Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση για την ΑΟΖ

Ιδιαίτερα τώρα με την «τρόικα» και τη μόνιμη επιτροπεία που μας έχουν «φορέσει» και μπορούμε να ξεφορτωθούμε, αν εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που κρύβεται στο υπέδαφός μας.

Κι αυτό προϋποθέτει τη διεξαγωγή ερευνών, αφού όμως τολμήσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε αυτό που το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας μάς αναγνωρίζει ως αποκλειστικό μας δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης.

Το μέγα αυτό θέμα, που η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφεύγει να αγγίξει, για να μη στενοχωρήσει την Τουρκία, που ξέρει τον κρυμμένο θησαυρό και θέλει να βάλει χέρι, θα απασχολήσει την ημερίδα που θα γίνει, με πρωτοβουλία του Βασίλη Κικίλια το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (11.00-14.00) στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Συγγρού 103-105).

Στο τραπέζι της ημερίδας θα παραβρίσκεται ό,τι καλύτερο και πιο εξειδικευμένο διαθέτει ο Ελληνισμός σε ανθρώπινο δυναμικό πάνω στον τομέα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και του Δικαίου της Θάλασσας.

Συγκεκριμένα θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ΗΠΑ, Θεόδωρος Καρυώτης και ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ενώ έχει εκφράσει την πρόθεση να βρίσκεται και ο Σόλων Κασίνης ο διευθυντής των ερευνών της Κύπρου στο οικόπεδο 12.

Η πρωτοβουλία του αναπληρωτή γραμματέα Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αναδείξει το ευαίσθητο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δεν είναι «χθεσινή».

Ήδη από τον Μάιο έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου, έχει συναντηθεί με εξειδικευμένους καθηγητές, ερευνητές, αλλά και πολιτικά στελέχη, με σκοπό να ενημερωθεί για το τι πραγματικά σημαίνει «η χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Πριν από έναν μήνα βρέθηκε στο Καστελλόριζο για να δει από κοντά τα προβλήματα του νησιού. Στη συνέχεια με μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις και άρθρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο έδωσε έμφαση στο τι σημαίνει ΑΟΖ για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.


Σχολιάστε εδώ