XΡΗΜΑτιστήριο

Την ώρα που εκατοντάδες επενδυτές έχουν χάσει τις περιουσίες τους στις μετοχές των εταιρειών του, που οι εργαζόμενοί τους απολύονται και το κράτος εγγυάται τον τραπεζικό τους δανεισμό, ο «Sir» Θωμάς φέρεται να ιδρύει, στο όνομα της αδελφής του, τη ναυτιλιακή εταιρεία Elmira Tankers που διαχειρίζεται 12 δεξαμενόπλοια υπό σημαία νησιών Μάρσαλ.

**

Αληθεύει ότι ο πρόεδρος της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ είχε ιδρύσει την εταιρεία PVS Ελλάς Μάρκετινγκ AE, που σκοπό είχε την παροχή υπηρεσιών διαφήμισης; Ισχύει ότι επιβάρυνε τον βασικό της μέτοχο με συσσωρευμένες ζημίες ύψους περίπου 330.000 ευρώ;

**

> Να πόσο αξίζει η Ελλάδα! Μόλις 50 δισ. ευρώ κοστίζουν η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και η εξαθλίωση της κοινωνίας, αφού από τα περίπου 105 δισ. που θα μας «κουρευτούν» τα 55 βρίσκονται ήδη στα χέρια Ελλήνων. Το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη πιο κάτω αν τα νέα δάνεια υπαχθούν στο αγγλικό δίκαιο, καθώς οι πιστωτές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να υφαρπάξουν μέρος της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής. Και όλα αυτά ενώ πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό πως η χώρα μας δεν είναι χρεοκοπημένη, αλλά εξαιτίας της δομής της Eυρωζώνης δεν έχει από πού να δανειστεί, καθώς δεν διαθέτει τη δική της κεντρική τράπεζα και το δικό της νόμισμα.

> Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή προσγείωση; Με δεδομένη την επικείμενη κρατικοποίηση των περισσότερων εγχώριων τραπεζών, εύλογα γεννιέται το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι αν παρέλθει ο χρόνος των δύο ετών από την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξαγοράς τους από ντόπιους ή αλλοδαπούς επενδυτές. Θα πουληθούν, θα εκποιηθούν τα καλά τους assets ή θα βάλουν λουκέτο;

> Και τα χειρότερα έπονται! Με μια πρώτη ματιά, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου των εισηγμένων επιχειρήσεων επηρεάστηκαν από την παρατεταμένη ύφεση, τη σημαντική ενίσχυση των φόρων και τη ραγδαία πτώση της ζήτησης.

> Πιάστηκε αδιάβαστος ο πολλών θεωρητικών αλλά ελαχίστων πρακτικών… προσόντων νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Αλήθεια, κύριε Μποτόπουλε, μήπως γνωρίζετε πόσες από τις ποινές που έχει επιβάλει η εποπτική σας αρχή είναι είτε σε εκκρεμότητα είτε έχουν ήδη ακυρωθεί;

> Από τα ΣΔΙΤ της ΝΔ, που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν μια γαλάζια τρύπα στο νερό, στις τιτλοποιήσεις του συστήματος ΠΑΣΟΚ, που θα αποτελέσουν εν ευθέτω χρόνω τη νέα πράσινη φούσκα! Ο ανεκδιήγητος «κηπουρός» του ΓΑΠ Γιώργος Παπακωνστανίνου, μετά την «επιτυχημένη» του αποστολή στο υπουργείο Οικονομικών μέσω της οποίας μεθόδευσε την πτώχευση της χώρας, είπε να συνεχίσει το «θεάρεστο έργο» του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προσφέροντας τα εναπομείναντα «φιλέτα» των πλουτοπαραγωγικών πηγών, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλίσει τα κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη.

> Όταν το καράβι βουλιάζει! Η εισηγμένη εταιρεία στην οποία ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος, υπήρξε μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, ήταν αυτή που κατά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων έκανε λόγο για… ανίκανο και ανύπαρκτο κράτος. Περί της Λάμψα ο λόγος.

> Δεν της έφτανε η υψηλή μερισματική πολιτική, έπρεπε να επιστρέψει και σημαντικά κεφάλαια! Ο λόγος για τη διοίκηση της ΕΧΑΕ, που είπε να χαρίσει χαμόγελα στους «πικραμένους» τραπεζίτες και βασικούς της μετόχους.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, για όπου θέλουν και για όποιους θέλουν, χρήματα υπάρχουν! Τι κι αν το κρατικό ταμείο είναι μείον, τι κι αν η ημικρατική εταιρεία είναι ακέφαλη, εντούτοις το υπουργείο Υποδομών τρέχει μια σειρά διαγωνισμούς για μεγάλα έργα στην ΕΡΓΟΣΕ. Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ανακάλυψε εχθρούς και συμφέροντα που λυμαίνονται το κράτος και θέλουν να τον ρίξουν. Έλεος, και η κοροϊδία έχει τα όριά της.

