας του ΜΑΣ έξω από τα καταστήματα «Γερμανός». Οι φοιτητές που πρόσκεινται στην ΚΝΕ απαιτούν να δοθούν δωρεάν τα πάσο σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές, καταγγέλλοντας τη συμφωνία που έχει υπογράψει το υπουργείο Παιδείας η οποία παραδίδει τη διανομή των πάσων στη συγκεκριμένη εταιρεία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συνδικαλιστές και οι οργανώσεις του ΜΑΣ είναι οι μόνοι που από την αρχή και συνεχώς, με συνέπεια, αντιδρούν στον νέο τρόπο έκδοσης και διανομής των φοιτητικών πάσων. Μάλιστα από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουν κάνει δεκάδες «παρεμβάσεις», σε σημείο που ακούμε ότι υπάρχουν ήδη ειδικές εντολές στους υπαλλήλους των καταστημάτων «Γερμανός» σε όλη τη χώρα, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα συμβάντα. Πάντως οι κινητοποιήσεις αυτές υποθέτουμε ότι αποτελούν και μια μορφή απάντησης στον Θόδωρο Πάγκαλο και άλλους για τις γνωστές κατηγορίες τους προς το ΚΚΕ για το θέμα της εταιρείας «Γερμανός»…

**

Εμπάθειες και
αντιπάθειες
Η γνωστή «πράσινη» ΜΚΟ Youthnet Hellas παρουσίασε τη 2η έκδοση της «Ετήσιας Αναφοράς για τη Νεολαία» για το έτος 2010. Η παρουσίαση έγινε στο Ηράκλειο και χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Γιάννος Λιβανός. Η έκθεση είναι μακροσκελής (περίπου 75 σελίδες) και παρουσιάζει το έργο, την παρουσία και τις εξελίξεις σε φορείς, οργανώσεις και δομές νεολαίας της χώρας. Είχαμε παρουσιάσει και πέρυσι την αντίστοιχη, πρώτη, προσπάθειά τους. Θεωρούσαμε ότι ήταν ένα θετικό βήμα (παρότι θα έπρεπε να το κάνει ένας δημόσιος ή ανεξάρτητος φορέας) και ότι τα όποια προβλήματα θα βελτιώνονταν. Όμως η πραγματικότητα που βλέπουμε φέτος είναι τελείως διαφορετική. Η έκθεση έχει τόσες ανακρίβειες, επιλεκτικές αναφορές και προβολή συγκεκριμένων κινήσεων (κυρίως ΜΚΟ), αποσιώπηση εξελίξεων, υποκειμενικές κρίσεις που εμφανίζεται ως μια σχεδόν εμπαθής καταγραφή του χώρου της οργανωμένης νεολαίας. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε πραγματικά αν οι προσωπικές, οργανωτικές και πολιτικές προτιμήσεις των συγγραφέων και των εμπνευστών έχουν αλλοιώσει τις αρχικές προθέσεις.

****

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι αναφερθήκαμε σε κρούσματα ασιτίας που παρατηρήθηκαν πρόσφατα σε σχολεία (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας). Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, τα περιστατικά συνεχίζονται, ενώ είχαμε σχετικά κρούσματα και σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρά την υποτιθέμενη πολύ πιο οργανωμένη φοιτητική μέριμνα. Άλλωστε, όπως τονίζουν ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν άστοχη η «διάψευση» της υπουργού Παιδείας πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς είναι γνωστό σε όσους διακονούν την εκπαίδευση ότι ακόμη και στις καλύτερες εποχές (πόσω μάλλον τώρα) υπάρχουν φτωχά παιδιά, με δυσεπίλυτα προβλήματα που ζουν στη φτώχεια και στην πείνα, και μειονεκτικές οικονομικά περιοχές με έντονα προβλήματα. Δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που νοιάζεται πολύ περισσότερο για την εικόνα παρά για την ουσία, επέλεξε να «διαψεύσει» τα κρούσματα και να μην ασχοληθεί περαιτέρω. Αυτό άλλωστε χαρακτηρίστηκε (από μέσα) και ως φαινόμενο «ελιτισμού». Όμως εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε και ένα ακόμη σχετικό θέμα: την κυβερνητική ανικανότητα διαχείρισης. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρήματα για συγκεκριμένα προγράμματα υγιεινής διατροφής των μαθητών, η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορεί να τα αξιοποιήσει, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση πραγματικών προβλημάτων των μαθητών. Συγκεκριμένα λοιπόν, πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι η ΕΕ καθιέρωσε από το 2007 το πρόγραμμα «Γάλα στα σχολεία» και από το 2009 το πρόγραμμα «Φρούτα στα σχολεία», προκειμένου να προωθήσει την κατανάλωση από τον μαθητικό πληθυσμό υγιεινών τροφών και μάλιστα ευρωπαϊκής παραγωγής. Το πρόγραμμα για το γάλα περιλαμβάνει τελευταία και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και το πρόγραμμα για τα φρούτα περιλαμβάνει και λαχανικά. Η ΕΕ δίνει τα λεφτά στα κράτη τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης, τόσο όσον αφορά τα επιλεγόμενα τρόφιμα όσο και τον τρόπο διανομής στα σχολεία. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και πολύ ανεπτυγμένες, τα προγράμματα «τρέχουν» εδώ και χρόνια, αξιοποιώντας εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα αρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας) φαίνεται να κωφεύουν ή να βασανίζονται από «αθεράπευτη» γραφειοκρατία και μακαριότητα, καθώς έχουν υλοποιήσει μόνο αποσπασματικά μερικά «πιλοτικά» έργα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν υπαινισσόμαστε ότι τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα φτώχειας που αντιμετωπίζει σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Με μια στοχευμένη όμως διανομή σε περιοχές με προβλήματα, η διανομή τέτοιων προϊόντων θα ήταν μια ανακούφιση για τους φτωχούς μαθητές και θα τόνωνε παράλληλα την τοπική οικονομία. Σημειώνουμε ότι μόνο για το πρόγραμμα φρούτων η Ελλάδα δεν απορρόφησε ούτε ευρώ το σχολικό έτος 2009 – 2010, το έτος 2010-2011 ζήτησε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ (σε σύνολο 90 εκατ. πανευρωπαϊκά) τα οποία δεν ξέρουμε ακόμη αν και πώς αξιοποιήθηκαν, ενώ για το τρέχον έτος (για το οποίο η ΕΕ έχει εκδηλώσει πρόθεση αύξησης των κονδυλίων) δεν υπάρχει ακόμη σχεδιασμός από το υπουργείο Παιδείας. Ακόμη και μέσα στην κρίση (και κυρίως λόγω αυτής) οι αρμόδιοι υπουργοί Σκανδαλίδης και Διαμαντοπούλου έχουν τον λόγο…

