Ο Παπανδρέου διέψευσε όλα τα σενάρια

«Δεν θα μετέχω στην κυβέρνηση» και να τονίσει ότι θα πάει σε εκλογές. Δεν το έκανε, και μπορεί να έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους λαλίστατους αντάρτες του κόμματός του, πολλοί εκ των οποίων επί τρεις μέρες έθεταν ως προαπαιτούμενο την παραίτησή του, ήρθε όμως σε πλήρη ρήξη με τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, που απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης επειδή δεν οδηγεί σε εκλογές. Εξήγησε επίσης ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση εφόσον δεν συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα και η κύρωσή της δεν απαιτεί 180 ψήφους, κάτι που προανήγγειλε όμως στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Γεγονός είναι ότι ύστερα από διεργασίες μίας εβδομάδας, που ακολούθησαν τον διεθνή εξευτελισμό και την ευθεία αμφισβήτηση από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προς γενική κατάπληξη ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε χρόνο και οι ελιγμοί του οδήγησαν στην ψήφο εμπιστοσύνης και από τους 152 βουλευτές του κόμματος, συν τη Λούκα Κατσέλη, που υπερψήφισε και επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ δύο εβδομάδες μετά τη διαγραφή της! Απουσίαζε η Μιλένα Αποστολάκη, που ανεξαρτητοποιήθηκε προ ημερών, και η Έλσα Παπαδημητρίου, που φαινόταν διατεθειμένη να δώσει στήριξη.

Ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα ηγηθεί μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας, για την οποία δεν έδωσε καταληκτική ημερομηνία, λέγοντας ουσιαστικά «όχι» στις εκλογές επειδή θα βλάψουν τον τόπο τώρα και σε βάθος χρόνου, και μόνο ο Β. Βενιζέλος ανέφερε χρονοδιάγραμμα μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν ανέφερε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί και μόνο όταν αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα για τον σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης συνεργασίας πρόσθεσε ότι εκεί θα μπορούσαν να συμφωνηθούν τα πρόσωπα… Μετά την άρνηση Σαμαρά και εφόσον επιμείνει σ’ αυτήν, γίνεται σαφές ότι κύριοι συνομιλητές του για ένα τέτοιο σχήμα θα είναι οι πρόθυμοι Καρατζαφέρης και Ντόρα, αν και στις πρώτες τους δηλώσεις έθεταν το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία χωρίς τη ΝΔ. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί, και μάλιστα «τροϊκανοί», που πρωτοστάτησαν στις ανταρσίες, όπως η Ά. Διαμαντοπούλου και ο Α. Λοβέρδος, έλεγαν μετά την υπερψήφιση της πρότασης στους διαδρόμους της Βουλής ότι, αν κανένα κόμμα δεν δεχτεί να συνεργαστεί, προφανώς δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Παπανδρέου! Σε ανάλογο κλίμα και οι «έξαλλοι» βουλευτές που απειλούσαν με καταψήφιση, μονοπωλώντας τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, από τη στιγμή που φάνηκε ότι ο Γιώργος ελέγχει το κόμμα.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του είπε μεγάλες κουβέντες. Κρατώντας γερά την καρέκλα του και λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει, δήλωσε αντιεξουσιαστής στην εξουσία, συμπληρώνοντας ότι αν δεν μείνει στην εξουσία θα παραμείνει αντιεξουσιαστής! Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να πορευτεί η χώρα με ασφάλεια και σιγουριά στα επόμενα βήματα και είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι εγγυητής του πλούτου και των συμφερόντων του ελληνικού λαού… Προφανώς εννοούσε μια δική του κυβέρνηση. Εκεί ενδεχομένως έχει χώρο ο Γ. Καρατζαφέρης, που μόνο με καλά λόγια υποδέχτηκε το άνοιγμα, λέγοντας ότι το άνοιγμα δεν μπορεί να το σηκώσει ένα κόμμα και ότι ελπίζει η απόφαση να συνοδευτεί με τόλμη και όχι με μεσοβέζικες προτάσεις…

Οργίασαν τα σενάρια

Απίστευτα σενάρια, που έκαναν λόγο μέχρι και για 48ωρη αναβολή της ψηφοφορίας, κάτι που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, παραίτηση και έναρξη κύκλου διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, διακινούνταν στη Βουλή λίγο πριν από την ψηφοφορία. Επικρατέστερο σενάριο πάντως παρέμενε όλη τη βραδιά εκείνο σύμφωνα με το οποίο θα κατέληγαν στην υπόδειξη του Βενιζέλου ως πρωθυπουργού. Όσο περνούσε η ώρα και ο Παπανδρέου παρέμενε κλεισμένος στο γραφείο του, όπου συναντήθηκε για κάποια ώρα με τον Βενιζέλο, το σενάριο αυτό εμπλουτιζόταν, δίνοντας ρόλο και στον Παπανδρέου στην αρχηγία του κόμματος. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο στην ασφυκτικά γεμάτη Βουλή. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν πιάσει από τις 8.00 μ.μ. στασίδι στα έδρανα της συμπολίτευσης, καθώς είχαν ειδοποιηθεί με SMS ότι ο πρωθυπουργός θα μιλούσε εκείνη την ώρα και έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους. Και κυρίως είχε στηθεί και περίμενε ολόκληρη η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος, καθώς δεκάδες τηλεοράσεις και εφημερίδες είχαν στείλει δημοσιογράφους να καλύψουν το γεγονός στην ελληνική Βουλή. Για άλλη μια φορά ο Γ. Παπανδρέου καθυστερούσε τραγικά, κόντευε η ψηφοφορία και δεν είχε φανεί. Είδαν κι απόειδαν και δεν προλάβαιναν τα ουίσκι στο καφενείο της Βουλής… Τελικά με 3 ώρες καθυστέρηση μπήκε στην αίθουσα με όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όρθιους να χειροκροτούν.


Σχολιάστε εδώ