> Τα παρατράγουδα της διαρκούς ύφεσης συνεχίζονται στις εισηγμένες! Τη ματαίωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου αποφάσισε η διοίκηση του ΙΑΣΩ θεωρώντας ότι υπάρχει έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

> Μιλάμε για περίπου 31 εκατ. ευρώ! Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πότε σκοπεύει ο κ. Ρέστης να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της FBBank; Πότε τελειώνει άραγε ο χρόνος παράτασης που είχε λάβει;

> Οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα δεν έχουν καμία αξία όσον αφορά τα μηνύματα που στέλνουν! Μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ρευστότητα μέσω αυτών από τις τράπεζες, ωστόσο η χειραγώγηση που παρατηρείται στη διαμόρφωση της απόδοσης δεν έχει προηγούμενο.

> Τα απανωτά κυβερνητικά λάθη, εσκεμμένα ή μη, εγκλώβισαν την υγιή μικρή επιχειρηματικότητα! Από τη μια ο λανθασμένος σχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής και από την άλλη η μικρή χωρητικότητα των δικτύων της ΔΕΗ κρατάνε σε «ομηρία» δεκάδες νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

> Εκμεταλλεύονται τον φόβο των εργαζομένων και την ανυπαρξία των μηχανισμών ελέγχων του υπουργείου Εργασίας! Σε ποιο κρατικά εποπτευόμενο πιστωτικό ίδρυμα η υπηρεσία ανθρωπίνου δυναμικού σπρώχνει, κατ’ εντολήν της διοίκησης και με πρόσχημα την αναδιάταξή του, τους υπαλλήλους προς τη συνταξιοδότηση;

> Σχεδιασμένα για να περνούν όλοι τη βάση! Εκ του αποτελέσματος, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα πολυδιαφημισμένα stress tests δεν κατάφεραν να πιάσουν «μεταξεταστέες» ούτε τις τράπεζες που μετά από λίγους μήνες κατέρρευσαν.

> Τρίβουν τα χέρια τους από ευχαρίστηση οι απανταχού επιτήδειοι, καθώς οι εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους! Με πρόσχημα τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι μόνο μπαίνει πλαφόν στα πρόστιμα για τη χρήση πλαστών-εικονικών τιμολογίων, αλλά εάν οι υπόλογοι δείξουν ειλικρινή μεταμέλεια, τότε θα τους επιστρέφεται και μέρος των χρημάτων που κατέβαλαν.

> Μας αφορά και πολύ μάλιστα! Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στον νέο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς από τις προθέσεις του σχετικά με το ύψος των επιτοκίων και τις αγορές ομολόγων χρεωμένων κρατών μελών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς τόσο η δημοσιονομική πορεία της χώρας όσο και η βιωσιμότητα της ζώνης του ευρώ.

> Δρομολογούν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακόμα και επιχειρήσεων που βρίσκονται στο όριο! Αληθεύει ότι οι τράπεζες έχουν τόση «πρεμούρα» για τη μείωση των επισφαλειών τους, που μελετούν την παραχώρηση των προβληματικών τους δανείων σε τρίτους όχι μόνο έναντι χαμηλού τιμήματος αλλά και με διευκολύνσεις του στυλ καταβολή μέρους τοις μετρητοίς και τα υπόλοιπα με δόσεις;

> Αποτελεί κοινό μυστικό πως σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ! Ποια επαγγέλματα βρίσκονται ψηλά στη λίστα αυτών που εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Δεν θέλει και πολλή σκέψη: πρωτίστως φοροτεχνικοί, ορκωτοί ελεγκτές και δευτερευόντως κτηματομεσίτες, ενεχυροδανειστές.

> Αρκεί οι δανειολήπτες να μην παγιδευτούν στα ψιλά γράμματα, στους περίεργους όρους και στις κρυπτογραφημένες ρυθμίσεις! Η αναχρηματοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια, η προσημείωση ακινήτου, η περίοδος χάριτος, η παράλειψη ορισμένων δόσεων και η αύξηση της διάρκειας του δανείου είναι κάποια από τα προγράμματα που παρέχουν οι τράπεζες στους καλούς πελάτες τους.

> Από το κακό στο χειρότερο! Ζημίες που σωρευτικά αναμένεται να αγγίξουν τα 26,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες τόσο από το νέο κούρεμα 50% στο χρέος όσο και από τα ευρήματα των διαγνωστικών ελέγχων της BlackRock. Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια των μεγαλύτερων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων ανέρχονται περίπου στα 31,5 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι για να πάει το core tier 1 από το 3,5% στο 9% απαιτούνται περίπου 19 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