Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Από τις αρχές του 2010, η Ελλάδα έπαυσε να είναι η τακτική πελάτισσα των οίκων αξιολόγησης, καθώς έφτασε στην τελευταία κλίμακα. Τώρα το ενδιαφέρον στράφηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι τα θύματα είναι κυρίως δύο χώρες από τις πλέον μεγαλύτερες σε πληθυσμό στην Ευρωζώνη, η Ισπανία και η Ιταλία. Η Moody’s προέβη προ ημερών στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, με το αιτιολογικό ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας της παρουσιάζουν αρνητικές προοπτικές και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα η Moody’s, για να εκδικηθεί τον Σαρκοζί που διεξάγει αγώνα εναντίον αυτών των αμαρτωλών οίκων, εξέδωσε προειδοποίηση προς τη Γαλλία, ότι επίκειται να χάσει την ανώτατη βαθμολογία της ΑΑΑ. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να ισχύσει ακόμη, καθόσον αφορά τη γαλλική οικονομία, η οποία δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση κάμψης. Ασφαλώς αυτή η προειδοποίηση έχει αποδέκτη τον γάλλο Πρόεδρο εν όψει και των προσεχών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το επόμενο έτος. Η Ισπανία βέβαια διαμαρτυρήθηκε για τον υποβιβασμό, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνεται να συγκινούνται από τις διαμαρτυρίες των κυβερνήσεων. Αυτές κοιτάζουν μόνο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επενδυτών και των διεθνών τζογαδόρων. Αντίθετα ο Σαρκοζί αγνόησε την προειδοποίηση της Moody’s και εξακολούθησε τον αγώνα του εναντίον της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς που τόσα δεινά μάς έχει επισωρεύσει.

2
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, για να αποφύγουν την κρίση και τις φοροεπιδρομές των δύο τελευταίων ετών που έχουν δραστικά περιορίσει τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στην εσωτερική μας αγορά, αποφάσισαν τη μεταφορά έδρας σε άλλες χώρες όπου ανθεί η ζήτηση και το φορολογικό τους σύστημα είναι περισσότερο ευέλικτο και λιγότερο φορομπηχτικό. Μεταξύ των χωρών που προτιμούν τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι και η Κϊνα, στην αγορά της οποίας δραστηριοποιούνται τώρα χίλιες επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Πολλές από αυτές ασχολούνται με εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα, οι περισσότερες όμως προσπαθούν να κατακτήσουν την εσωτερική αγορά της Κίνας που θεωρείται μια ανερχόμενη αγορά, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Η σχετική βελτίωση των αποδοχών, η πλήρης απελευθέρωση του εμπορίου και οι ευνοϊκοί όροι επενδύσεων που έχει θεσπίσει η κινεζική κυβέρνηση, αλλά και το υποτιμημένο μέχρι τώρα εθνικό τους νόμισμα (γουάν) αποτελούν ισχυρά κίνητρα για την εγκατάσταση στη μεγάλη αυτή χώρα πολλών ξένων επιχειρήσεων. Αυτές τις ευκαιρίες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά θα ήταν πολύ περισσότερο αποδοτικό εάν μπορούσαμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδος – Κίνας μόλις που φτάνει στα 4,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο του πλανήτη μας.

3
Αντίθετα, από τη χώρα μας αποχωρούν η μία μετά την άλλη οι ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Έτσι πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ελλήνων ανέργων, καθώς για το 2012 εκτιμάται ότι θα έχουμε πολλαπλασιασμό στις αποχωρήσεις ξένων επιχειρήσεων. Ο περιορισμός της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα μας και το αλλοπρόσαλλο φορολογικό σύστημα που καθιερώνει η σημερινή κυβέρνηση, δημιούργησαν ένα θολό τοπίο που δεν ευνοεί όχι μόνο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και την παραμονή των όσων επενδύσεων είχαν γίνει στο παρελθόν. Ήδη αποχώρησε η γερμανική αλυσίδα Saturn και ετοιμάζεται να αποχωρήσει και η γαλλική αλυσίδα πολυκαταστημάτων FNAC. Επίσης στα σκαριά βρίσκεται και η μεταφορά της Chipita στη Βουλγαρία, αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους. Εξάλλου ο όμιλος Carrefour, ο οποίος είχε προγραμματίσει την αύξηση των εδώ πολυκαταστημάτων του, στο πλαίσιο ενός γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος σε ξένες χώρες, «πάγωσε» τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Η παλιά επένδυση της Pirelli στην Πάτρα έβαλε λουκέτο και έχει προκαλέσει έντονο πρόβλημα ανεργίας στην Αχαΐα. Οι ξένοι επιχειρηματίες-επενδυτές καταλογίζουν στη σημερινή κυβέρνηση επαύξηση φορολογικών βαρών και ανυπόφορη γραφειοκρατία, που αποτελούν βασικά αντικίνητρα για νέες επενδύσεις.


Σχολιάστε εδώ