Συνοικέσιο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με… κουμπαριά Μέρκελ!

Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, λένε, είναι μια σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία με τροπή ανεξέλεγκτη, αφού υπάρχει η εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κάνει έναν ύστατο ελιγμό και να διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας (το ρεπορτάζ γράφηκε πριν από την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής) υποσχόμενος ότι θα εξετάσει την πιθανότητα αποχώρησής του από την πρωθυπουργική καρέκλα.

Ο Γ. Παπανδρέου, τονίζουν, επιμένει στην πολιτική του, που είναι η κύρωση της δανειακής σύμβασης και όλων όσων συνεπάγεται. Εκείνος, λένε, που έχει κάνει ουσιαστική υπαναχώρηση είναι ο Α. Σαμαράς. Κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει δυσκολίες, αυτές οφείλονται στη δυσφορία της κοινωνίας, στη λαϊκή αντίδραση, στο ότι δεν μπορεί να σταθεί πουθενά, όχι μόνο ο ίδιος αλλά όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Σημειώνουν δε ότι μετατοπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του ίδιου του πολιτεύματος και της ίδιας της δημοκρατίας, αφού έχουμε μια πρωτοφανή παρέμβαση από την «τρόικα», ιδιαίτερα από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί. Έχουμε πλέον μια ανοιχτή κηδεμονία, λένε, όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, αφού οι προστάτες μας προσδιόρισαν ακόμα και τον σκοπό της μεταβατικής κυβέρνησης, κύρια αποστολή της οποίας θα είναι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και η υλοποίηση του νέου Μνημονίου. Μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζουν, δεν θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και θα έχει ως στόχο να αποτρέψει τη δυνατότητα παρέμβασής του, ενώ θα οδηγήσει και σε νέα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα συνοικέσιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με κουμπαριά Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι αυτοί οι δύο παίζουν τις κουμπάρες», λένε χαρακτηριστικά και τονίζουν ότι εάν τελικά τα βρουν και προχωρήσει ο γάμος, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό. Ο Α. Τσίπρας μάλιστα διεύρυνε την κριτική του, θέτοντας και άλλες παραμέτρους: «Πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σ’ ένα πλαίσιο σκληρού μνημονιακού ολοκληρωτισμού», είπε. «Δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές φωνές ούτε στα μίντια. Βλέπετε άλλωστε ότι οι εναλλακτικές φωνές δυσκολεύονται ν’ αντέξουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό: Κλείνει η «Ελευθεροτυπία» με μια απίστευτη δανειακή ασφυξία, το οποίο προφανώς είναι αποτέλεσμα κάποιας πολιτικής απόφασης. Μη γελιόμαστε. Αντιστοίχως, ο τηλεοπτικός σταθμός Alter, που ενοχλεί ενδεχομένως γιατί δεν είναι στη λογική του να υποστηρίζει άκριτα μια πολιτική αλλά ακολούθησε μια πλουραλιστική δημοσιογραφική δεοντολογία όλο το προηγούμενο διάστημα, απειλείται με κλείσιμο».

Γι’ αυτό κι εμείς, καταλήγουν, ζητάμε άμεση προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική, γιατί η χώρα κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να έρθουν εδώ και να την κάνουν προτεκτοράτο. Κινδυνεύει από την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ξένες δυνάμεις.


Σχολιάστε εδώ