Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα…

Στο προηγούμενο φύλλο γράφαμε στην πρώτη σελίδα ότι «έρχεται μεγάλη λαϊκή έκρηξη», και πριν καλά καλά κυκλοφορήσει, τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ήρθαν να επιβεβαιώσουν το ηφαίστειο που έχει αρχίσει να ενεργοποιείται…

Οι αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών -κυρίως της κυβέρνησης- άγγιξαν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είχε ανέβει στη συμπρωτεύουσα για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση και από κάποιους εκτοξεύθηκαν απαράδεκτα ακραίοι χαρακτηρισμοί (προδότη κ.λπ.), που στενοχώρησαν δικαιολογημένα τον κ. Παπούλια, δεδομένου ότι έθιγαν ευαίσθητες χορδές.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού της λεωφόρου όπου γίνεται κάθε χρόνο η παρέλαση από χιλιάδες κόσμου κάθε ηλικίας ήταν η ματαίωσή της και η αποχώρηση του Προέδρου.

Ευτυχώς αποφεύχθηκαν δραματικά γεγονότα, χάρη στην ψυχραιμία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που αρνήθηκε να υλοποιήσει εντολές του υπουργού Άμυνας κ. Μπεγλίτη, ο οποίος ζήτησε από τον αστυνομικό διευθυντή κάποια στιγμή επιτακτικά σε 10 λεπτά να αρχίσει η παρέλαση ό,τι κι αν γίνει! Ενώ λίγο πριν, σε ύφος υποτιμητικό, είπε στον αστυνομικό διευθυντή ότι είστε απαράδεκτοι, 3 μέρες είμαι στη Θεσσαλονίκη και δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας, ύφος που δεν αρμόζει τουλάχιστον σ’ έναν πρώην διπλωμάτη… Αν εισακούγονταν οι εντολές του υπουργού Άμυνας και παρενέβαιναν τα ΜΑΤ με δακρυγόνα, θα είχαμε τραγικές καταστάσεις… Ευτυχώς που αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν ακουστούν οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον του, είπε στους συνεργάτες του ότι εγώ θα μείνω. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι είχε συζητηθεί τις προηγούμενες μέρες στο Προεδρικό Μέγαρο αν θα έπρεπε, λόγω του κλίματος, ν’ ανέβει στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με καλές πηγές, τρεις φορές άλλαξε η απόφαση. Τελικά επικράτησε ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος να μην είναι παρών στη στρατιωτική παρέλαση.

Όταν η κατάσταση άρχισε να μυρίζει μπαρούτι και οι διαδηλωτές αρνούνταν να ελευθερώσουν τη λεωφόρο για ν’ αρχίσει η παρέλαση, ο διευθυντής Ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καλογιάννης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχηγό της Αστυνομίας για το τι θα γίνει. Η συνέχεια έδειξε για άλλη μια φορά την αναποφασιστικότητα που αποτελεί το μεγάλο μείον, που έχει γίνει πλέον και σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης. Ο Αρχηγός επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητώντας να του δώσουν εντολές. Που ποτέ δεν υπήρξαν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σηκώθηκε λέγοντας πάμε να φύγουμε. Προηγουμένως είχε συγκινημένος καταγγείλει τις εναντίον του ύβρεις. Η συνέχεια είναι γνωστή. Τέλος παρέλασης. Ματαίωση.

Απ’ όσους ήταν εκεί στην εξέδρα, όπως μας έλεγε βουλευτής, η εικόνα που έδωσαν οι επίσημοι ήταν ότι όλοι τα είχαν χαμένα.

Ανάλογες καταστάσεις έγιναν σε πάρα πολλές πόλεις, όπου όσο κι αν η κυβέρνηση επιχείρησε να φορτώσει τις κινητοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνά ότι υπήρχαν οικογένειες με τα παιδιά τους, νέοι και γέροι. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το κύμα των αντιδράσεων του κόσμου, που πλήττεται από την καταιγίδα των μέτρων, φουντώνει…


Σχολιάστε εδώ