Πριν από έναν μήνα αποκαλύπταμε τα σχέδια του Παπανδρέου

Το «ΠΑΡΟΝ» από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου είχε αποκαλύψει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για μια… αξιοπρεπή έξοδο, χωρίς να χρεωθεί μια βαριά ήττα-συντριβή (όπως όλα τα γκάλοπ προβλέπουν) στις κάλπες, μετά από εκλογές. Και το μέσον διαφυγής-διάσωσης ήταν το εφεύρημα του δημοψηφίσματος, που τώρα θυμήθηκαν ξαφνικά ότι μέσω αυτού εκφράζεται καλύτερα ο λαός… (όλα για τον λαό…). Προφητικός ο τίτλος του «Π» πριν από έναν μήνα: «Απόδραση μέσω δημοψηφίσματος», που σήμερα ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε απόλυτα. Σημειώναμε ότι «δεν είναι διόλου τυχαίο ότι εν μέσω της οικονομικής θύελλας και της συζητούμενης χρεοκοπίας αίφνης έπιασε τον πρωθυπουργό η “πρεμούρα” να θεσμοθετήσει τα δημοψηφίσματα και να εξαγγέλλει, εμμέσως ή αμέσως, τη διενέργεια δημοψηφίσματος και μάλιστα μέσα στο 2011» και επισημαίναμε ότι στόχος του δημοψηφίσματος είναι «η αξιοπρεπής αποχώρηση». Προσθέταμε δε ότι στην περίπτωση που εισπράξει «ΟΧΙ», που είναι και το πιθανότερο, οι εκλογές (παρά τις όποιες μεθοδεύσεις που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν) θα είναι αναπόφευκτες, στις οποίες όμως το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει με άλλον αρχηγό.

Ο ύστατος εκβιασμός

Με τον τίτλο αυτό, στο άρθρο του και ο Γιάννης Τριάντης, στο ίδιο φύλλο (9 Οκτωβρίου) κατέγραφε ότι θα χρησιμοποιήσει ο Παπανδρέου το δημοψήφισμα για να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού.

Υπογράμμιζε χαρακτηριστικά:

«Μέχρι τώρα κυβερνά με τρομώδη διλήμματα και συνεχείς στυγνούς εκβιασμούς… Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ιδέα του δημοψηφίσματος, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος εσχάτως». Και: «Το μείζον εντοπίζεται στο κατά πόσον ο πρωθυπουργός σκέφτεται το δημοψήφισμα ως έσχατο στρατήγημα για να περάσει αλώβητος τις Συμπληγάδες πέτρες. Η απάντηση είναι καταφατική: Παρά τη διάψευση Μόσιαλου, το Μαξίμου επεξεργάζεται όλες τις πτυχές του εγχειρήματος, συνταγματικές και άλλες. Αλλά προπάντων τον πυρήνα του: έναν ύστατο εκβιασμό, συμπυκνωμένο –και κρυμμένο– σʼ ένα εύληπτο δίλημμα…».


Σχολιάστε εδώ