Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Οι δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο και τα σενάρια –που για την αγορά μας έχουν ήδη αποκτήσει βάση, αν όχι βεβαιότητα– περί αλλαγής της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος ή και αυτού ακόμα του κυβερνητικού σχήματος προεξοφλήθηκαν την Πέμπτη από το ΧΑ.

• Δίνοντας ακόμα μια αφορμή σε όσους παρακολουθούμε την αγορά να διερωτηθούμε πόσο ευμετάβλητο είναι το κλίμα και πόσο «εύκολα» γυρίζει ο δείκτης.

• Γι’ αυτό, και ανεξάρτητα από τα όσα θα συμβούν τις προσεχείς ημέρες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, όλοι μας πρέπει να έχουμε κατά νου όχι το τι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον, αλλά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι ΤΩΡΑ!

• Οπότε, για να μην ξεχνιόμαστε, σκεφτείτε ότι μέχρι και πριν από 20 μήνες περίπου ο τραπεζικός κλάδος ήταν μια κάποια λύση. Τουλάχιστον για όσους ιδιώτες επενδυτές παραμένουν ενεργοί (!) στο ΧΑ η κάλυψη του χαρτοφυλακίου τους με τίτλους τραπεζών ήταν μια προφανής επιλογή. Μετά όμως ξέσπασε η κρίση.

• Και μπορεί κανείς να μην μπορούσε να φανταστεί πως θα έφτανε μια εποχή που οι τράπεζες θα έχαναν πάνω από 30% (32%, για την ακρίβεια) μέσα σε έναν μήνα (!), αλλά μετά ήρθε ο Οκτώβριος και το είδαμε κι αυτό…

• Είναι δε τέτοια η αγωνία των επενδυτών, ώστε να παρατηρείται σημαντική στροφή σε μη τραπεζικές μετοχές και κυρίως σε μετοχές εταιρειών με σημαντική εξωστρέφεια, εταιρειών που ασκούν δραστηριότητα και μπορούν να προσδοκούν έσοδα από το εξωτερικό.

• Κάτι προφανές εξάλλου, αν δούμε πια και τις κεφαλαιοποιήσεις των μεγαλύτερων εισηγμένων. Με την Εθνική Τράπεζα τέταρτη – πέμπτη!

• Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι επενδυτές, άσχετα από τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις και όσα μένει να δούμε στην οικονομία στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να επιλέγουν μετοχές εταιρειών που είτε δεν είναι απευθείας «εκτεθειμένες» στις πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο είτε έχουν να παρουσιάσουν –ακόμα και σε επίπεδο… φημών– κάποια προοπτική.

• Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων και το επόμενο διάστημα. Στην περίπτωση που προχωρήσει κανονικά η διαδικασία για το «κούρεμα», όπως περιγράφεται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και με τους όρους που προβάλλονται (ανακεφαλαιοποίηση μέσω κοινών μετοχών), οι επενδυτές μάλλον έχουν δίκιο να ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ελληνικές τράπεζες. Η προφανής κατάληξη είναι η κρατικοποίησή τους. Και το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο όταν και εφόσον αλλάξει (;) και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς…

• Σε κατάσταση αναμονής, λοιπόν, και το ΧΑ. Και μαζί του και όλοι εμείς, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων που, εάν δεν το έχετε παρατηρήσει, τις τελευταίες ημέρες «αδημονούν» κι αυτοί για τις εξελίξεις. Και απέχουν διακριτικά…


Σχολιάστε εδώ