ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Οι μάσκες έπεσαν! Ο κ. Παπανδρέου επωμίζεται τεράστιες ευθύνες. Μόνη λύση είναι οι εκλογές», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Σαμαρά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι κατά βάθος ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία και ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί» προκειμένου να «υπονομεύσει» κάθε προσπάθεια συναίνεσης. Προς ενίσχυση των απόψεών τους επισημαίνουν το γεγονός ότι οι προτάσεις του για τη νέα κυβέρνηση ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές που εγκαίρως είχε δημοσιοποιήσει η ΝΔ. «Αν ήθελε πραγματικά τη συναίνεση, θα φρόντιζε να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις μας», τόνιζαν.

Ναι στη συμφωνία,
όχι στους εφαρμοστικούς νόμους

Επί της ουσίας τώρα, ο κ. Σαμαράς απέκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας με πολιτικά πρόσωπα στη σύνθεσή της και χωρίς σαφή ορίζοντα εκλογών. «Αν θέλουν τα εξαπτέρυγα, ας πάνε να συνεργαστούν με τον κ. Παπανδρέου και να κυβερνήσουν τη χώρα», έλεγαν βουλευτές της ΝΔ. Παράλληλα, από τη ΝΔ τραβούν «κόκκινη γραμμή» ως προς τη στάση που θα τηρήσουν στο θέμα της δανειακής σύμβασης, θέτοντας δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, η σύμβαση να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αυτόνομη και χωρίς τους εφαρμοστικούς νόμους που απαιτούνται για την υλοποίησή της. Σε αντίθετη περίπτωση η ΝΔ θα την καταψηφίσει. Δεύτερον, να μην τεθεί από την κυβέρνηση ως απαραίτητη προϋπόθεση η έγκριση της σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, γεγονός που αυτόματα και σύμφωνα με το Σύνταγμα θα συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα θέσει το κόμμα σε τροχιά εκλογών, καθώς εκτιμά ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και πως αργά ή γρήγορα ο κ. Παπανδρέου θα υποχρεωθεί να προσφύγει στις κάλπες.


Σχολιάστε εδώ