Το περιβάλλον… του Περιβάλλοντος

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…
Διετή αναβολή στην υποχρεωτική έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού στις μισθώσεις ακινήτων ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εξαιτίας της δραματικής κατάστασης της αγοράς. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η διετής αναβολή πρέπει να πραγματοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος χρόνου ανάλογα με το εμβαδόν κάθε εκμισθωμένου χώρου. Ακόμη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει και κατάργηση των κατωτάτων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών. Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να εκδίδουν ενεργειακό πιστοποιητικό για τις αγοραπωλησίες κτιρίων εμβαδού άνω των 50 τμ και για νέες μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων και από τις 9 Ιανουαρίου 2012 για τις μισθώσεις επί μέρους τμημάτων κτιρίων, πλην αποθηκών και γκαράζ εμβαδού άνω των 50 τ.μ.

Άσε με να κάνω λάθος…
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώσουν λάθη που αφορούν την τιμή ζώνης ή τα τετραγωνικά μέτρα και άρα «φουσκωμένο» το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει (κατά το υπουργείο Οικονομικών) να πληρώσουν το τέλος, ακόμα κι αν είναι λάθος, και ύστερα να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Αν όμως ο δήμος έχει κοινοποιήσει αυξημένη τιμή ζώνης στη ΔΕΗ (προκειμένου να εισπράττει αυξημένο ΤΑΠ) θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα και στον δήμο τους, ο οποίος θα κοινοποιήσει τη νέα μειωμένη τιμή ζώνης ή το σωστό εμβαδό στη ΔΕΗ.

Εγένετο φώς…
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αρχίσει η ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία τακτοποίησής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ήδη πληρωθεί η πρώτη δόση των προστίμων. Η ΔΕΗ αναμένει τη σχετική εγκύκλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκαθαριστούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Εν τω μεταξύ, από την 1η Νοεμβρίου ισχύει (για ένα εξάμηνο) το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιό της. Η μειωμένη χρέωση του ρεύματος ισχύει για έξι ώρες τη νύχτα (από τις 2 π.μ. ως τις 8 π.μ.) και δύο ώρες το μεσημέρι (από 3.30 μ.μ. έως 5.30 μ.μ.) Αυθαίρετοι… στόχοι. Το ΥΠΕΚΑ, σε σχέση με τα αυθαίρετα, έχει «πιάσει» το 1% του στόχου του. Ο αρχικός εισπρακτικός στόχος ήταν 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ έχει εισπράξει μέχρι τώρα… έξι. Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 29.343 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Για τις 563 έχουν καταβληθεί όλα τα πρόστιμα, ενώ για 1.369 αιτήσεις έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία είσπραξης των προστίμων. Επίσης, 5.110 αιτήσεις βρίσκονται στην αρχική υποβολή –έχουν καταβληθεί τα παράβολα και έχει εκδοθεί ο αριθμός για τα αυθαίρετα– ενώ 22.300 αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας.

Θέλουν να «τακτοποιήσουν» κι άλλους…
Το γεγονός πως μέχρι στιγμής έγιναν σχεδόν 30.000 αιτήσεις τακτοποίησης, ενώ τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα υπολογίζονται στο ένα εκατομμύριο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας, από έναν έως τρεις μήνες. Με μια πρώτη επεξεργασία φάνηκε πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που έσπευσαν να «τακτοποιηθούν» είχαν επαγγελματικά αυθαίρετα και ακριβές αυθαίρετες κατασκευές. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκστρατεία ενημέρωσης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αφού δεν είναι ικανοποιημένο από τη συμμετοχή των πολιτών.


Σχολιάστε εδώ