Από την καθαίρεση στο ωσαννά!

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μόλις ολοκληρώθηκαν και οι δηλώσεις Παπανδρέου στις Κάννες, σε κατάσταση αλλοφροσύνης υπουργοί και βουλευτές αναζητούσαν τρόπο «αν ήταν δυνατόν να τον καθαιρέσουν στον αέρα», αφού έκριναν πως η περαιτέρω παρουσία του συνιστούσε μείζον πρόβλημα για τη χώρα και για τους ίδιους.

Όπως μάλιστα σημείωναν υπουργοί, «τα διαπραγματευτικά όπλα της Ελλάδας καίγονται, χωρίς ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν, το ένα μετά το άλλο, αφού έναν περίπου μήνα μετά τη φαρσοκομωδία με την κόντρα με την «τρόικα» στην Αθήνα, που έγινε χωρίς στρατηγική και εναλλακτικές προτάσεις και είχε ως αποτέλεσμα την άτακτη αναδίπλωση της Ελλάδας και νέα βάρη στις πλάτες του λαού, ήλθε η πανωλεθρία στις Κάννες, όπου το όπλο του δημοψηφίσματος για μια προσεκτική επαναδιαπραγμάτευση κατάντησε το σκοινί για να κρεμαστεί ένας ολόκληρος λαός και να χάσει για το απώτερο μέλλον την όποια δυνατότητα διαπραγμάτευσης είχε».

Πρόσθεταν δε πως «δυστυχώς φαίνεται πια πως υπό τις τραγικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν ούτε στην εκλεγμένη Βουλή αφήνουν τη δυνατότητα να επεξεργαστεί ένα ερώτημα δημοψηφίσματος».

Ο Παπανδρέου έμαθε για το κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα μέσα στο αεροπλάνο και σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε μήνυμα στους συνεργάτες του «να υπάρξει άμεση προετοιμασία και κινήσεις για να αποτραπεί η αυθημερόν καθαίρεσή του, είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο είτε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα» και να μπορέσει τουλάχιστον να φτάσει στο βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και εκεί να παιχτούν όλα.

Αν και μετά τις θυελλώδεις και ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από τις 4.45 τα ξημερώματα με τη γραπτή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου (που διαφωνούσε με το δημοψήφισμα και ζητούσε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) και το μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων υπουργών και πολλών βουλευτών που ακολούθησαν, διαφάνηκε κάποια στιγμή νωρίς το απόγευμα και ειδικά μετά τα όσα ειπώθηκαν και συμφωνήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα αποχωρούσε μέσα από ομαλές διαδικασίες που θα δρομολογούσε ο ίδιος και θα άνοιγαν τον δρόμο για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, χωρίς τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού, και θα λάμβανε «έστω και με σφιγμένα δόντια» ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσει σε συνεννοήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, όλα αυτά ανατράπηκαν στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ουσιαστικά τα όσα είπε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου κρίθηκαν, πρωτίστως από την Άννα Διαμαντοπούλου, ότι απείχαν από το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και για τον λόγο αυτό μάλιστα η κ. Διαμαντοπούλου πήρε εκτός διαδικασίας τον λόγο και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να παρουσιάσει το ακριβές πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε κάπως αόριστα ως προς το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε τον λόγο, αλλά στο βήμα ανέβηκε ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και μόλις αυτός ολοκλήρωσε, η κ. Παπανδρέου πήρε τον λόγο εκτός διαδικασίας και επιτέθηκε με πολύ σκληρές εκφράσεις στον πρωθυπουργό, καλώντας μάλιστα εμέσως πλην σαφώς σε παραίτηση του ιδίου και ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ντρέπομαι για την παράταξη και τη χώρα», τόνισε, για να αποδοκιμαστεί αμέσως από άλλο συνάδελφό της που της φώναξε «εγώ ντρέπομαι για σένα».


Σχολιάστε εδώ