Μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 10 δισ.!

Πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση τουλάχιστον επιπλέον 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 ζητάει η «τρόικα», σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ενώ η νέα δανειακή σύμβαση, που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, περιλαμβάνει τόσο σοβαρές εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας, που δικαίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα θελήσει να ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας.

Το «Π» έγκαιρα είχε προβλέψει (από τις 22 Μαΐου) τις ακραίες πιέσεις που θα προκαλούσε στο πολιτικό σύστημα της χώρας η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, που θα αντικαταστήσει την πρώτη, η οποία παραμένει από τον Ιούνιο του 2010 κατατεθειμένη στη Βουλή, χωρίς να συζητηθεί, αλλά εφαρμόζεται μόνο με την υπογραφή του Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τρόπο προδήλως αντισυνταγματικό, όπως τόνισε και αυτήν την εβδομάδα σε συνεντεύξεις του ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κασιμάτης. Μια σύμβαση που δεν έχει συζητηθεί καν στη Βουλή και οι περισσότεροι συνταγματολόγοι συμφωνούν ότι χρειαζόταν έγκριση από τουλάχιστον 180 βουλευτές για να δεσμεύει νομίμως τις ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς περιλαμβάνει σοβαρές εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας.

Από τότε κάναμε λόγο για «πολιτικό εφιάλτη στον δρόμο του νέου Μνημονίου» και τονίζαμε ότι οι ευρωπαίοι δανειστές μας θα επιδιώξουν να επιβάλουν την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές, ώστε να «δεθεί χειροπόδαρα» η Ελλάδα. Πράγματι, αυτήν την εβδομάδα Μέρκελ και Σαρκοζί έριξαν τις μάσκες, προειδοποιώντας το ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι, ουσιαστικά, αν δεν αποδεχθεί με απολύτως δεσμευτικό τρόπο τη νέα σύμβαση, είναι έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να της δείξουν την έξοδο όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αφού αυτό δεν προβλέπεται, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι η προειδοποίηση αυτή αποτελεί μπλόφα των δύο ηγετών, αφού η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε πολύ γρήγορα ένα ντόμινο διάλυσης της Ευρωζώνης. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα όμως καλείται, υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της έκτης δόσης, να βρει τον τρόπο να εγκρίνει και να επιβάλει στον εξαντλημένο ελληνικό λαό τους όρους που θέτουν Παρίσι και Βερολίνο για τη νέα διάσωση, που περιλαμβάνουν ένα εφιαλτικό οικονομικό και πολιτικό «μενού»:

– Στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρόικα» θα φθάσει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο με πιεστικές απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014.

– Πρόκειται για μέτρα 8 δισ. ευρώ που δεν είχαν προσδιορισθεί στην προηγούμενη διαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου και αφορούν τη διετία 2013-2014. Επιπλέον, όμως, οι νεώτερες προβλέψεις της «τρόικας» για το 2011 αναφέρουν ότι το έλλειμμα θα έχει υπέρβαση στόχου τουλάχιστον κατά 1,5 με 2 δισ. ευρώ, καθώς η υστέρηση των εσόδων συνεχίζεται και είναι πολύ αυξημένες οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ύφεσης.

– Αυτή η «τρύπα» θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα, ώστε να προστατευθεί η αρχική πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2012. Στην καλύτερη περίπτωση θα ζητηθούν μέτρα άλλων 2 δισ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό «πακέτο» πρόσθετων μέτρων του νέου Μνημονίου μέχρι και το 2015 στα 10 δισ. ευρώ.

– Η «τρόικα» θα ζητήσει κατά κύριο λόγο να καλυφθούν τα πρόσθετα μέτρα από περικοπές δαπανών, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να απαιτηθούν ακόμη μεγαλύτερες εξοικονομήσεις, καθώς δεν αποκλείεται πλέον η «τραυματισμένη» ελληνική οικονομία να παραμείνει σε ύφεση και το 2013.

Σύμβαση υποτέλειας

Αυτό όμως είναι μόνο το οικονομικό σκέλος της νέας διάσωσης. Το πολιτικό σκέλος είναι ακόμη πιο επαχθές και άπτεται της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια σύμβαση υποτέλειας της Ελλάδας στους πιστωτές της, με όρους πραγματικά πρωτοφανείς για μια χώρα της Ευρωζώνης:

1. Ο όρος της πρώτης σύμβασης, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από την ασυλία της εθνικής κυριαρχίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κατασχέσουν ολόκληρη την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, πιθανότατα θα ενσωματωθεί και στη νέα δανειακή σύμβαση. Η κατάσχεση θα μπορεί να επισπεύδεται βάσει του αγγλικού δικαίου και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση αθέτησης πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων από την Ελλάδα, είτε αυτές αφορούν δάνεια κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών είτε δάνεια από ιδιώτες.

2. Οι όροι της επιτήρησης της Ελλάδας θα είναι ακόμη αυστηρότεροι από τα προβλεπόμενα στην πρώτη σύμβαση. Πέραν της μόνιμης παρουσίας της «τρόικας» στην Αθήνα και της εγκατάστασης εκπροσώπων της σε όλα τα υπουργεία, μια ουσιώδης διαφοροποίηση από το καθεστώς επιτήρησης της πρώτης σύμβασης είναι και η δυνατότητα που θα δοθεί σε εκπροσώπους εθνικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να στέλνουν τους μόνιμους επιτηρητές τους στην Αθήνα. Δηλαδή, η «τρόικα», που εκπροσωπεί υπερεθνικούς οργανισμούς, θα πλαισιωθεί και από εκπροσώπους του Βερολίνου, του Παρισιού και άλλων εθνικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Αυτό θα ισχύει μόνο για την Ελλάδα και αποτελεί μια μοναδική περίπτωση ευθείας παρέμβασης κυβερνήσεων στην εσωτερική λειτουργία μιας άλλης κυβέρνησης.

Δεν είναι ίσως τυχαίο το ότι Μέρκελ και Σαρκοζί εξοργίσθηκαν όταν έγινε γνωστή η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να τεθεί σε δημοψήφισμα η δανειακή σύμβαση: Αν ένα κείμενο με τέτοιους πρωτοφανείς όρους κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας γινόταν αντικείμενο εξαντλητικής δημόσιας συζήτησης για να εγκριθεί από τον λαό, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί μια «έκρηξη» ανεξέλεγκτης δυναμικής. Γιʼ αυτό και οι σκέψεις για δημοψήφισμα εγκαταλείφθηκαν και το πολιτικό σύστημα αναζητεί τώρα έναν τρόπο να εγκριθεί… ήσυχα και αθόρυβα η σύμβαση από τη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία και υπό την πολιτική «ομπρέλα» μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.


Σχολιάστε εδώ