Πρόταση από Αθανασιάδου – Μπόμπολα για διατήρηση των ισολογισμών

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Φώτη Μπόμπολα, εκδότη της «Ημερησίας», και τη Μαριέττα Αθανασιάδου της «Ναυτεμπορικής», οι οποίοι ηγούνται της προσπάθειας να παραμείνει ως υποχρέωση η δημοσίευση των ισολογισμών τουλάχιστον μέχρι το 2015, όριο που τέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα ζητήσουν και την αρωγή της ΕΣΗΕΑ και των άλλων συνδικαλιστικών Ενώσεων στο αίτημα να μην καταργηθούν οι ισολογισμοί με την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου, του ΓΕΜΗ. Στα κριτήρια που φέρεται να προτείνουν για τις εφημερίδες που θα διατηρήσουν το δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών περιλαμβάνονται ο αριθμός απασχολούμενου προσωπικού, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, ο αριθμός των σελίδων και το τιράζ κυκλοφορίας. Με την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων είναι βέβαιο πως θα πεταχτούν εκτός της αγοράς αρκετές από τις εφημερίδες που σήμερα έχουν δικαίωμα να δημοσιεύουν ισολογισμούς. Το δεύτερο σημείο στην πρόταση των εκδοτών είναι να παραμείνει υποχρεωτική η δημοσίευση για τους ισολογισμούς των ανωνύμων εταιρειών, όχι όμως και για τις ΕΠΕ.

Κινδυνεύουν 3.500 θέσεις εργασίας

«Τυχόν κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες (25 πανελλήνιας κυκλοφορίας και 300 τοπικές) θα πλήξει πάνω από 3.500 εργαζομένους», δηλώνει κατηγορηματικά η ΠΟΕΣΥ, η οποία είναι κάθετα αντίθετη με την επιδιωκόμενη πολιτική για μετακίνηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΣΥ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων υποστηρίζει ότι «το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τη διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα», οι εμπνευστές της εκστρατείας κατά της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες εμφανίζουν τις επιδιώξεις τους σαν εντολή της «τρόικας»! Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει «τη νέα προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών, που ισχύει με τον νόμο 2190/1920 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα». Οι συνέπειες, αναφέρει η Ομοσπονδία, είναι σημαντικές, αφού κάτι τέτοιο «επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και τον θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών (ΑΕ και ΕΠΕ)» και «μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου». Η προσπάθεια αυτή «δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας, συντείνοντας στη διόγκωση της ανεργίας, και ευνοεί σκανδαλωδώς μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου».


Σχολιάστε εδώ