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Δήλωση
Ξεχώρισε μέσα στην εβδομάδα της αναζήτησης πρωθυπουργού η (διαδικτυακή) δήλωση του Κώστα Πανταζή: «Ύστερα από πολλές πιέσεις, το πήρα απόφαση… Ναι, αποδέχομαι την πρόταση και τις ιστορικές ευθύνες που μου αναλογούν! Όλοι μαζί!».
Απάντηση
Προς έκπληξη πολλών, αρκετές δεκάδες νεαρών (κυρίως) στελεχών, ακόμη και εκτός ΠΑΣΟΚ (!) εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στον Κώστα Πανταζή, στην (εντός πνεύματος ημερών) χιουμοριστική πρωτοβουλία του… Το σύνθημα «Ελλάδα δυνατή, με Κώστα Πανταζή» «δονούσε» τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα…
Αλήθειες
Καίρια η επισήμανση του γνωστού νεαρού πράσινου στελέχους Βασίλη Λογοθέτη: «Πολιτικός χωρίς προσωπικά συμφέροντα δεν υπάρχει, όπως επίσης και τεχνοκράτης χωρίς να εκπροσωπεί κάποια άλλα… Να λέμε αλήθειες…»
Στίχοι
Πιστός στην πρακτική του σχολιασμού της επικαιρότηατς μέσω στίχων, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Μιχάλης Νικηφόρος αναπαρήγαγε τους στίχους του Σεφέρη: «Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου».
Μνήμη
Τον αείμνηστο ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου θυμήθηκαν αρκετοί νεαροί πράσινοι σύντροφοι αυτές τις ημέρες. Θραύση έκανε το εξής χωρίο: «Ο τεχνοκράτης δεν έχει συνείδηση, δεν έχει τοποθέτηση μέσα στην κοινωνική δομή.
Είναι πληρωμένο χέρι. Είναι όπως πληρώνεις κάποιον για να κάνει μια δολοφονία, πληρώνεις τον τεχνοκράτη να σου βγάλει τη δουλειά. Λοιπόν ”τεχνοκράτης” δεν είναι ουδέτερη λέξη».
Ανατροπή
Ο Δημήτρης Σακελλάρης, που είναι το νεαρότερο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει: «Νέα κυβέρνηση, ίδια έξωθεν διακυβέρνηση» και συμπληρώνει με σαφήνεια: «Εδώ και τώρα να συγκροτήσουμε την ευρύτερη κοινωνική αριστερή συμμαχία, πέρα από κόμματα και διαιρετικούς φραγμούς, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν την κοινωνία σε διάλυση». Πότε είπαμε ότι θα συνεδριάσετε με τον ΓΑΠ;
Αποχώρηση
Κυρίως μέσω διαδικτύου σχολίαζαν τις εξελίξεις και οι γαλάζιοι. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπαμιμίκος χαρακτήρισε τον ΓΑΠ ως τον πιο «χαρούμενο απερχόμενο»…
Ομοιότητες
Ούτε ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν γλίτωσε τα σχόλια του γαλάζιου προέδρου. Μετά την αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Παπαμιμίκος σχολίαζε: «Δεν μοιάζουν ο Καρατζαφέρης με τον Καραγκούνη; Και οι δύο πρέπει να έχουν αποφασίσει τη διαμαρτυρία τους πολύ πιο πριν»…
Σχόλιο
Γνωστή γαλάζια νεαρή σχολίασε, σχεδόν «δολοφονικά» για τους γνώστες, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης: «Το ΠΑΝΤΕΙΟ και το ΠΑΜΑΚ έχουν την τιμητική τους σε αυτήν την κυβέρνηση. Μεγαλεία. Από ΠΑΠΕΙ έχουμε τίποτα να δέσει το γλυκό;»
Ανάλαφρο κουίζ
