Καμία «ιερή» επένδυση χωρίς σταθερότητα

O Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, πρόεδρος των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας, ενημέρωσαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις προοπτικές που ανοίγονται για την Εκκλησία μετά τη συνάντηση του κ. Ιερωνύμου με τον εμίρη του Κατάρ Μπιν Αλ Τανί. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την πλευρά του Κατάρ είναι η ανέγερση τουριστικών επιχειρήσεων στην τοποθεσία Λαιμός της Βουλιαγμένης.

Η έκταση 85 στρεμμάτων ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος την ανέφερε στους συνοδικούς Μητροπολίτες ως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα συνεργασίας με την πλευρά του Κατάρ. Τα νότια προάστια πάντοτε ενδιέφεραν το εμιράτο (Ελληνικό, Γλυφάδα κ.ά.) και εφόσον δεν ευοδώθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσαν πολλοί κυβερνητικά στελέχη, το Κατάρ βλέπει ως έναν πιο αξιόπιστο εταίρο την Εκκλησία και ως ένα ακίνητο με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον τη Βουλιαγμένη.

Μόνο εκμίσθωση

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στα μέλη της Συνόδου πως η Εκκλησία θα μπορούσε να εισφέρει από μέρους της την έκταση, είτε με μακροχρόνια μίσθωση είτε ως «κεφάλαιο» σε ένα εταιρικό σχήμα, οι επενδυτές να υλοποιήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο και να είναι όλοι κερδισμένοι. Οι διεθνείς επενδυτές να έχουν τα κέρδη τους και η Εκκλησία, χωρίς να πουλάει σπιθαμή γης και αυτό είναι που τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, να έχει σταθερά έσοδα που θα ενισχύσουν το φιλανθρωπικό της έργο.

Οι προοπτικές που ανοίγονται δεν άφησαν καθόλου αδιάφορους τους συνοδικούς αρχιερείς που έχουν αντιληφθεί πως με τις δεδομένες οικονομικές συγκυρίες οι ανάγκες της Εκκλησίας θα αυξηθούν και σύντομα. Από τη μια γιατί θα πρέπει να τροφοδοτεί περισσότερο τις φιλανθρωπίες και αφετέρου ίσως μελλοντικά χρειαστεί, σε μια ακραία περίπτωση, να καλύψει ένα μέρος της μισθοδοσίας των ιερέων.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να ξεμπλοκάρουν τα εκκλησιαστικά ακίνητα που ενδιαφέρουν τους επενδυτές από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ένα σωρό υπουργικές αποφάσεις που τα κρατούν δεσμευμένα. Αυτό είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή που θα μπορούσε να κολλήσει… εσαεί τις επενδύσεις στην περιουσία της Εκκλησίας, λένε στη Σύνοδο. Πάντως, οι συνοδικοί έδωσαν εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Αρχιεπίσκοπο και το οικονομικό επιτελείο της Εκκλησίας να συνεχίσουν τις επαφές με διεθνή επενδυτικά σχήματα. Προσεχώς όσοι Μητροπολίτες ενδιαφέρονται θα συγκεντρώσουν και τα ακίνητα των Μητροπόλεών τους, ώστε να ενταχθούν στον κοινό φάκελο με τα ακίνητα που ανήκουν στις κεντρικές οικονομικές υπηρεσίες και είναι προς αξιοποίηση.

Κινέζοι και Ρώσοι

Παράλληλα με τις συζητήσεις με το Κατάρ, η Εκκλησία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με κινέζους και ρώσους επιχειρηματίες. Κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει «κλείσει» ήδη την έκταση των 3.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη (ανήκει στη Μονή), για να κάνει επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με τη δέσμευση να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά μια τεράστια έκταση στην περιοχή. Ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης έχουν δείξει και έλληνες επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Ταυτόχρονα, η Εκκλησία έχει κάνει ένα πρώτο «άνοιγμα» σε ρωσικά επενδυτικά σχήματα, με τη διαμεσολάβηση του Πατριαρχείου Μόσχας. Το ενδιαφέρον των Ρώσων επικεντρώνεται σε ακίνητα-φιλέτα που ανήκουν στην Εκκλησία και θα μπορούσαν να γίνουν τουριστικές επιχειρήσεις για να προσελκύσουν το μεγάλο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία που ενδιαφέρεται για ελληνικούς προορισμούς. Οι συζητήσεις θα γίνουν πιο έντονες μετά τα Χριστούγεννα, λένε εκκλησιαστικοί παράγοντες.


Σχολιάστε εδώ