Ανένδοτο και πορεία στον λαό
Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ του Γ. Παπανδρέου, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η νέα δανειακή σύμβαση, σήμανε συναγερμό στη ΝΔ, καθώς διαπίστωσαν ότι για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν αποφασισμένος να ρισκάρει το συμφέρον της χώρας εξυπηρετώντας προσωπικές του επιδιώξεις. Έτσι, το πρώτο πράγμα που αποφασίστηκε στις συσκέψεις του Αντ. Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες ήταν να προχωρήσει το κόμμα σε δημόσια καταγγελία (πολιτική αποδοκιμασία) του κ. Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας μάλιστα τους πλέον βαρείς, ως τότε, χαρακτηρισμούς, όπως «επικίνδυνος» και «τυχοδιώκτης». Παράλληλα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ολέθρια πρωτοβουλία, «απόδειξη έσχατου αδιεξόδου» και «ακρότατης ανευθυνότητας». Στις συσκέψεις αυτές συζητήθηκαν εκτενώς οι πρωτοβουλίες που μπορεί και πρέπει να αναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελλάδα.
Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε να κινηθεί ο κ. Σαμαράς θεσμικά, γι’ αυτό και ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη διάρκεια της συνάντησής του επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ομαλότητα και τη σταθερότητα της χώρας ένα τέτοιο δημοψήφισμα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ζήτησε εμμέσως από τον κ. Παπούλια να παρέμβει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση, αλλά εν κατακλείδι ο κ. Σαμαράς έμεινε με την αίσθηση (αν όχι τη βεβαιότητα…) ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επρόκειτο να αναλάβει καμία πρωτοβουλία. Έτσι, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου επανέλαβε με ένταση την απόφαση της ΝΔ να κάνει τα πάντα για να ματαιώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Στο πλαίσιο αυτό έπεσαν πολλές προτάσεις στο τραπέζι των συσκέψεων στη Συγγρού, μεταξύ αυτών και η περίπτωση να υπάρξει μαζική παραίτηση όλων των βουλευτών της ΝΔ και των επιλαχόντων σε κάθε περιφέρεια, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές σε περισσότερες από 45 περιφέρειες της χώρας.
Η ιδέα συζητήθηκε επί μακρόν, αλλά τελικώς απορρίφθηκε για μια σειρά λόγους: Πρώτον, μέσω της διαδικασίας αυτής υπήρχε κίνδυνος να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στη Βουλή και η ΝΔ να μην καταφέρει να κερδίσει εκ νέου τις έδρες που κατέχει σήμερα, λόγω διαρροών που ενδεχομένως θα είχε προς άλλα κόμματα ή εξαιτίας της σύνθεσης του εκλογικού σώματος σε ορισμένες περιφέρειες. Δεύτερον, διότι μια τέτοια κίνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή, με την 6η δόση στον «αέρα» και τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης, πιθανότατα θα προκαλούσε την μήνιν του ελληνικού λαού.
Επιπλέον η κυβέρνηση -ενδεχομένως και κάποιο από τα άλλα κόμματα- θα έσπευδε να μιλήσει για «απόπειρα εκτροπής». Για τους λόγους αυτούς στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Σαμαράς εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι δεν τίθεται θέμα ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της ΝΔ.
Το επόμενο βήμα ήταν η ΝΔ να «σκληρύνει» τη στάση της έναντι της κυβέρνησης. Έτσι, μιλώντας στους βουλευτές του ο κ. Σαμαράς κήρυξε «Ανένδοτο» μέχρι να ανατραπεί και να φύγει η «επικίνδυνη» κυβέρνηση, ενώ ανακοίνωσε και «πορεία στον λαό», με στόχο, όπως υπογράμμισε, «να μην αφήσουμε τον κ. Παπανδρέου να πάρει μαζί του την Ελλάδα στον γκρεμό»!
Στις συσκέψεις συζητήθηκε εκτενώς ποια ακριβώς τακτική θα έπρεπε να υιοθετήσει η ΝΔ σε περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου επέμενε μέχρι τέλους στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μία από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν ήταν υπέρ της αποχής, να δοθεί δηλαδή δημοσίως και επισήμως γραμμή στους ψηφοφόρους του κόμματος να μην πάρουν μέρος στη σχετική ψηφοφορία, με στόχο το ποσοστό των συμμετεχόντων στη διαδικασία να μην υπερβεί το 40% που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.
Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι για να στεφθεί με επιτυχία μια τέτοια προσπάθεια θα έπρεπε να προσχωρήσουν σ’ αυτήν και άλλα κόμματα, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, καθώς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν σπεύσει να δηλώσουν ότι θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και θα δώσουν αρνητική ψήφο όποιο κι αν είναι το ερώτημα.