Κόντρα στο κλίμα που επικρατεί στη Μεσογείων, εμείς έχουμε ένα μικρό κουίζ: Ποιο γνωστό πολύ νεαρό γαλάζιο στέλεχος απέκτησε το προσωνύμιο «Βουρ Βουρ»; Ελάτε, δεν είναι δύσκολο…
Απορία
Η γνωστή ανατρεπτική εσωτερική οδηγία της ΔΑΠ ΝΔΦΚ (που αποκλειστικά σας αποκαλύψαμε προ δύο εβδομάδων), περί ορίου εκδρομών και πάρτι, ισχύει; Γίνεται ήδη καταμέτρηση; Ισχύει και για τις δύο ΔΑΠ, ΑΕΙ και ΤΕΙ; Και για όλες τις σχολές; Δεχόμαστε στοιχήματα…
Κόκκινο σύνθημα
Το σύνθημα του ΜΑΣ στην κινητοποίηση της Παρασκευής για τα ΤΕΙ έδινε τον τόνο των διεκδικήσεων: «Δουλειά με δικαιώματα, πτυχία με αξία, στους δρόμους τα ΤΕΙ για Δωρεάν Παιδεία».
Αριστερό παράπονο
Η εξέλιξη που φάνηκε πιο «δύσκολη» να αποδεχθούν πολλοί αριστεροί σύντροφοι (κόκκινης και πράσινης απόχρωσης) φαίνεται πως ήταν η υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη. Ήταν άλλωστε από τα λίγα σημεία που συνέπιπτε η ανάλυση των αριστερότερα του κέντρου δυνάμεων. Όπως το συμπύκνωσε γνωστό πράσινο στέλεχος: «Το φοιτητικό κίνημα διέγραψε τη δεκαετία του ’80 τον Βορίδη από τον σύλλογο φοιτητών Νομικής. Το πολιτικό σύστημα τον κάνει υπουργό…»
Ρήξη και ανατροπή
Αυτό είναι το σύνθημα που έχει διαποτίσει τους νέους του ΛΑΟΣ. Και δυσκολεύονται να χωνέψουν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση με «τους άλλους». Γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΝΕΟΣ έσπευσε να διευκρινίσει: «Ρόλος του ΛΑΟΣ είναι να άρει όρους εθνικής υποτέλειας από τη Σύμβαση. Και φυσικά, αν δεν το καταφέρει, να την καταψηφίσει. Δεν δεθήκαμε στο άρμα κανενός…». Λέτε;
Αβρότητες
Πάντως ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος εξέφρασε και το συναίσθημα κάποιων ΝΕΟΣιτών που είδαν «συμμαχητές» τους (κυρίως Βορίδη και Γεωργιάδη) σε υπουργικό θώκο. Γι’ αυτό ευχήθηκε «καλή δύναμη και υπομονή στους συναγωνιστές που ανέλαβαν υπουργικές ευθύνες. Έχουν μια πολύ δύσκολη και γεμάτη παγίδες αποστολή. Αλλά έχουν αποδείξει πως είναι για τα δύσκολα. Δυνατά κι ελληνικά». Αιώνια πίστη…
Επιλογή
Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε την απόφαση για την επιλογή της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας του 2014. Θυμίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη (κυρίως) και το Ηράκλειο έχουν αρκετές πιθανότητες, όπως σας είχαμε παρουσιάσει στην αρχή της διαδικασίας, αλλά έχουν και σοβαρό ανταγωνισμό…
Δράση
Η HelMSIC, η Διεθνής Επιτροπή Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής, εγκαινιάζει φέτος τη συνεργασία της με τους Γιατρούς του Κόσμου. Με το πρόγραμμα «Χείρων» παρέχει τη δυνατότητα σε φοιτητές των Ιατρικών Σχολών να συμμετέχουν ενεργά στα «ανοιχτά πολυϊατρεία» των Γιατρών του Κόσμου, κερδίζοντας εμπειρία προσφέροντας στους συνανθρώπους τους! Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα τους athens.helmsic.gr


Σχολιάστε εδώ