Επιτέλους…
… υπάρχουν άνθρωποι που αγωνιούν για την πατρίδα, νοιάζονται για την ιστορία μας, την ελληνική γλώσσα, τις ρίζες μας, τα ήθη της παράδοσής μας. Το Εθνικό Θέατρο μπαίνει μπροστά, χάρη στον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γιάννη Χουβαρδά. «Τι είναι η πατρίδα μας» είναι το μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει, με έργα που θα ανεβάσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όπως Βασιλικό, Ερωφίλη, Αντιγόνη, Πλάτωνος Διάλογοι, Του Κουτρούλη ο γάμος.
Η αυλή των θαυμάτων κ.ά.
Σημαντικό το σημείωμα με τις σκέψεις του κ. Χουβαρδά, για τους λόγους που ανοίγει με έργα ο κύκλος «Τι είναι η πατρίδα μας»:
«Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που τείνει να μας βυθίσει στο τέλμα της σύγχυσης, που γεννά θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από τον ορισμό και τη συνέχεια της εθνικής μας ταυτότητας, επιχειρούμε να διερευνήσουμε την ουσία και τη δυναμική της, όπως αυτές αποτυπώνονται στην πολιτιστική παρακαταθήκη μας. Επιδίωξή μας: ένα πανόραμα της εξέλιξης του ελληνικού έθνους, της ελληνικής γλώσσας, μια αναδρομή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία μας, ένας καθρέφτης των ηθών μας αλλά και ένας ανεστραμμένος καθρέφτης του τρόπου με τον οποίο μας είδαν και μας βλέπουν οι ξένοι. Μια αναβάπτιση στις ρίζες και μια αναδημιουργία της παράδοσης. Γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να δούμε τι έχει πια απομείνει από το αρχαίο, το βυζαντινό, το μετεπαναστατικό πνεύμα και πώς αυτά συνομιλούν με τον σύγχρονο πολιτισμό μας». Και καταλήγει: «Ελάτε να ξαναβρούμε μαζί τη χαμένη μας αξιοπρέπεια».
Πόσοι το λένε αυτό; Λίγοι δυστυχώς. Βλέπεις, φοβούνται, έχει επικρατήσει το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, της κατεδάφισης των πάντων…
Αλλά υπάρχουν και οι φύλακες. Κόντρα πάντα στους Εφιάλτες…