Δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 10
Σχέδιο Ανάν. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι τον Ιανουάριο το Κυπριακό είτε να κλείσει στις εσωτερικές του πτυχές είτε να απειληθεί με ναυάγιο, οπότε είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο η μόνη εναλλακτική επιλογή θα είναι της διεθνούς διάσκεψης. Πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή» από την Άγκυρα αναφέρουν ότι η διεθνής διάσκεψη θα συζητήσει είτε τις εκκρεμότητες που θα αφήσουν οι δύο πλευρές, καθώς και τις διεθνείς πτυχές, όπως τα ξένα στρατεύματα και τις εγγυήσεις, είτε μόνο τις διεθνείς εάν κλείσουν οι εσωτερικές πτυχές. Πάντως, η τουρκική πλευρά διατυπώνει τη θέση του διπλού «παγώματος», κάτι που φαίνεται να κατανοεί ο Μπαν Κι Μουν. Δηλαδή, από την 1η Ιουλίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, η Τουρκία δεν θα συνομιλεί μαζί της στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας, ενώ από την άλλη πλευρά οι συνομιλίες εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να συνεχιστούν με εντατικό ρυθμό λόγω του φόρτου εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η διχοτόμηση των πετρελαίων
Οι Τούρκοι επιχειρούν να διχοτομήσουν και τον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου για να προκαθορίσουν πώς θα διευθετηθεί σε περίπτωση λύσης η υπόθεση του φυσικού αερίου. Την επομένη της τριμερούς της Νέας Υόρκης και της δήλωσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τουρκία και «ψευδοκράτος» προχώρησαν σε συμφωνία για παραχώρηση άδειας από τις κατοχικές αρχές προς την τουρκική εταιρεία πετρελαίων για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του ψευδοκράτους. Πρόκειται για νέο κύκλο ερευνών και συμφωνία συμπληρωματική της πρώτης. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Οι «συμφωνίες» αυτές θα τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο των διαδικασιών για λύση του Κυπριακού, προκειμένου να ισχύσουν νομίμως στο πλαίσιο του νέου πολιτειακού συστήματος της Κύπρου και των δύο συνιστώντων κρατών.


Σχολιάστε εδώ