από το Περιστύλιο…

Αλλεπάλληλες και πολλές φορές αντικρουόμενες πληροφορίες για τις προθέσεις του πρωθυπουργού μετά την καταπληκτικής σύλληψης ιδέα να προκαλέσει δημοψήφισμα για το ευρώ, αλληλοαναιρούμενα σενάρια που τα εξύφαιναν κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τα αναπαρήγαν όλοι οι πολιτικοί χώροι, κι ένα απίστευτο πλήθος δημοσιογράφων από ελληνικά και ξένα Μέσα έφτιαχναν το τέλειο σκηνικό σύγχυσης, με τη Βουλή στο επίκεντρο των εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση, την απορία που κυριαρχούσε στα πηγαδάκια σε κάθε γωνιά της Βουλής την προκαλούσε η άρνηση του Παπανδρέου να παραιτηθεί ύστερα από ένα τέτοιο άδειασμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό…

Το πρωί της Πέμπτης, όταν ο Βενιζέλος άναβε το πράσινο φως για την «αποκαθήλωση» Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ήταν διαμελισμένο σε… εκατό κομμάτια και η ψήφος εμπιστοσύνης απείχε πολύ από τους 151 βουλευτές, μετρώντας μέχρι και κάτω από τους 145, όπως προέκυπτε από τις δηλώσεις τους on camera. Και παρότι ο Βενιζέλος πρωτοστάτησε, όλη την ημέρα προσπαθούσε να μαζέψει τους δικούς του… Το πρωί ο Παπανδρέου το έπαιζε σκληρός, διοχετεύοντας ότι δεν παραιτείται, και το βράδυ εμφανιζόταν έτοιμος να ξεκινήσουν αμέσως οι συζητήσεις για μεταβατική κυβέρνηση. Στην τελική, ήλπιζε να του μείνει το κόμμα. Μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια άνοιξε το γραφείο του και πέρασαν πολλοί βουλευτές να τον χαιρετήσουν και να του ευχηθούν «καλό κουράγιο». Μύριζε κάτι από αποχαιρετισμό… Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα… Τρεις τοποθετήσεις μέσα στην ίδια μέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Ολομέλεια της Βουλής, για να υποστηρίξει την ορθότητα του δημοψηφίσματος, όταν το είχε πάρει ήδη πίσω, και πολλές τού ήτανε και τον… κούρασαν. Επί της ουσίας, άλλωστε, κόντεψε να τρελάνει το σύμπαν, καθώς άλλαζε διαρκώς θέση απέναντι στην απαίτηση 20-30 βουλευτών του κόμματός του για κυβέρνηση συνεργασίας, οι οποίοι κόντεψαν να τα κάνουν λίμπα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και απουσίαζαν από την Ολομέλεια, όπου ο Γ. Παπανδρέου τοποθετήθηκε στη συνέχεια, μετά τον Σαμαρά… Η «τρόικα» και οι βενιζελικοί δεν το έβαζαν εύκολα κάτω.

Η «τρόικα» και οι συν αυτή βουλευτές, αλλά και ο Βενιζέλος, έδειχναν στον Παπανδρέου τα δόντια τους, αλλά την ίδια ώρα εκατό περίπου προεδρικοί και άλλοι μετριοπαθείς βουλευτές που συσπειρώνονταν γύρω τους προσανατολίζονταν σε άλλου είδους πρωτοβουλίες, βλέποντας εκείνον πρόεδρο και άλλον πρωθυπουργό.

Κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζήτησε νύχτα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή που είχε βάλει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών, σε μια κίνηση πυροσβεστικού χαρακτήρα που είχε προαπαιτούμενο μια μεταβατική κυβέρνηση μη πολιτικών προσώπων. Την ίδια ώρα, η Άννα Διαμαντοπούλου μιλούσε με ντορικούς και αντιπολιτευόμενους Νεοδημοκράτες. Όλοι στα κάγκελα με όλους και με όλα. Η ίδια είχε ανοίξει την επίθεση στη συνεδρίαση της ΚΟ κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου ότι άλλα έλεγε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα περί μεταβατικής στη συνέχεια. Ήταν η ώρα που διακόπηκε η απευθείας μετάδοση και η αίθουσα της Γερουσίας γέμισε ασφυκτικά από δημοσιογράφους. Εκεί είδαμε τη Βάσω Παπανδρέου να δίνει τα ρέστα της, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Είπε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρούσε σε διερευνητικές εντολές για να πάμε σε μεταβατική κυβέρνηση. «Λυπάμαι και ντρέπομαι για τη χώρα μου, για την παράταξή μου», τόνισε. «Κι εμείς για σένα!», της απάντησε ο Στ. Κουτμερίδης. «Δεν είναι μια ημέρα σαν τις άλλες, αλλά για σας φαίνεται ότι είναι “business as usual”», συνέχισε σε οξύ ύφος, χειροκροτούμενη από ορισμένους βουλευτές, όπως η Θ. Τζάκρη, ο Ν. Σαλαγιάννης και η Εύα Καϊλή. Πολλοί βουλευτές που συμφωνούσαν με αυτές τις απόψεις αποχώρησαν αμέσως μετά από την αίθουσα και επανήλθαν αργότερα. Αφού, δηλαδή, είχε τελειώσει την ενωτική του ομιλία ο Απόστολος Κακλαμάνης, που συμβούλεψε να διακοπεί η συνεδρίαση της ΚΟ παρά τους εγγεγραμμένους ομιλητές και να πάνε να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Η παρέμβαση –προφανώς προμελετημένη– έπιασε τόπο και οι προεδρικοί και ανένταχτοι βουλευτές τα μάζεψαν, κατευθυνόμενοι προς την έξοδο. Τους σταμάτησε ο γραμματέας δίνοντας τον λόγο στους Δ. Λιντζέρη και Δ. Καρύδη, που ξεκαθάρισαν ότι η ψήφος τους δεν είναι δεδομένη χωρίς κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δεν άφησε όμως να μιλήσει κανένας άλλος από τους εγγεγραμμένους αντάρτες, βγάζοντάς τους από τα ρούχα τους. Πολλοί από αυτούς, όπως οι Σ. Μερεντίτη, Ν. Σαλαγιάννης, Κ. Καρτάλης, Εύα Καϊλή, Ν. Γιαννακοπούλου, Γ. Βούρος, Ά. Διαμαντοπούλου, Ε. Παναρίτη, Ο. Βουδούρης, Π. Ζούνη και Ε. Χριστοφιλοπούλου, φώναζαν και χτυπούσαν τα χέρια στα έδρανα, λέγοντας: «Ντροπή και αίσχος, μας φιμώνετε», όμως η έξοδος είχε ήδη αρχίσει.

Σε ρόλο σχολιαστή ο Σ. Ξυνίδης, όταν μιλούσε ο Δ. Λιντζέρης, μουρμούριζε: «Να δούμε αύριο τι θα κάνεις… Ρόμπες γίνατε!». Με τον… καλό τον λόγο και για τις αντιδράσεις της Καϊλή: «Σιγά την καλτσοδέτα!».

Σαν τον λύκο και η Ντόρα, που στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Μετά τις δηλώσεις, μάλιστα, της Βάσως Παπανδρέου on camera, που από το πρωί της Πέμπτης υποδείκνυε στον Γ. Παπανδρέου να αποχωρήσει για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να ακολουθήσουν εκλογές, ενθουσιάστηκε. «Welcome to the club», της είπε, «εγώ αυτά τα λέω από καιρό». Η Βάσω δεν το πολυσκέφτηκε: «Αυτά να τα πεις στον Σαμαρά που θέλει εκλογές. Τι νομίζει; Η χώρα θα χρεοκοπήσει κι αυτός έχει την εντύπωση ότι θα κερδίσει τις εκλογές!».


Σχολιάστε εδώ